Siirtolapuutarhamökkini, Villa Palasen, remontti on melkein valmis. Piippu on pellittämättä, kattovalaisimet kiinnittämättä ja backstagen sisustus viimeistelemättä, mutta muuten näyttää jo hyvältä. Täysremontti tämä ei ollut, koska seiniä ei avattu ja niiden eristeitä vaihdettu. Tehtiin lattia- ja pintaremontti.

Lähtötilanteessa olohuoneen ja alkovin seinäpinnat olivat pääosin melko huokoista rakennuslevyä, joka oli tapetoitu ja osittain maalattu. Pieni osa seinistä oli leveää, pystysuuntaista puupaneelia. Keittiössä ja kuistilla oli alkuperäistä kapeaa mäntypaneelia. Lakatut, paneloidut katot olivat erittäin tummat. Lattioita ja lasikuistin seiniä lukuun ottamatta aivan kaikki muu, niin seinäpaneelit kuin listat ja huonekalutkin, oli maalattu kertaalleen valkoisella maalilla. Siveltimenvedot olivat monin paikoin näkyvissä.

Maalautin valkoiseksi sen ainoan, mikä ei alun perin ollut valkoista, eli katot. Kaikki muut valkoiset pinnat saivat huutia. Kattojen maalaaminen teki paljon mökin ilmeelle. Katto ei enää tunnu putoavan niskaan, eikä mökin mataluus ole yhtä silmiinpistävää.

Seinäpaneeleiden vaaleankeltaisen sävyn nappasin tapetista. Tikkurilan värikartassa sävyn nimi on Parmesan. Se vaikutti ensin liiankin voiselta, mutta kun sisustus täydentyi, se asettui paikalleen ja olen siihen täysin tyytyväinen. Tummanharmaat vaatekoukut ja muut yksityiskohdat sopivat siihen hyvin. 

Tapetiksi valitsin Boråstapeterin In Bloom -sarjasta Spring Gardenin, jonka pohja on vaaleanharmaa. Halusin romanttisen kukkatapetin, joka olisi värikäs, muttei hyökkäävä, ja kevätpuutarhan iloinen tunnelma tuntui Villa Palaseen juuri oikealta. Lempivärini vihreä on yksi tapetin pääväreistä, joten tiesin, että esimerkiksi vanhat tekstiilini sopisivat sisustukseen. Puolisoni toiveesta meillä ei ripusteta mitään seinille, joten sikälikin on mukavaa, että tapetissa on myös katseltavaa. En enää voisi kuvitella Palaseen muuta tapettia. (Kylläpä jäi laturin johto hassusti tuohon kuvaan.)

Uuden sisustuksen lähtökohta oli tämä matto, jonka kudoin Turun taitokeskuksessa tammikuussa, kun mökkikaupasta vasta neuvoteltiin. Mökin ulkomaali on kaunis keltainen, joten päättelin, että keltasävyinen matto kyllä sopisi sinne jonnekin. Toiseksi väriksi valikoitui harmaa, koska se sattui olemaan kudemyyjän värikartassa tarjolla olleen keltaisen kanssa parhaiten yhteensopiva.

Villa Palasen tehtävä on houkutella minut lepäämään puutarhatöiden välillä, koska takareisijänteeni eivät kestä pitkäaikaista rasitusta. Siksi tuvasta tehtiin makuuhuone. Koska sinne ei olisi missään tapauksessa mahtunut juuri mitään muuta, ei vuoteen koossa pihistelty. Ikean Tufjord-sänky oli oikeastaan ainoa markkinoilla oleva, joka täytti koko- ja muut kriteerit: leveys 180 cm, tukeva pääty, mutta jalkopäästä avoin. Päällisen tumma harmaansininen on vahingossa samaa sävyä kuin tapetin tummin väri.

Katetulla kuistilla on lisäksi alumiinirunkoinen daybed, Sensum Skepparholmen, jota myy Bauhaus. Tuo kuistin kohta on Villa Palasen suojaisin ja lämpimin. Siinä oli alun perin laveri, jolla istuskelin ja visioin keväällä remonttia ja sisustusta. Laveri sai mennä, mutta halusin säilyttää tunnelman ja mahdollisuuden nauttia siitä loikoillen tai selkä seinää vasten istuen. Myös sateella paikka on miellyttävä.

Keittiön kamiina lähti pois lattiaremontin yhteydessä, mikä avasi mahdollisuuden normaalin syvyisille keittiökaapeille. Päädyin Ikean uuteen, helposti koottavaan Enhet-sarjaan, joka on suunniteltu kylpyhuone- ja mökkiolosuhteisiin eli sen pitäisi pärjätä, vaikka mökki on talvet kylmillään. Esittelen keittiön tarkemmin myöhemmin.

Kun vuode ei mahtunut alkoviin, tila jäi vaille järkevää käyttöä. Pienen empimisen jälkeen päädyin tekemään siitä backstagen, pukeutumishuoneen ja varastotilan, jossa on peili, vessa ja pesupaikka. Kävi ilmi, että pakastavaa vessaa koskevat mainoslauseet pitävät täysin paikkansa: se on hajuton ja äänetön. En rakennuttanut bäkkärin ja makkarin väliin seinää ja ovea, koska päättelin, ettei niitä tarvita. Eikä ole tarvittu. Oven virkaa toimittaa pari Ikean pimennysverhoja.

Kuisti toimi melkein koko kesän keittiönä, kun oikeaa keittiötä ei vielä ollut. Vedenkeitin on edelleen kuistilla ja airfryerkin saattaa tulla sinne, koska keittiön sähköt eivät kestä kaikkien laitteiden käyttämistä siellä yhtä aikaa. Kun sähkömies irrotti keittiön pistorasian, sen takaa paljastui kärähtänyttä paneelia. Siitä päätellen liesi-uuni-yhdistelmä oli ollut hieman liian tehokas. Kuisti on koko Palasen parhaiten sähköistetty huone. Kuistin nurkassa on komero, johon tein vaatetangon kirsikkapuun oksasta.

Ajattelin, että kuisti olisi aamiaishuone ja sateen sattuessa ruokailutila. Ehkä siitä vielä sellainen tuleekin, vaikka se nyt näyttää työpisteeltä. Tilasin kaksi Ikean Vedbo-tuolia, mutta sain vain yhden – loppuivat mokomat kesken. Pöydän ääressä on hyvä luonnonvalo ja mukava lukea tai puuhastella. Kuistin pöytä on Ikean pienin ruokapöytä. Kaikki Palasen pöydät ovat samaa Ikean Råvaror-sarjaa ja lamput Årstid-sarjaa.

Kuistin rullaverhot ovat lämpöä takaisin heijastavat auringonsuojaverhot, jotka päästävät kuitenkin hieman valoa läpi. Makuuhuoneen rullaverho on pimentävä. Tilasin nämä Johanna Kaihtimesta Turusta. Seinien sävy on Tikkurilan värikartan Spa. Kuisti oli aikaisemmin lempeän vaaleanvihreä, mutta halusin siitä astetta raikkaamman.

Jaa että miksi melkein kaikki on Ikeasta? No, kun alkaa sisustaa tilaa nollasta, hinta-laatusuhteella on aika paljon merkitystä. Katselin kalusteita ja sisustustavaraa muualtakin, mutta Ikean tarjous oli aina paras. Ikean nettikaupasta on helppo ostaa, ja kotiinkuljetus toimii. Ja kun kuorma oli joka tapauksessa tulossa Ikeasta, miksen olisi lisännyt siihen huonekalujen päälle vielä verhoja ja valaisimiakin?

Ainoastaan ulkokalusteita ostin muualta, ja siinä meninkin pieleen. Ikean pöydät ja Brafabin tuolit eivät sovi mitoitukseltaan yhteen. Olin jo tilannut pöydät, kun sain tietää, että Ikean puutarhatuolit olivat lopussa. Juhannukseksi oli ihan pakko saada tuolit, joten ne nyt vain oli pakko saada. Olen kuitenkin nyt niin ihastunut kevyisiin alumiinituoleihin, että todennäköisesti luovun mieluummin pöydistä kuin tuoleista, jos ryydyn huonosti toimivaan yhdistelmään.

Pöydät ovat myös tilaan liian isot. Ajattelin, että kaksi pientä pöytää olisi kätevää ja helposti muunneltavaa, mutta sainkin kaksi kaunista, mutta melko isoa ja painavaa pöytää. Jos joku haluaa ostaa nämä, otan vastaan tarjouksia. Huomaan, että käytännöllisyys ajaa sittenkin minulla kauneuden ohi.

Eikö mitään vanhaa säästynyt? Johan toki! Heti kuistilta sisään tullessa huomio kiinnittyy kapeaan peilioveen. Sille ei tehty mitään, ei edes paikkamaalattu. Sen takana oleva komero raakapuuhyllyineen on ennallaan. Myös kuistin ja keittiön välinen peiliovi on erityisen kaunis. Se maalattiin, mutta samanväriseksi kuin ennen. Sekä olohuoneen että keittiön puiset verhotangot ovat vanhat. Yöpöytänä on mökin vanha tuoli. Keittiön ja lasikuistin kattovalaisimet ovat ennallaan. Kuistin seinällä oleva vanhanmallinen pistorasia säilytettiin. Se on täysin toimiva, vaikka nykyaikaiset mittarit eivät välttämättä tunnista asiaa. Ennen-kuvista tutun sähkölämmittimenkin voi joku bongata. Vanhoista tekstiileistä on jäljellä tällä erää yksi, olohuoneen tuuletusikkunan valkoinen ulkoverho. Muista tulee matonkudetta.

Entä mitä maksoi? No, kaik män eikä piisantkaa. Alkuperäinen budjetti, noin 12 000 euroa, tuplaantui lattiaremontin takia. Summassa ovat mukana myös terassin Sioox-käsittelyaineet, terassikalusteet, grilli ja pikakompostori. Kalleinta oli työn teettäminen. Hinnakkain yksittäinen ostos oli pakastava käymälä, noin 1 300 euroa. Ilmalämpöpumpun kohdalla rahat loppuivat kesken. Ensi kesänä sitten. Jos taimilta ja kukkasipuleilta jotakin jää.

Olen tosi tyytyväinen. Erityisesti haluan kiittää tapetoitsijaani ja maalariani, Pingere-firman Jenni Kytöstä, joka ahersi Palasessa yli 30 asteen helteessä. Maalasin itse kuistin komeron sekä mökin ulko-oven ja kynnykset. Havaitsin, mikä ero amatöörillä ja ammattilaisella on. Tuossa kuumuudessa maalaamisen pitää onnistua yhdellä siveltimen vedolla, maali kuivuu niin nopeasti, ettei paikkaamisen mahdollisuutta ole. Jenniltä se näytti onnistuvan, minulta ei niinkään.

--

Lue myös: Tältä Palanen näytti, kun ostin sen

Lue myös: Villa Palasen lattiaremontti 

--

Päivän kuva: Ilta hämärtyy Villa Palasessa.

Kommentit (3)

Annuli
4/3 | 

Hei, hienolta näyttää. Onko pöydällä (keittiössä ) astioiden kuivausteline? Tarvitsen mökille uuden ja ehdokkaat on etsinnässä.

Maija
Liittynyt15.10.2015
5/3 | 

Hei Annuli, Villa Palasen tiskipöytä on kesäkeittiössä terassilla. Kuivatan tiskit kuitenkin sisällä, koska pihapiirin linnut ovat aika aktiivisia. Kuistikuvissa näkyy Ikean uusia Välvårdad- astiankuivaustelineitä, jotka ovat minusta kauniita ja käteviä. 

Vierailija
6/3 | 

On sulla ollut melkoinen kesä!  Kaikenlaista touhua ja niin iso osa sellaista, mitä aikaisemmin et ole tehnytkään.  Villa Palasesta tuli oikein kaunis.  Mukavaa ja ahkeraa loppukesän jatkoa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla