Esittelyssä numerosymboliikkaa hieman syvemmin tällä kertaa. Olen aiemmin julkaissut tämä kuvan kauniina ja harmonisena esityksenä. Se on kiehtonut minua kovasti Olen toki nähnyt siinä pyörät, jotka kuvaavat ajankulkua sekä pyhän geometrian muodot ympyrän, joka tarkoittaa ikuisuutta ja sekä kolmion, kolmiyhteisen Jumalan symbolin sekä suorakulmion. Suorakulmio viittaa rajallisena maapalloon ja ihmiseen, siis mikrokosmokseen. Nyt vasta sain kuitenkin aikaiseksi katsoa tarkemmin kuvaa laskemalla siinä olevat numerosymbolit.

Jälleen kerran kävi niin, että kun kuvaa kuuntelee silmillään tarkemmin, se myös kertoo enemmän.

Tässä kuviossa toistuvat numerosarjat 1, 3, 4, 5,7, 8 ja 10. Siinä on myös sarjoja, joissa esiintyvät numerot 26 ja 30. Tällä kaikella on merkitsevä logiikka. Niinhän kirkoissa kaikella on merkityksensä. Meille kirjoitettu symbolikielinen sanoma aukeaa tutkimalla ensin yksittäisten numerojen sarjoja. Sitä kautta saamme selville sanat, joita vanhat marmori-kivet, meille kertovat.

1= Jumalan luku, siinä mielessä, että se muistuttaa, että on vain yksi Jumala.

3= Pyhän kolminaisuuden luku.

4= maailmankaikkeuden luku. Maailma koostuu neljästä alkuaineesta. Toisaalta se on evankeliumien lukumäärä ja muistuttaa kaikkeudesta, sanomasta, joka leviää kaikkialle. Neljä puhuu siis maallisesta ja taivaallisesta.

5= Jeesuksen haavojen, siis kärsimyksen ja ristiinnaulitsemisen luku. Sitä kautta se on armon luku. Armohan tuli uhrin kautta.

7=Sielun täydellistymisen luku, joka viittaa myös luomistyöhön. Se on täydellisyyden luku. Viikossa on seitsemän päivää.

8=Luku, josta alkaa uusi aika. Siksi se on ylösnousemuksen luku.

10= Täydellisen järjestyksen luku. Lakeja on 10. Se kertoo Jumalan vastuunkannosta suhteessa ihmisiin.

26= Jumalan luku. Kabbalistisen numerologian mukaan YHWH eli Jumalan nimen luku on 26. Kabbalassa annetaan jokaisella kirjaimelle numeroarvo. Tässä tapauksessa ne ovat 10+5+6+5=26. Sen lisäksi Raamatun mukaan se on myös sukupolvien määrä Daavidista Kristukseen.

30= Verirahojen lukumäärä. Juudas sai 30 kultarahaa pettäessään Jeesuksen.

Nyt olemmekin valmiita lukemaan symbolikielisen sanoman. Suurin ympyrä lähtee yhdestä. On yksi, kaiken alkulähde. Se jakautuu kahdeksaan ja sitten sitä pyörittävät 26 ja 30 pyörää. Kaiken alku on yksi. Uusi alku saadaan ristiinnaulitsemisen eli petoksen kautta. Kaikkea kuitenkin valvoo Jumala, alkuperäinen liikuttaja. Ympyrän yläpuolella olevassa kolmiossa on keskellä kolmisivuinen muoto. Pyhä kolminaisuus on läsnä. Kukassa keskellä on kahdeksan terälehteä. Meille siis kerrotaan ylösnoususta. Nelilehtiset kukat ympyröivät kuviota. Sana leviää. Reunoilla on nelilehtisiä kukkia viisi, Kristuksen haavojen määrä ja alareunassa kolme, kolminaisuuden luku. Kristuksen kuolema yhdistää ihmisen ja maailmankaikkeuden, sana leviää, mutta siihen tarvittiin kuolema. Ympyrän oikeassa alareunassa oleva kuvio on kuvio, jossa aivan keskellä on yksi ympyrä eli Jumala. Siitä lähtee neljälehtinen, kukka, viittaus on tässä varmasti maailmanluomiseen: Jumalasta ihmisen maailmaan. Kukka kuvio sijaitsee kahdeksankulmion sisällä. Siitä lähtee kolme lehden mallista kuviota. Jokaisessa lehdessä on seitsemän säiettä. Viittaus luomiskertomukseen vahvistaa sisätilan lukemista. Kyse on luomisesta. Laidan neljä ja kahdeksanlehtisiä kukkia on kolmenlaisia. Niitä on kaikkia neljä yhteensä. Niitä on siis kolme neljän sarjaa. Reunuksen ylhäällä ja alhaalla on kukat. Niissä on viisi, haavojen lukumäärä lehtiä. Lehtien välissä on toiset viisi lehteä, yhteensä 10.

Lyhyesti siis meille kerrotaan matemaattisilla luvuilla luomiskertomus, uhri, Jumalan sanan leviäminen ja mahdollisuus pelastukseen ja muistutetaan sekä Jumalasta, joka on kolmiyhteinen. Kirkolle sopivampaa seinäkoristetta ei voisi olla.

Tämä teos myös muistuttaa meitä siitä, mistä kaikesta jäämme paitsi, jos emme osaa kieltä. Kuvankielen kanssa usein törmään väitteeseen, että onko tuo nyt kaikkia ihan oikeasti harkittua? Minun vastakysymykseni on edelleen, kuten aina ennekin: kun sinä puhut, puhutko sinä siansaksaa laittaen mitä tahansa äänteitä sekaisin, vai käytätkö mahdollisesti kieltä? Jos emme osaa kieltä, se voi kuulostaa vaikka tältä kferorwklemadsklc. Kun osaamme kielen, sen takaa paljastuu järjellinen sanoma. Symboleihin on helppo hurahtaa, kuten mihin tahansa kieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat