Tasavallan presidentin kesäasuntona nykyään toimivan Kultarannan puutarhoineen rakennutti maanviljelysneuvos Alfred Kordelin, jonka rintakuva katsoo puutarhan reunalta nurmikentän yli kohti Lars Sonckin suunnittelemaa graniittilinnaa. Kordelin toivoi, että puutarha ilahduttaisi kaikkia suomalaisia, ja siksi sitä pidetään yleisölle avoinna keväästä myöhään syksyyn.

Puutarhan aukioloajat ovat kuitenkin melko rajoitetut. Kannattaa tutkia Naantalin Matkailun nettisivut tarkkaan matkasuunnitelmaa tehdessä, ettei tule turhaa reissua. Ilman opasta Kultarantaan pääsee vain kerran viikossa kahden tunnin ajan. Päivä oli tänä vuonna alkukesällä torstai ja loppukesällä perjantai. Opastettuja kierroksia järjestetään kerran, kahdesti tai kolmasti päivässä kesäaikaan, paitsi silloin, kun puutarha on kokonaan suljettu.

Suosittelen piipahdusta perjantaina mahdollisimman lähellä sulkemisaikaa, jolloin aurinko on matalalla ja kiireisimmät kävijät jo lähteneet. Vielä kauniimpi puutarha on varmasti aikaisin aamulla tai hieman myöhemmin illalla.

Puutarhassa sanotaan olevan kolme osaa: Medaljonki, metsäpuutarha ja keittiöpuutarha. Ilman opasta kävijä pääsee näkemään Medaljongin ja sitä ympäröivät nurmikentät ja metsiköt polkuineen sekä uudemman, nurmikentän laidalla sijaitseva Ketjupuutarhan. Medaljonki ja Ketjupuutarha ovat muotopuutarhoja.

Kukkien ystävälle upeinkin muotopuutarha voi olla pettymys, koska kukkia käytetään niissä massana, joka on alisteinen muodolle. Kukkien tarkoitus on muodostaa tietyn värinen neliö tai kaari. Kasvin ei tarvitse olla erityisen viehättävä, kunhan se kukkii runsaasti ja tasaisen värisenä.

Yllä olevat kuvat ovat maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelemasta Ketjupuutarhasta: daalioita, kannoja, kesäpäivänhattuja. Kuvioiden täyttämiseen käytettävät lajikkeet vaihtelevat jonkin verran vuosittain.

Kordelin rakasti ruusuja. Puutarhuri Svante Olssonin alun perin suunnitteleman Medaljongin keskuksessa onkin ruusutarha. Näkyvimpiä puutarhan kukkia ovat kuitenkin daaliat, joita on ainakin punaisina, keltaisina ja valkoisina. Erityisen upeita ovat lähellä suihkulähdettä kasvavat valtavat lumipallodaaliat.

Yllättävän suuri osa istutuksista on saatu aikaan niin sanotusti kesäkukilla, jotka istutetaan keväällä ja kerätään syksyllä pois - toki uskon, että Kultarannan daalioiden juurakot ja kannojen maavarret talvetetaan. Samalla tavoin kaupunkien vuosittaiset vaihtuvat kesäistutukset tehdään. Kaipa se sitten on näin pohjoisessa paras tapa rakentaa näyttäviä istutuksia.

Tämä puutarhan osa on rakennettu pitkälti kansalaisten silmille. En voi tietää, mitä asukkaiden ja vieraiden iloksi on istutettu Villa Kultarannan yksityispuutarhaan ja laajan puutarhan muihin osiin. Tokkopa sielläkään kovin villejä perennapenkkejä on. Nehän olisivat tyylirikko.

No juu, kasvaa Medaljongissa myös muun muassa laventelia. Massaistutuksena, tietenkin. Ja markettoja.

Puutarhaharrastajalle Kultaranta on pakollinen vierailukohde, koska muotopuutarhat ovat harvinaisia Suomessa, eikä toista näin vanhaa ja hyvin säilytettyä liene. Meille muille Kultarannan viehätys perustunee paljolti siihen, kenen puutarha se on. On hienoa taivastella samoja pylväshaapoja, joiden juurella monet maan ja maailman mahtavat ovat patsastelleet.

Kävijä näkee etäältä myös graniittisen puutarhamajan, jossa on vietetty kahdet vihkiäiset, Assi Koiviston ja Marko Ahtisaaren. Itse huvilasta näkyy vain torni, jonka huipulla ei tällä kertaa liehunut isännän läsnäolosta kielivä lippu.

Muotopuutarhassa on yleensä paljon rakennettuja elementtejä, kuten kivettyjä käytäviä, portaita, pergoloita ja huvimajoja sekä patsaita. Niin Kultarannassakin. Pirkko Nukarin Muistopöytä-teos hätkähdyttää romanttisessa ympäristössä. Puutarhassa on myös vaihtuvia taideteoksia, joihin voi tutustua lähemmin erityisillä taidekierroksilla.

Maininnan ansaitsevat myös vartijat, jotka kaartelevat puutarhan laidoilla polkupyörillään ja seisoskelevat strategisilla paikoilla varmistaen, etteivät kansalaiset eksy kiellettyihin puutarhan osiin. Heistä jäi hyvä vaikutelma. Hötkyilemättömiä miehiä, jotka ystävällisesti, mutta varmasti tekivät lopun pikkulasten yrityksestä hätyytellä hanhia.

Kultarannan puutarhassa kaikilla on oikeus taapertaa rauhassa, mutta rajatusti.

--

Päivän kuvat: Kultarannan lumipallodaalioita.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla