Marraskuussa parvekkeen kukat vaihtuvat kaamosvaloihin ja eteisessä ballerinat antavat tilaa talvikengille. Listasin, mitä kaikkea olen viime aikoina puuhaillut. Montako näistä sinä teet marraskuussa?

1 Luovu kesäkukista ennen pakkasten tuloa

Tänä syksynä kannoin kaikki kukat parvekkeelta pois jo ennen pakkasten tuloa. Hirvitti katkoa isoja pelargoneja ja sulloa meheviä aurinkoliisoja jätesäkkeihin, mutta toinen vaihtoehtokaan ei innostanut. Jäätynyt biomassa olisi vielä ikävämpää käsitellä. Otin kuitenkin pelakuista pistokkaita, jotka ovat nyt jo juurtuneet, ja Apple Blossomin ja Askolan emokasvit pääsivät ikkunalle. Kesän ajan parvekkeella lihoneen amarylliksen sipulin ja kaksi verenpisaraa vein talvehtimaan autotalliin.

2 Istuta kevätsipulit ja jouluamaryllis

Pelargonit oli pakko raastaa pois viljelylaatikosta, että sain tulppaanien sipulit istutettua. Tilasin tällä kertaa sipulit postimyynnistä, Korpikangas Siemen Frö:stä. Himoitsin papukaijatulppaaneja, joita heillä olikin tarjolla useita lajikkeita. Valitsin tosi värikkäitä. Lisäksi istutin pikkuiiriksiä. Narsissit jätin väliin, koska niiden onnistumisprosentti on ollut tosi huono. Muistin sekoittaa multaan sipulilannoitetta.

Istutin myös jouluamarylliksen, joka tänä vuonna on hieman erilainen. Sipuli näytti aika surkealta ja pelkäsin, että se homehtui parvekkeella istutusta odotellessaan, mutta nyt siinä on jo pieni, vihreä alku. Kyllä siitä vielä hyvä tulee.

3 Siivoa parveke perusteellisesti

Kun kukat olivat poissa ja multahommat tältä vuodelta hoidettu, parvekkeella oli mahdollista siivota kunnolla ensi kertaa kuukausiin. Ja kyllä siellä olikin roskaa! Aivan järkyttävää. Pesin jopa lattian, joka näytti siltä, ettei siihen oltu koskettu rätillä vuosiin. Parvekelasit olen toistaiseksi pyyhkinyt vain sisäpuolelta. Rajansa raatamisellakin.

4. Koristele valoilla sisällä ja ulkona

Siirsin parvekkeelle Ikean kynttiläkruunun olohuoneesta ja ripustin siihen punaisilla lasihelmillä koristellut kaamosvalot. Istutuspöydälle toin patterilla toimivat kynttilät, jotka nappasin toissa keväänä Tokmannin alennusmyynnistä. Kynttilälyhdyt otan käyttöön sitten lähempänä joulua. Sisällä silasin muratin viuhkamaisella valosarjalla ja ripustin ruokapöydän yläpuolelle puolitoista metriä pitkän omenapuun oksan, jonka ympärille kiedoin patterilla toimivat valot. Sammaloitunut oksa on muuten siitä vanhasta ja valtavan isosta "Hiljan omenapuusta" joka kasvoi lapsuudenkotini navetan päädyssä ja kaadettiin kesällä.

5 Pakkaa kukkaverhot pois talveksi

Pellavaiset pioniverhoni ovat ihanat kesäkaudella, mutta talveen ne eivät mielestäni oikein sovi. Kunhan tästä jaksan, nappaan ne pois ja vaihdan yksivärisiin. Olen ollut aikeissa hankkia uudet talviverhot, mutten ole saanut aikaiseksi. Kullanvärisiä juhlakauden verhojani on joskus siirrelty likaisin käsin, enkä ole saanut tahroja täysin pois. Ehkä yritän taas piilottaa tahrat sohvan tai jalkalampun taakse.

6 Huolla kesäkengät ja ota talvikengät esille

Pyrin pitämään kengistäni muutenkin hyvää huolta, mutta isomman putsaus- ja plankkausoperaation teen kahdesti vuodessa. Pyyhin pölyt ja ravat kevyesti mikrokuituliinalla ja rasvaan tai vahaan sekä kiillotan pintanahkaiset kengät. Käytössäni on appivanhemmilta peritty, hyvin varusteltu kenkähuoltolaatikko useine harjoineen. Nyt pitäisi muistaa ostaa uusi putkilo mustaa kenkävahaa. Tuubista tuli pelkkää litkua, kun kokeilin. Onneksi minulla oli varalla kertakäyttöisiä kenkäliinoja, joissa on voide mukana. Sain niillä mustat nilkkurit näteiksi.  

7 Parsi villahousut

Käytän paljon Kainon ja Hurmåksen villaleggingsejä, joiden ainoa huono puoli on heikko hankauksenkestävyys. Ensi kerralla taidan parsia mustat housut keltaisella tai ruusunpunaisella – nyt meni vielä tylsästi tummansinisellä. Minulla on vasullinen kirjontalangan tähteitä, joista valita. Parsin tällä kertaa reippaasti menemään ihan peruspaksuudella, vaikka leggarit on kudottu huomattavasti ohuemmalla langalla. Eiköhän näillä taas yhden talven pärjää.

                                                                                               

8 Kiinnitä heijastimet takkeihin

Irrotan heijastimet keväisin, kun panen talvitakit pesuun kauden jälkeen, mutta syksyllä en meinaa millään muistaa kiinnittää niitä takaisin. Turun jokiranta on osin aika huonosti valaistu, ja välillä tulee kävellyksi ajoradallakin, joten heijastin on tarpeellinen. Käytän pääasiassa perinteisiä heiluvia heijastimia, jotka saa päivällä taskuun piiloon. On minulla pari hihan kiinnitettävää levymäistäkin heijastinta, mutta ne tuntuvat olevan aina väärässä takissa.

Kun tämä on tehty, talvi saa tulla. Kuukauden päästä onkin jo joulu.

--

Päivän kuvat: Tuokiokuvia meiltä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla