En ole tavannut sairaalan heräämön ulkopuolella ketään, jolla olisi sama vaiva kuin minulla. Olen pitänyt hamstring-syndroomaa ylipäätään äärimmäisen harvinaisena muilla kuin nuorilla ammattiurheilijoilla. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että minulla on kohtalotovereita kautta Suomen. Epäilen, että meitä voi olla vieläkin enemmän, mutta osalla on väärä diagnoosi.

Takareiden niin sanotut hamstring-lihakset kiinnittyvät luuhun jänteillä istuinkyhmyn luona eli siinä kohdassa, joka päällä istutaan. Hamstring-syndroomassa nämä jänteet tai jokin niistä ovat tulehtuneet ja paksuuntuneet, mistä aiheutuu kipua istuessa, juostessa ja makuulla etenkin pidemmän kävelyn tai muun liikunnan jälkeen.

Kipua tuntuu yleensä erityisesti istuinkyhmyn alueella. Minulla kipu tuntui aluksi vain autossa istuessa, mutta tilanne paheni vähitellen niin, että lopulta olin kipeä ihan koko ajan. Se tuntui siltä kuin keskelle pakaraa, siis monta senttiä istuinkyhmyn yläpuolelle, olisi isketty rautanaulat molemmin puolin.

Urheilijoista erityisesti aitajuoksijat ja jalkapalloilijat ovat hamstring-vaivojen tyypillistä kohderyhmää. Heillä niihin liittyy usein takareisijänteen repeämä tai jopa katkeaminen jonkin äkillisen suorituksen tai kaatumisen seurauksena. Tällaiset vaivat näkyvät selvästi magneettikuvassa, ja ne osataan korjata leikkauksella. Parhaassa tapauksessa nopeasti toipunut urheilija pääsee kevyelle lenkille jo parin viikon päästä.

Kroonistunut hamstring-syndrooma on yhden sortin iskias.

Minulla on kuitenkin hamstring-oireyhtymän kroonistunut muoto, joka on oikeastaan iskias. Sellainen voi syntyä, kun keski-ikäinen innostuu juoksemisesta ja lisäksi harrastaa joogaa eli venyttelee paljon, eikä syntyneitä jänteiden rasitusvammoja osata hoitaa oikein. Lisäksi jänteet ovat minulla jännekirurgin arvion mukaan kiinnittyneet hieman tavallisesta poikkeavaan kohtaan.

Iskiashermo kulkee jänteiden vieressä yksilöllisellä tavalla. Paksuuntuneiden jänteiden ympärille voi syntyä kiinnikkeitä, jotka nappaavat iskiashermon syleilyynsä. Hermo hankautuu ja ärtyy. Tästä seuraa uudentyyppistä, huomattavasti kovempaa kipua. Se on itse asiassa aivan sietämätöntä kipua. Kivun syy näkyy kuitenkin huonosti magneettikuvissa.

Iskiasta pidetään yleensä selkäsairautena. Useimmiten se aiheutuukin siitä, että selkärangan välilevyn pullistuma eli välilevytyrä painaa hermoa. Selkäperäinen iskias paranee usein itsestään parissa kuukaudessa, kun pullistuma vetäytyy takaisin.

Pakaraperäisestä iskiaksesta puhutaan, kun keskellä pakaraa sijaitseva, päärynänmuotoinen lonkan ulkokiertäjälihas eli piriformis ärsyttää iskiashermoa. Tilannetta kutsutaan myös piriformis-syndroomaksi. Esimerkiksi Selkäliiton verkkosivujen iskiasartikkelissa piriformis-syndroomaa pidetään harvinaisena, mutta hamstring-syndroomaa ei edes mainita eli se lienee vieläkin harvinaisempi. No, eihän se kyllä selässä olekaan, vaan takalistossa. Voisi puhua jänneperäisestä iskiaksesta.

Hamstring-oireitani hoidettiin pitkään piriformiksen aiheuttamina.

Heikko piriformis oli käsittääkseni muutama vuosi sitten vakiodiagnoosi aina, kun liikuntaa harrastavalla potilaalla tai asiakkaalla oli epämääräisiä lantion alueen kipuja. Minäkin sain ensimmäiset piriformis-jumppaohjeeni jo kymmenisen vuotta sitten. Sillä kertaa ne auttoivatkin, ja jatkoin juoksuharrastusta.

Myös hamstring-oireitani hoidettiin pitkään piriformiksen aiheuttamina. Hoito oli kuitenkin aivan yhtä tyhjän kanssa. Kivut eivät helpottuneet pakaroita vahvistavalla ja piriformista venyttävällä jumpalla, vaan mieluummin pahenivat. Tulin niin kipeäksi, etten pystynyt enää tekemään fysioterapeutin opettamia liikesarjoja.

Myöskään särkylääkkeet eivät auttaneet. Vetelin maksimimääriä Panacodia, kun kokeilin, tulenko sillä kivuttomaksi. En tullut. OMD-fysioterapeutti joutui lyömään hanskat tiskiin, kun faskioiden manipulaatio ei tehonnut. Edes kortisonia ja puudutetta sisältävät pistokset piriformiksen tienoille eivät auttaneet. Sillä hoidolla olisi kyllä jo pitänyt parantua, jos kyseessä olisi ollut se, mikä luultiin.

Koko ajan hoidettiin väärää kohtaa. Oikea kohta ei löytynyt, koska jänteessä ei ollut sellaista vikaa, joka olisi näkynyt magneettikuvassa. Fysiatrini keksi lopulta, että hamstring-syndrooma voi olla, vaikkei kuvassa näy mitään leikattavaa. Tämän jälkeen hakeuduin jännekirurgi Sakari Oravan vastaanotolle. Hän piikitti kortisonin useita senttejä entistä alemmas, suoraan semimembranosus-lihaksen jänteen kiinnityskohtaan.

Monikohan hamstring-potilas saa tälläkin hetkellä hoitoa piriformisongelmiin?

Sain parissa päivässä useita yhteydenottoja naisilta, joilla on hamstring-syndrooma.

Fysiatrini kertoi, että sen jälkeen, kun hän oli tunnistanut minulla hamstring-syndrooman, hän alkoi törmätä yhä useammin keski-ikäisiin naisiin, joilla oli sama vaiva. Koska hän nyt tunnisti sen paremmin, nämä potilaat saivat todennäköisesti oikean hoidon aikaisemmin kuin minä ja toivottavasti ovat nyt terveitä. Minähän en ole.

Olen kertonut koko tarinani täällä blogissani. Blogini löytyy helposti, jos googlaa hamstring-syndrooma – se on hakutuloksissa tällä hetkellä sijalla kolme. Olen silti saanut blogin perusteella vain yhden yhteydenoton kohtalotoverilta. Hän oli menossa leikkaukseen ja kyseli, mitä on odotettavissa ja miten toipuminen lähtee alkuun.

Valmentaja Jukka Harju mainostaa parhaillaan Facebookissa Toiminnallinen selkätreeni -verkkovalmennustaan usean erilaisen videon ja selostuksen voimin. Mainoksissa luvataan treenin muun muassa lieventävän hermopinteitä. 99 prosenttia iskiaksesta johtuu mainoksen mukaan joko välilevyn pullistumasta tai piriformiksen kireydestä. Hamstringejä ei mainita.

Osallistuin mainoksen alla käytyyn keskusteluun. Kerroin tilanteestani ja kysyin, mahtaisiko treeni toimia myös hamstring-jänteiden pinteille, jotka ilmeisesti ovat se kolmas iskiaksen syy, jonka esiintyvyys ehkä olisi tuo jäljelle jäävä yksi prosentti. Harju vastasi, että kannattaa kokeilla. Sananvaihdon jälkeen sain parissa päivässä useita yhteydenottoja naisilta, joilla on hamstring-syndrooma ja jotka olivat lukeneet keskustelun.

Yhdellä naisista on todettu jänteen repeämä, ja hän jo vuoden verran treenannut tuloksetta fysioterapeutin ohjeilla. Kannustin häntä hakeutumaan jännekirurgin konsultaatioon. Toinen oli leikattu seitsemän viikkoa sitten ja toipunut hienosti. Hän oli jo käynyt jopa konsertissa! Itse en pysty istumaan ongelmitta vieläkään esimerkiksi elokuvan tai näytelmän kestoa, vaikka töissä istunkin ongelmitta melkein koko päivän. Katsomossa pitää istua liikkumatta, toisin kuin töissä. Tätä naista kävi kateeksi. Toivottavasti toipuminen jatkuu hänellä yhtä hyvin kuin on alkanutkin.

Kolmas kohtalotoveri oli todella kipeä vielä kolmen vuoden kuluttua leikkauksesta, vaikka fysioterapiassa oli tehty kaikki mahdollinen. Hän kertoi kuitenkin saaneensa apua kalevalaisesta jäsenkorjauksesta ja suositteli sitä minullekin.

En keskustellut kovin pitkään kaikkien kanssa, mutta oli todella hienoa kuulla näistä kokemuksista ja kertoa omistaan ihmiselle, joka todella ymmärtää, mistä puhun. Emme olekaan yksin!

Pitäisiköhän perustaa hamstring-naisten vertaistukiklubi teemalla Piukat pakarat? Ikävä vain, että kaikki yhteyttä ottaneet naiset ovat eri paikkakunnilta ja eri osista maata. Jätän tämän ajatuksen nyt vain tähän.

--

Päivän kuvat: Ruusuja Wakehurstista.

Kommentit (19)

Kati
20/19 | 

Hamstring on vaivannut jo toista vuotta, mutta nyt vasta olen suuntaamassa lääkäriin. Veikkaan, että poden hamstring syndroomaa. Tod näk soudun ja juoksun seurauksia. Tällä hetkellä särky on siirtynyt istuinkyhmystä ja takareiden puolivälistä polveen. Tai on se kipu kyllä entisilläkin paikoilla, mutta nyt myös polvessa. Koskaan ennen polvi ei ole vaivannut, mutta nyt särkee levossa jatkuvasti. Veikkaan, että hamstring on saanut tämän aikaan. Onko sinulla tai muilla kokemusta hamstring-ongelman oireilusta polvessa saakka? Ei auta tällä hetkellä särkylääkkeet. Kiinnityskohtahan on polvessa, joten voisi hyvinkin olla kytköksissä hamstring syndroomaan.

Maija
Liittynyt15.10.2015
21/19 | 

Hei Kati, minun jänteeni lähettivät kivun ylöspäin, eivät alaspäin kohti polvea. Minulla ei siis ole kokemusta polvikivuista eikä juuri reisikivuistakaan, mutta olen poikkeus. Senhän takia diagnoosikin viivästyi niin paljon. Mutta jos  et pysty istumaan kivutta etkä kävelemään kivutta ja särkylääkkeet eivät auta niin mars mars lääkäriin! Kannattaa pyytää lähete Sairaala Neoon Turkuun, täällä on maan tai jopa maailman paras hamstring-syndrooman asiantuntemus.  Sakari Orava on juuri jäänyt eläkkeelle, mutta Lasse Lempainen jatkaa hänen työtään.

Tanssija
22/19 | 

Minä olen jo 65-vuotias nainen ja kärsinyt kyseisistä oireista maaliskuusta 2019 asti. Kivut menivät sietämättömiksi pitkän matkustuksen istumisen seurauksena. Heinäkuussa magneettikuvissa sitten todentui hamstring-syndrooma, kun mitkään hoidot eivät auttaneet istumakipuoireisiini. Istumista joudun välttämään ja liikuntaskin rajoittamaan. Olen liikuntaa aktiivisesti harrastava ja takana on mm pitkä kilpatanssin harrastus. Fysioterapeutilla nyt käyn, mutta näyttää, ettei tällä keinoin juuri helpotusta vaivoihini tule, mutta toivossa vielä olen ja onhan se leikkaus vielä yksi vaihtoehto.

Maija
Liittynyt15.10.2015
23/19 | 

Hei Tanssija, aktiivinen liikunta on tosiaan useimmilla vaivasta kärsivillä taustalla - kaikkien keho ei sitä kestä. Fysioterapiasta ei yleensä ole mitään apua, mutta se vaihe on melkeinpä pakollinen, koska saadakseen muuta hoitoa pitää todistaa, ettei fysioterapia auta.  Seuraava vaihe ovat kortisonipistokset. Jos hoito aloitetaan ajoissa niin pistokset voivat auttaa, mutta minulle niistäkään ei ollut mitään hyötyä. Ja sitten vasta on leikkauksen vuoro. Siihen väliin mahtuu kyllä kohtuuttoman paljon kärsimystä.  Voimia matkalle!

Leikattu syyskuussa - 19
24/19 | 

Minulta leikattiin Hamstring syndrooma syyskuussa 2019 ja kivut jäi leikkuusaliin. Uskon, että tämä on paljon yleisempi vaiva kun tiedetään, koska lääkärit ei diagnosoi, kun eivät osaa hoitaa. Olen onnellinen, kun tajusin mennä Oravan vastaanotolle. Nyt tappelen Kelan kanssa taksi matkasta leikkuusta. He pitävät sitä lapsellisena kauneusleikkauksena, kun eivät tajua mitään

Maija
Liittynyt15.10.2015
25/19 | 

Lämpimät onnittelut syyskuussa leikatulle! Itselläni kivut eivät jääneet leikkauspöydälle, varsinkin, kun toinen pakara jäi leikkamatta. Kivut ovat kuitenkin nyt siedettävät ja helposti hallittavat, toisin kuin ennen leikkausta. Pitää vain muistaa, ettei harrasta liikuntaa, kävele liikaa, siivoa eikä muutenkaan rehki :D  Oravan sijasta tosiaan suosittelen nyt Lempaista. Vastaanotolle pääsee itse maksamalla yhdellä puhelinsoitolla, mutta vakuutusyhtiöiden ja Kelan kanssa voi tosiaan joutua hieman kamppailemaan, jos haluaa, että ne maksavat.

Leikattu syyskuussa - 19
26/19 | 

Katille tiedoksi. Minulla ollut vuosikausiksia yökipua pitkän aikaa samassa asennossa nukkumisen jälkeen, kun yritti liikauttaa jalkaa. Kipu polven sisäsivuilla vähän lumöiosta alaspäin. Sinne kiinnittyy yksi Hamstring lihaksista. Kipu ipyi leikkuun jälkeen heti

Vierailija
27/19 | 

Hei minulla oik. Puoli pakara värisee ja on kuin issiaskipu, jalkaan asti polven alapuolelle krampissa myös vas. Jalkapireilee. Oik. Jalka säteilee nivusten kohdalla, mri kuvat on otettu. Fysiotetarepeutti epäili piriformis lihasta, tein jummaa tulin kipeämmksi. Epäilen hamstrgin syndroomaa, menen kiropraktikolle. Kauhea vava koko selkälihas on krampissa.

Maija
Liittynyt15.10.2015
28/19 | 

Toivottavasti saat avun kiropraktkolta - ainakin selkäongelmiin. En ole niin varma, tehoaako hoito hamstring-vaivaan. Piriformiksen ongelmat on väärä diagnoosi, jonka melkein kaikki hamstring-potilaat ensin saavat. Mutta näitä vääriä arvauksiakin tarvitaan: kun hoito ei tehoa, se todistaa, että kyseessä onkin jokin muu.

Vierailija
29/19 | 

Hei, kolme kertaa leikattu hamstring ja taas irti. Lihas irtoi istuinluusta 2/2017 ja leikkauksella korjattiin 3/2017. Alku meni hyvin, mutta 3-4kk päästä alkoi jänne "muljahtelemaan" josta seurasi jomottavaa kipua  ja istuminen oli hankalaa. Uusi leikkaus 9/2018 jossa lankoja löystettiin  ja fibroosikudosta poistettiin. Tästä ei ollut apua kuin  muutaman viikon ja taas "muljuminen" alkoi. Pitkä odotus ja konservatiivinen hoito kortisonipiikkeineen ei tuonut apua  ja kolmas leikkaus 10/2019 jossa lihas irroitettiin uudelleen istuinkyhmysta ja yhden ankkurin sijaan kiinnitettiin pidemmillä langoilla kahdella ankkurilla uudelleen. Alku oli pitkästä aikaa hyvä ja toiveet korkealla, kunnes fyssarilla käynnin jälkeen alkoi jatkuvasti paheneva kipu. Nyt kuvissa näkyy, että lihas irronnut uudelleen istuinluusta ja istuminen mahdotonta. Tässä taas odotetaan seuraavaa siirtoa. Ehdottomasti kannatan ideaa vertaisklubista.

Maija
Liittynyt15.10.2015
30/19 | 

Onpa hurja tarina. Sinulle en osaa sanoa muuta kuin: voimia!  Toivottavasti löydät  pysyvän avun.

Käyttäjä8234
Liittynyt11.3.2020
31/19 | 

Neljäs leikkaus oli nyt helmikuussa, aikaa mennyt neljä viikkoa ja jalka todella kipeä. Nyt alkaa usko loppua. Edelleen kannatan vertaistukea. Lääkärin tarkastus parin viikon päästä ja kepit olisi saanut jättää eilen pois, mutta ei toivettakaan ontumatta liikkumisesta, istumisesta puhumattakaan. Huh :(

Kirsi
32/19 | 

Onpa kiva kuulla että on kohtalotovereita, en siis ole yksin. Vaikkakin tämä on riesa jota ei toivo kenelläkään. Vertaistukiryhmä kyllä pitäisi saada aikaiseksi...
Kerronpa oman tarinani lyhyesti. Olen 46 vuotias, ja tuossa pari vuotta sitten innostuin harrastamaan agilityä koirani kanssa. Sillä seurauksella että takareisi revähteli joka treeneissä. Tai niin kuvittelin kuukausien ajan, kunnes aloin tajuta, että ei ole pelkkä lihas revähtymä. Kävin fysiatrilla, osteopaatilla, fysioterapeutilla, sain kortisonipiikkiä, jumppaohjeita jne. Mutta ei apua. Kunnes kävin Turussa Lempaisella vuosi sitten, ja todettiin että edessä leikkaus, parin takareiden lihaksen jänteet kokonaan irti. Leikkaus sujui hyvin, tosin perään todettiin heti kivulias välilevytyrä joka leikattiin viime kesänä.
Viime syksyyn asti pärjäilin mukavasti, vesijuossut, käynyt pilateksessa, kävellyt ja jumpannut, ja siten yrittänyt kuntouttaa itseäni. Ja oikeastaan tähänkin asti ihan ok. Mutta pikku hiljaa takareisi vaivat ovat palanneet... sekä leikattuun että leikkaamattomaan reiteen. Hamstring syndrooma on siis palannut, ilmeisesti iskiaskipuineen. Tai niin oletan että kyse on takareidestä eikä selästä lähtevästä kivusta kun selkä muuten suht ok.  Fysiatrilla olen taas käynyt, MRI kuvattu ja miettinyt kortisonia. Tai pitäisikö käydä taas Lempaisen vastaanotolla. En toisaalta haluaisi käydä taas uutta leikkaustakaan läpi. Sitä paitsi jos on jo kerran leikattu, ja leikataan sama kohta uudestaa, mikä on todennäköisyys että tulee silläkään kuntoon ?Todella voimia vievä riesa, koko ajan läsnä ja mielenpäällä. Kun ei tiedä mikä on oikea ratkaisu pidemmän päälle.
Tsemppiä kaikille kohtalotovereille! Nimim. vertaistukiryhmää odottava ;)

Vierailija
33/19 | 

Täällä yksi 66-vuotias nainen, jolla ollut takareiden sisäsyrjä istuessa kipeä puolitoista vuotta. Käynyt fysiatrit, kiropraktikot, fysioterapeutit ja viimeisenä osteopaatti ja ortopedi. Osteopaatti sanoi pari viikkoa sitten ensimmäisen kerran, että selvä hamstring -ongelma. Kukaan aikaisemmin ei ole todennut samaa, vaikka olen sitä heille yrittänyt tarjota. Jokaisella asiantuntijalla oma käsitys vaivasta. Fysioterapeuttien ohjeet eivät ole tehonneet, tullut vaan entistä kipeämmiksi, varsinkin venytyksistä. Osteopaatti kertoi jänteen paksuuntuneen. Ortopedi määmäsi lantion mri:n, johon menen huomenna. Hänen mielestään jänne ei ole paksuuntunut! Vaiva alkoi ilman lämmittelyä tehdyn kuntopiiriharjoittelun jälkeen viiveellä. Lääkkeet eivät vie kipua kokonaan pois, pahimman terän kyllä. Issias vaivaa ollut myös jalassa. Toivottavasti magneetti selvittää kipukohdan tilanteen. Helsingistä ei ole löytynyt asiantuntijaa tähän vaivaan, kaipa täytyy suunnata Turkuun seuraavaksi. Kiitos blogistasi, on muitakin hamstring vaivaisia kuin nuoret urheilijat. Perustetaan vaan vertaistukiryhmä. Tsemppia muille kohtalotovereille!

Maija
Liittynyt15.10.2015
34/19 | 

Hei 66-vuotias, suosittelen, että ennen huomista MRI:tä rasitat takareisilihaksiasi nin paljon kuin ilkeät. Siis ramppaat portaissa ja venyttelet takareisiä juuri ennen kuvausta. Tällä tavoin  mahdollinen hamstring-ongelma näkyy kuvissa paremmin. Kaikkien kuvausten ongelma on, että ne näyttävät tilanteen vain yhdellä hetkellä, eivätkä sitä, mitä liikkuessa tapahtuu jänteissä ja muissa kudoksissa.

Maija
Liittynyt15.10.2015
35/19 | 

Kuulostaapa kurjalta, Kirsi!  Olen miettinyt ihan samaa, että onko toistuvissa leikkauksissakaan mitään järkeä. Olen itse päätynyt kokemuksen kautta siihen, että "kuntoutan" itseäni mahdollisimman vähän eli jätän liikunnan vähiin ja manipulaatiohoidot, fysioterapiat yms. kokonaan pois. Ymmärrän, että hoitohenkilöstö tarkoittaa kuntoutuksella hyvää, mutta ainakin itselläni se on vienyt tilannetta aina pelkästään huonompaan suuntaan. Liikuntaan ja ihmisten parantamiseen sitoutuneiden ihmisten on vaikea hyväksyä sitä, että jotkut ihmiset voivat paremmin, kun eivät rasita jänteitään liikaa. Voi olla, että nuorten ihmisten keho vielä kestää kuntoutusta, mutta ikääntyvillä ehkä enää ei.

Ninni
36/19 | 

Hei, minäkin olen kärsinyt takareisi/pakarakivusta kohta vuoden. Kipu säteilee ajoittain pohkeeseen ja jalkaterään. Autolla ajaminen ja pitkät lentomatkat ovat yhtä tuskaa. Myös pitkän lenkin jälkeen jalka ja pakara oireilevat yötä myöten. Pahimmillaan kipu oli marraskuussa. Sitten vähensin autolla ajoa , siirryin tekemään osa-aikatyötä etänä sekä lopetin "himolenkkeilyn". Tammikuun lopulla jalan kivut loppuivat lähes kokonaan. Maaliskuun alusta olen tehnyt 6 km lenkin kerran viikossa. Nyt toinen pakara on kuin tulessa ja takareidessä rautanaula. Lenkit loppuu tähän ja sohva kutsuu. Voimia teille kaikille.

Hanna
37/19 | 

Moi. Ryhmän perustaminen on tuikitärkeä juttu. Itselläni viikon kuluttua 3. leikkaus Lasse Lempaisella. Pistin Facebookiin nyt suljetun ryhmän "Hamstring naiset - eli Hamsterit". Tulkaa sinne niin höpötellään lisää tästä meitä kaikkia kiusaavasta aiheesta ❤️

Maija
Liittynyt15.10.2015
38/19 | 

Kiitos Hanna!  Teen blogiin pienen postauksen tästä, niin sadaan naiset kolle :) Muut kuin minä eivät välttämättä huomaa, että tähän ketjuun on tullut uusi viesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla