Jos pitäisi valita lukemista parvekkeelle läpimäksi kevätillaksi, kun on täysikuu ja satakieli laulaa keskellä kaupunkia, eikö Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen uusi taidedekkari Nainen parvekkeella (Bazar) olisikin ilmeinen valinta? Kysyn ja vastaan: kyllä tosiaan on! En tiedä parempaa valintaa.

Olen tosin puolueellinen, koska Pirkko Soininen on työkaverini.

Tykkäsin kirjasta jo ennen kuin avasin sen. Sillä on nimittäin poikkeuksellisen onnistuneet kannet. Sanna-Reeta Meilahti on käyttänyt Timo Viitasen valokuvaa, jossa näkyy pariisilaistyyppinen kaupunkitalon kattokerros, ja kuvan päällä on ikään kuin mehukas kerros vastasudittua, märkää maalia. Jos tuohon koskisi, sormenjäljet ikuistuisivat yhteen jos toiseenkin kohteeseen ennen kuin huomaisikaan. Kansi erottuu myös hienosti kirjakaupan ikkunasta.

Kirjailijat ovat kehränneet tarinansa aidon ja olemassaolevan taideteoksen ympärille. Albert Edelfeltin Nainen parvekkeella eli Parisienne oli ihan oikeasti myynnissä Bukowskilla keväällä. Sen hinnaksi tuli huutokaupassa hieman yli 171 000 euroa. Teos on maalattu Pariisissa vuonna 1884, ja kas, siinäpä onkin yksi dekkarimme aikatasoista. Pääsemme tutustumaan portinvartijan rouvaan ja muihin taiteilijaelämän välttämättömiin edellytyksiin. Rouvan puolihuolimattomat havainnot naapurinsa elämästä herättävät lukijan kiinnostuksen. Ketä maalaus oikein esittää? Mikä salattu tragedia sen syntyyn liittyykään?

Pariisi on noissa kohtauksissa erittäin elossa, elävämpi, kuin mikään muu romaanin tapahtumapaikoista. Kerronnan pienen pieni paperinmakuisuus johtuu luonnollisesti siitä, että kyseessä on suurelta osin kirjeromaani. Mielikuvitukseni kaipaa hieman enemmän visuaalisia vihjeitä. Kun laskin kirjan käsistäni, huomasin toivovani kiihkeästi, että tarinasta tehtäisiin elokuva. Haluaisin nähdä dokumenttiohjaaja Salome Virran Pariisissa etsimässä Nainen parvekkeella -teoksen luonnoksia ja iäkkään taiteenharrastajan A.S. Joenmaan viettämässä kesää Ruissalossa pitsihuvilassaan, naista esittävä taideteos makuuhuoneensa seinälle ripustettuna.

Juonen puolesta Nainen parvekkeella taipuisi oikein hyvin elokuvaksi, niin taitavasti se on sommiteltu. Miten ihanalta kesäinen Ruissalo elokuvassa näyttäisikään! Ja yön pimeydessä se voisi olla pelottava. Aidot huuhkajan huhuilut ja kaikki. Pariisista tietysti puhumattakaan.

Itse asiassa toivoisin, että Salome Virrasta tulisi kokonaisen kirjasarjan keskushenkilö. Eikö hän voisi näppärästi tutkia muitakin mysteerejä, ja myös hänen suhteessaan Joenmaahan ja tämän poikaan riittää vielä kehittämisen varaa. Seuraava kirja voisi tapahtua vaikkapa Berliinissä, Salome Virran kotikaupungissa, eikö totta?

Mysteerin juonta en tietenkään voi tässä paljastaa. Sen verran sanon, että se piti otteessaan viimeiselle sivulle asti. Onneksi mukana ei ollut verta, suolenpätkiä eikä turhanpäiväisiä takaa-ajokohtauksia, vaan jännitys luotiin niin sanoakseni sivistyneellä ja hienostuneellakin tavalla. Parissa kohdassa jopa nauratti, en tiedä, olisiko pitänyt. Täydellistä parvekelukemista.

Go, Pirkko! Go, Eppu!

--

Päivän kuva: Parvekkeellani on Nainen parvekkeella.

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla