Kirjoitukset avainsanalla meanderi

Antiikin kreikkalaiset kehittävät mosaiikkitekniikkaa tuodakseen estetiikan ja kauneuden sekä koristelun myös arjen tiloihin. Mosaiikki tekniikka on nähty enne kreikkalaisia jo Urin maalla ja sumereilla noin 3000 eKr. Kreikassa mosaiikeilla aloitetaan kattamaan maalattioita noin 500 eKr. Kreikkalaisilla ei vielä ollut niin suurta värikarttaa käytössään kuin myöhemmin Roomalaisilla. Sen sijana tekniikka heillä oli hyvin hallussa. Mosaiikkipalaset ovat tasaisen kokoisia. Yksinkertaisimmillaan kreikkalaiset mosaiikkimestarit käyttivät vain valkeaa ja mustaa kiveä, kuten tässä kuvassa. Kuvio on tehty geometrisella toistolla kehystämän talon lattian reunoja. Kuvio muodostuu kahdesta meanderista, jotka lomittuvat hienosti toisiinsa. Meanderi tarkoittaa paitsi mutkikasta jokea, myös symbolisesti hedelmällisyyttä. Joen varrella oli hedelmällistä maata. Tässä Meanderi on tehty ristikkäin vastaavan meanderi kuvion kanssa. Siten on saatu aikaan svastica tyyppinen kuvio (=hakaristi kuvio). Se on tässä toivottamassa hyvää talolle, hieman samaan tapaan kuin uudelle talolle viedään suolaa ja leipää, jotta ne eivät koskaan loppuisi. Meandereiden välissä on neliö, jonka sisällä on neljäkäs ja sen sisällä vielä aivan keskellä valkea yksi mosaiikkikivi. Neljäkäs viittaa kuolemattomuuteen. Kristinuskon levitessä siitä tulee Kristuksen haudan symboli. Siitähän siinäkin on kyse, kuolemattomuudesta. Neljäkkään keskellä oleva yksi valkea kivi näyttää viittaavan yhteyteen kahden maailman välillä. Se on kuin ikkuna tästä kuolevien maailmasta kuolemattomien maailmaan. Tässä kreikkalaisessa mosaiikkilattiassa näemme yhden historiallisen käyttötarkoituksen, joka taiteella on ollut. Se toimii maagisen taiteen tapaan: tuomassa hyvää ja maagista suojelua: hedelmällisyyttä sekä ikuisuutta taloon, jonka lattiassa kuvio on ollut.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Symbolisunnuntai johdattaa hyvinvointikuvion alkujuurille.

Kuvassa on kuvio, johon törmäämme usein talojen koristekuvioissa. Sen nimi on meanderi. Se on luonnontieteellinen termi, joka tarkoittaa tasankojoen silmukkamaista mutkaa. Taustalla on Maiandros-joki. Se oli juuri tällainen silmukkamaisesti etenevä joki nykyisen Turkin alueilla. Joen pituus on 529 km. Sille kreikkalaiset antoivat nimen Maiandros.

Kreikkalaiset alkoivat käyttää erilaisia toistuvia, geometrisiä kuvioita reunakoristeina. Tällaista toistuvaa motiivia kutsutaan taiteessa nimellä meanderi. Koristeita näkee arkkitehtuurin lisäksi muun muassa keramiikassa. Tässä kuvan meanderissa on helppo erottaa niin sanottu svastika kuvio. Käytännössä tässä siis meanderi muodostuu toisiaan seuraavista svastikoista eli hakaristeista. Sana svastika tulee sanskriitin kielestä. Sana svasti tarkoitti hyvinvointia (su=hyvin ja asti=voida).

Joki toi luonnollisesti hyvinvointia alueille, joten kuvion symboliikka hyvinvoinnin symbolina on helppo ymmärtää. Svastikaan yksistään liittyy myös auringonkehrä symboliikka. Aurinko myös lisäsi hyvinvointia. Symboli tässäkin on ehdottoman positiivinen. Svastika on mielenkiintoinen esimerkki siitä, miten alun perin pelkkiä hyviä ajatuksia herättävä symboli voikin esimerkiksi poliittisten toimien tähden saada negatiivisen ja ikävän maineen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

52-vuotias tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen ihmettelee ihmistä ja maailmaa. Eri viikonpäivinä on temoiltaan vaihetelevia kirjoituksia. Siten lukijoiden on helpompi löytää omat kiinnostuksen kohteensa. Teemat ovat seuraavat: symbolisunnuntai, taidetiistai, kuvan keskiviikko ja toisinaan persoonallinen perjantai. 

Blogiarkisto

2017
Joulukuu
2016

Kategoriat