Kun ensimmäinen viileä aamu tuli, olin täysin hukassa. Mitä muuta ihminen voi pukea ylleen kuin hihattoman hellemekon tai mahdollisesti sortsit ja t-paidan? Vetäisin ylleni puseron ja leggingsit, mutta lyhyt paita paljasti liikaa eikä asu parantunut  neuletakilla. Taaskaan ei ollut mitään päällepantavaa.

Olin kesän aikana unohtanut, mitkä talvikauden vaatteet kuuluivat yhteen. Ei auttanut muu kuin napata vaatteet kaapista rekille nähtäville ja ryhtyä sovittelemaan. Päätin käyttää jälleen apuna 3 x 3 -tyylisudokua, jolla ratkaisin kesän alussa  yhteensopivuusongelmia.

Havaitsin heti, että musta oli jälleen hiipinyt vaatevarastooni. Päätin pari vuotta sitten luopua siitä, mutta viimeistään perhettäni tänä kesänä kohdanneet huoli ja suru toivat mustat vaatteet takaisin. Tuntui sopivalta pukeutua tummaan, joten hankin Matildan-retkellä hyvän mustan peruspuseron tumman Huihui-hameeni seuraksi.

Minulla oli jo ennestään muutamia lähes mustia sinisiä ja harmaita  vaatteita. Kun sitten vielä ostin Nanson myymälän avajaisista siistit, mustat neuloshousut ja investoin mustaan hautajaismekkoon, siinä minulla olikin tumman vaatekapselin ainekset koossa. Eikun yhdistelemään. 

Lue myös: 7 syytä välttää mustaa

Lue myös: Ratkaisin tyylisudokun: 9 vaatetta, 9 asua

Lue myös: Oi ihana Matilda osa 2/4: Hyvän omantunnon ostoksia

Ensin kävin hameasujen kimppuun. Tein niistä kolmiosaisia: hame + pusero + neuletakki. Kokoelman hameet ovat villainen vekkihame Huihui Yö, tummansininen Dama designin neuloskynähame sekä Kude-merkkinen, kuviollinen Anni Metsäkukka.

Neuletakit ovat Second Chancen tummanharmaa pitkä villaneulostakki, Kainon harmaa meleerattu villatakki sekä Espritin tummansininen pellava-puuvillatakki, joka oli mukana myös alkukesän sudokussa.

Sudoku sopii parhaiten yksivärisille vaatteille. Nytkin tuli heti ongelmia, kun yritin ottaa mukaan kuviollisia paitoja. Vanha suosikkini, Masain sinikukalllinen kangaspaita, näytti hyvältä muissa yhdistelmissä paitsi kukallisen hameen kanssa. Siinä kiikastivat sekä kuviot että mittasuhteet: hame oli liian pitkä.

Sehän on jo saavutus sinänsä, jos kaikki vaatteet sopivat väreiltään yhteen, mutta se, että niiden pitäisi olla vielä mittasuhteiltaankin yhteensopivia, on varsin paljon vaadittu. Puserot ja hameet tuppaavat olemaan sen pituisia kuin ovat, joten ei jokainen hame voi millään käydä täydellisesti yhteen jokaisen puseron kanssa. Niinpä sijoitin nämä puseron ja hameen sudokussa niin, että niistä ei tarvitse tehdä asua.

Kolmanneksi paidaksi kokeilin ensin H&M:n Morris-malliston lehtikuvioista paitapuseroa, joka on tosi pukeva päällä. Sovituksessa kävi kuitenkin ilmi, että se näyttää hyvältä vain yksivärisen kynähameen kanssa. Jotakin muuta oli keksittävä. Kaapin perukoilta löytyi viimein kirppisostos, tummansininen viskoosipaita, jossa on koristeena hiuslaskoksia ja vähän reikäpitsiä.

Näin sain kaikkiaan 9 testattua ja hyväksi havaittua asua: vaakarivit, pystyrivit, diagonaali vasemmalta alhaalta ylös sekä kulmat vasemmalla ylhäällä ja oikealla alhaalla.

Lisäksi otin syyskapseliin apuvaatteiksi tuon H&M:n paidan sekä tummansinisen Kaino-ponchon ohutta merinovillaa. Se sopii villatakin korvikkeeksi tai huiviksi kaikkiin asuihin.

Vaihtamalla alaosaksi housut syntyy vielä 9 asua lisää. Ainakin farkut ja tukevasta mustasta neuloksesta tehdyt housut käyvät. En kuitenkaan tehnyt niistä sudokua vaan siirryin mekkoasuihin.

Lue myös: Moderni vekkihame on ihanin hame ikinä

Lue myös: Nyt sulaudun tapettiin - Pukeudun Morris & Co -kuoseihin

Lue myös: Pallomahan parhaat paitavalinnat

Mekkosudokun tarkoitus oli katsoa, miten mekot kannattaisi asustaa ja mitkä neuleet niiden kanssa kävisivät. Otin sudokuun mukaan huivit ja neuletakit, mutta sovittelin myös sukkahousuja. Melkein kaikkien yhdistelmien kanssa voi käyttää mustia, läpinäkymättömiä sukkiksia. Punainen mekko vaatii kuitenkin joko harmaat tai ihonväriset sukkikset, kun se yhdistetään neuletakkien kanssa. Yksinään mekon voi asustaa myös mustalla.

Parhaat mekkoni eli siniharmaa pellavaneulemekko ja samanlainen musta hautajaismekko eivät selvittäneet tietään sudokuun, koska ne eivät taivu tarpeeksi hyvin yhdistelmiin. Omistamistani neuleista vain pitkä, tumma Second Chance sopii niiden kanssa. Huivilla tai poncholla asustaminen kyllä onnistuu. Tulipa tämäkin nyt samalla testattua. Mekot tulivat kapseliin tarvittaessa käyttöön otettavina ulkojäseninä.

Löysin kaapista kolme yhdistelyyn sopivaa mekkoa. Tummanharmaa ja meleerattu punainen ovat molemmat Second Chancen ihanan pehmeää ja joustavaa villaneulosta. Tummansininen, drapeerattu trikoomekko on kirppislöytö ja merkiltään Uta Raasch. Kaikki mekot ovat hieman eri pituisia: punainen lyhyin ja trikoomekko pisin.

Neuletakit ovat samat kuin hamesudokussa. Sinikuvioinen viskoosihuivi on Masain. Marja Kurjen oranssi silkkihuivi tulee muotiin joka syksy, joten se on ollut jo lähes 20 vuoden ajan vakituinen tummien asujeni piristys. Beigepohjainen, lämminsävynen silkkisifonkihuivi on uusi ja Voglian alennusmyynnistä.

Lue myös: Villaa ylle ja äkkiä

Lue myös: Teetin juhlamekoksi pellavaneuleen

Housuasuja testailin tunikamittaisten neuleiden kanssa. Ylimmän rivin farkut ovat Gerry Weberiltä, keskirivissä keekoilevat samat Ril’sin sikarimalliset housut kuin kesän sudokussa, ja alariville pääsivät uudet, mustat Nanson Fanni-neuloshousut.

Beige neule on omatekemä. Kainon luomupuuvillainen Peura-tunika on yhä vain suosikkini – lähes sama vaate on muuten tullut uudestaan Kainon valikoimaan tänne. Alarivissä on uusin tunikani, keväällä hankittu Hurmåksen lehtikuvioinen pitkä villaneule. Siihen kuuluu myös tuubihuivi, joka käy kaikkien muidenkin neulepaitojeni kanssa. 

Näihin kaikkiin yhdistelmiin sopivat housujen sijasta myös neuleleggingsit tai muut paksut leggarit, koska neuleet ovat tarpeeksi pitkiä. Beigen neuleen alle voi varmuuden vuoksi sujauttaa pitkähelmaisen t-paidan. Kotioloissa käytän näitä neuleita enimmäkseen Hurmåksen tai Kainon villahousujen kanssa.

Jakkuja tai bleisereitä ei valikoimassa näy. On minulla sininen bukleejakku, mutta käytän sitä harvoin. Koronan takia työtapaamiset hoidetaan pääasiassa videopalavereina, joihin riittää siisti paita tai neule.

Takeiksi minulla on tarjolla musta biker-tyylinen nahkatakki ja grafiitinharmaa villakangastakki. Viime päivinä olen käyttänyt  myös sinistä, pitkää kevättakkiani, ja sadesäiden varalle on turkoosi vettäpitävä hupputakki. Kengiksi sopivat beiget tai tummansiniset kävelykengät, vähän myöhemmin mustat tai tumman pronssin väriset nilkkurit ja pakkasten tultua siniset lämminvuoriset nilkkurit. Nämä käyvät kaikkiin asuihin, joten ei ollut järkevää ottaa niitä mukaan sudokuun, vaikka sillä keinoin olisin saanut aikaan perinteisen 4 x 4 -sudokun.

Näillä olen nyt ajatellut mennä tammikuun alkuun saakka. Mitään ei tarvitse ostaa edes jouluksi tai muita juhlia varten. Sudokujen ulkopuolelta kapseliin kuuluu myös viininpunainen poncho/huivi, joka tulee varmasti käyttöön etenkin joulun aikaan. Minulla on tuo poncho ylläni sivupalkin kasvokuvassa.

Jätin tahallani pois kapselista valtaosan beigeistä ja vihreistä lempivaatteistani. Uudenvuoden jälkeen tuntuu varmasti hienolta kaivaa ne esiin ja tehdä vihertävä kevättalven kapseli.

Aion printata sudokujen kuvat vaatekaapin oveen. Siitä sopii sitten katsoa, kun epätoivo iskee.

Lue myös: Kauristytön lempimekko

Lue myös: Höyhenenkevyt pitsineule on uusin työasuni

--

Päivän kuva: Paksu silkkihuivi kestää käyttöä vuosikymmenestä toiseen.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla