Helsingin Sanomat kertoo tänään kolmesta seniorista, joita ikä ei estä nauttimasta hurjista harrastuksistaan: laskettelusta, sukeltamisesta ja laskuvarjohypystä. Onko tämä hyvä vai huono uutinen?

Onhan se hyvä uutinen, ettei ikääntyminen tarkoita toimintakyvyn menetystä ja harrastuksista luopumista. Myönteiset esimerkit hälventävät ikääntymiseen liittyviä ennakkoluuloja. Eihän siitä ole kauan, kun viisikymppisille ostettiin lahjoiksi keinutuoleja ja kävelykeppejä. Nyt tiedämme, että eläkeläisetkin pystyvät juoksemaan maratoneja ja harrastamaan extreme-lajeja.

Mutta eikö tämä nosta riman hirvittävän korkealle? Syntyykö nyt uusia ennakkoluuloja, jotka edellyttävät ikääntyviltä täydellistä toimintakykyä vähintään eläkeikään asti ja mielellään vielä pitkään sen jälkeen? On huono uutinen, jos poikkeusyksilöistä tulee ei vain esikuva vaan myös mittatikku meille kaikille.

Me tavallisethan olemme ihan tavallisia. Osa ihmisistä jää tavallisuuden alapuolellekin. Puhun nyt esimerkiksi meistä, joilla on synnynnäinen alttius tuki- ja liikuntaelimistön sairauksille ja vaivoille. Ei meistä ole laskettelijoiksi eikä laskuvarjohyppääjiksi - ei ehkä ole ollut koskaan, mutta ikääntyessä vielä vähemmän.

Nämä jutut luovat ja vahvistavat mielikuvaa, että sama on mahdollista meille kaikille, kun ikäännymme. Ja että on vain itsestä kiinni, jos emme pysty siihen.

Vaikka väestö olisi ikääntyessään entistä terveempää, ei se koske jokaista yksilöä. Kaikki eivät koskaan pääse keskiarvoon asti. Sen takiahan se on keskiarvo. Ja sen takia sankarisenioreista kerrotaan lehdessä, kun he ovat niin harvinaisia. Riippumatta toimituksen ja toimittajan tarkoitusperistä nämä jutut luovat ja vahvistavat mielikuvaa, että sama on mahdollista meille kaikille, kun ikäännymme. Ja että on vain itsestä kiinni, jos emme pysty siihen.

Joudun edelleen oikein teroittamaan tätä itselleni joka kerta, kun näen näitä juttuja: Ei, MINUSTA ei tule koskaan tuollaista, eikä TARVITSE tulla. Vähempikin riittää, paljon vähempi.

Täydellinen fyysinen toimintakyky ei ole välttämätön. Tästä voimme kiittää tekniikan vuosisataista kehitystä. On sähköt, autot, hissit ja nosturit. Kävelykyvytön voi hoitaa virastoasiansa verkossa ja tilata ruokaostokset kotiovelle. Hätäkös tässä on.

On oikein huono uutinen, jos tarinat sankarivanhuksista nostavat työnantajien ikääntyville asettaman riman entistä korkeammalle.

Jo nyt meidän pitää pystyä kaikkeen samaan kuin nuoret siitä huolimatta, että nuoret eivät pysty kaikkeen samaan kuin me, joille pitkä kokemus antaa ylivertaista harkintakykyä. Jos meillä pitää olla myös yhtä hyvä tai parempi fyysinen kunto kuin 25 vuotta nuoremmilla, ollaan totaalisen väärillä jäljillä. Pelkään, että juuri noille jäljille nämä jutut sankarivanhuksista johdattavat.

Hyvä uutinen vai huono uutinen? Päätelkää itse: löydätte uutisen täältä.

--

Päivän kuvat: Pieniä ihmeitä Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.

 

 

Kommentit (4)

MarjattaP
5/4 | 

Minusta se on pelkästään hyvä uutinen.   Hienoa, että joidenkin terveys on säilynyt eikä ikä estä harrastamasta tuollaisia lajeja.  Me kaikki olemme erilaisia eikä yleistämään kannata ryhtyä.  Jokainen meistä tekee valintansa omista lähtökohdistaan.   Mukavaa Pääsiäisen aikaa!

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/4 | 

Niinhän me olemme tottuneet ajattelemaan, että huippukuntoisuus on ihailtavaa. Yksilöiden kohdalla niin varmasti onkin. Koetin löytää asiaan uuden näkökulman ja ajattelin sitä siltä kannalta, millaisia mielikuvia näiden yksilöiden julkinen esittely vahvistaa. Mielikuvat vaikuttavat asenteiden kautta käytökseen.   Hyvää pääsiäistä!

JattaM
7/4 | 

Onhan se mukava lukea että ikääntyneenäkin pystyy kaikenlaiseen "jännittävään". Vähintään yhtä mielenkiintoista olisi mielestäni lukea ihan tavallisten, elämäänsä tyytyväisten ihmisten harrastuksista. Omassa tilanteessani asetan tyytyväisyyden kirkkaasti edelle kaikkia extreme-kokemuksia.

Maija
Liittynyt15.10.2015
8/4 | 

Nuo extreme-lajit kuormittavat myös aika lailla terveydenhoitojärjestelmää. Eikös tuo laskettelijakin kertonut useista sairaalakeikoista harrastuksensa tiimoilta. Mutta toiset eivät tunne olevansa elossa, elleivät saa äärimmäisiä kokemuksia. Minäkään en heidän joukkoonsa kuulu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 63-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla