Jos Matildalla olisi tunnuseläin, se olisi tietenkin alpakka. Sini Honkalan huacaya-alpakat laiduntavat aivan Mathildedalin ruukkikylän ytimessä, joten matkailijankin on helppo nähdä niitä, vaikkei alpakka varsinaisesti liene kovin ihmisrakas eläin. Minäkin sain niistä valokuviin vain kerittyjä takapuolia. Matildankartanon niityillä laiduntaa kaikkiaan noin 30 kamelieläimen lauma. 

Sinillä oli jo muutama alpakka ennestään, kun hän muutti vuonna 2012 Matildaan. Hänet houkutteli kylään ystävä ja sittemmin yrittäjäkumppani, Leena Rajala. Naiset perustivat yhdessä Ruukin Kehräämön ja Puodin. Kehräämö jalostaa alpakoiden villaa langoiksi. Puodissa on myytävänä lankojen lisäksi Sinin ja Leenan suunnittelemia ja teettämiä neuleita ja muita alpakkatuotteita.

Puodin sisäänkäynnin luota on näkymä kehräämöön, jonka kehruukoneet ovat Leenan vastuulla. Sinin tehtäviin kuuluu  villan pesu ja karstaus. Ruukin Kehräämö käsittelee myös muiden suomalaisten alpakankasvattajien villaa ja tarpeen mukaan muitakin lanoliinittomia kuituja.

Samassa talossa, aivan vieressä sijaitsee Ruukin Kutomo. Leena Muuri kutoo kangaspuissa upeita huiveja ja shaaleja Kehräämön langoista. Harkitut sidokset ja hienostuneet värit tekevät tuotteista hurjan kauniita. Kutomosta voi ostaa tai siellä teettää myös räsymattoja ja pyyheliinoja, jos ei satu nyt olemaan luksushuivia vailla.

Ruukin Kehräämön langat tuotetaan luonnonmukaisimmalla mahdollisella tavalla. Niitä ei värjätä eikä käsitellä muillakaan kemikaaleilla. Harmaa lanka on peräisin harmaasta alpakasta, ruskea ruskeasta ja valkoinen on valkoisen eläimen villaa. Kutakin lankaa on alpakan kokoinen erä. Seuraavana vuonna valmistuva lankaerä saattaa olla hivenen eri sävyistä, vaikka eläin onkin sama. Sini osaisi todennäköisesti sanoa, minkä nimisen alpakan villaa kukin vyyhti on. 

Leena ja Sini kokeilevat myös uusia yhdistelmiä. Kun alpakanvillaan yhdistetään värjättyä villisilkkiä, saadaan kehruukoneesta hennosti värillisiä, meleerattuja lankoja. Kehräämön uusin aluevaltaus on villisilkistä ja suomalaisen angorakanin villasta valmistettu, ihanan pehmeä lanka. Olisiko siinä myös vähän alpakkaa? En ole ihan varma.

Tykkäsin eniten beigemeleeratusta silkki-alpakkalangasta, jossa oli joukossa häivähdyksiä monesta väristä. Sitä oli kuitenkin jäljellä enää yksi vyyhti. Leena ehdotti, että tekisin neulepaitaan kaarrokkeen tästä langasta ja yhdistäisin siihen yksivärisen langan. Hän oli huomannut, että minua kiinnosti myyntipöydällä oleva kaunis lehtikaarrokeneule. Idea oli mielestäni hyvä, joten tein kaupat. Leena lähetti neuleohjeen minulle sähköpostitse.

Sormeni syyhyävät jo langan kimppuun! Ensin pitää kuitenkin kutoa nyt puikoilla oleva kesäinen puuvillaneule pois. Vertailun vuoksi: sen lanka  oli tarjouksessa Sastamalan Citymarketissa ja maksoi neljä euroa sadalta grammalta. Alpakkalangan hinta oli 25 euroa sadalta grammalta. En mielestäni silti tehnyt huonoja kauppoja.

Puodissa on myytävänä alpakanvillaisia neuleita sukista pitkiin neuletakkeihin. Hinnat hirvittävät, mutta laatuun nähden tuotteet ovat halpoja. Voin vain kuvitella, mitä nämä Italiassa maksaisivat. Alpakkahan on kuiduista arvostetuinta, harvinaisinta ja kalleinta, ellei vikunjan villaa lasketa.

Matildan alpakat tuottavat jalostustyön tuloksena suhteellisen runsaasti hienoimpia, ohuimpia kuituja, joista saadaan pehmein lanka. Alpakanvillan laatuluokat ovat Coarse Alpaca, Alpaca, Superfine, Baby Alpaca, Baby Royal ja Imperial. Leena kertoi, ettei laatuluokalla ole mitään tekemistä sen kanssa, minkä ikäinen eläin on tai mistä alpakan osasta villa tulee. Kyse on pelkästään kuidun läpimitasta.

Mitä enemmän ohutta kuitua alpakka tuottaa, sitä arvokkaampi eläin on kasvattajalleen.  Harvinaisuuden lisäksi alpakanvillassa maksavat sen villaa paremmat ominaisuudet. Kuitu on onttoa, joten alpakasta valmistettu vaate eristää niin kylmältä kuin lämpimältäkin vielä paremmin kuin villa. Alpakanvilla ei myöskään kutita, ja lanoliinittomana se käy niillekin, joille villa ei sovi.

Pidin aikaisemmin alpakanvillaneuleita hieman kovina ja elottoman tuntuisina. Nyt tiedän, mistä käsitykseni johtui - kokeilemani alpakkaneule oli yksinkertaisesti karkeahkoa laatua. Useimmat Kehräämön Puodin langat ovat Baby Royalia. Imperial-laatuakin saadaan Matildan alpakoista, mutta vähemmän.

Raportoin alpakkaneuleen kutomisesta aikanaan. Ensi viikolla on luvassa Matilda-sarjan viimeinen kirjoitus, jossa poiketaan PetriS Chokolaten kahvilassa ja majatalossa.

--

Päivän kuva: Alpakkalanka on unelmalahja neulomisen (eli kotoisemmin kutomisen) harrastajalle.

 

 

Kommentit (1)

Jayson Alec
2/1 | 

Oletko liikemies tai nainen? Oletko taloudellisessa sekaannuksessa vai tarvitsetko varoja oman yrityksen perustamiseen? Pitäisikö maksaa lainansa velkaa tai maksaa laskut tai aloittaa hieno yritys? Onko sinulla alhainen luottotulos ja sinulla on vaikea saada pääomalainaa paikallisilta pankeilta / muilta rahoituslaitoksilta? Tarvitsetko yhden lainan tai rahoituksen mistä tahansa syystä, kuten:

a) henkilökohtainen laina, liiketoiminnan laajennus,
b) Yritystoiminta, Koulutus,
c) Velkojen konsolidointi
d) kovat rahalainat
e) ETC

Tarjoamme lainaa alhaisella 3%: n korolla ja ilman vakuuksia, tarjoamme henkilökohtaisia ​​lainoja, velan vakauttamislainoja, riskipääomaa, yrityslainaa, koulutuslainaa, asuntolainaa tai lainoja mistä tahansa syystä ". Menetelmämme tarjoaa kuitenkin mahdollisuus määrittää tarvittavan lainan määrä ja myös sen keston pituus, jolla sinulla on varaa lainata, antaa sinulle todellisen mahdollisuuden saada tarvitsemasi varat! Nämä henkilökohtaiset lainat voidaan hyväksyä luottoasi riippumatta, ja tämän varmuuskopiointiin on paljon tyytyväisiä asiakkaita Mutta et saa vain tarvitsemasi henkilökohtaista lainaa, saat halvimman. Tämä on lupauksemme: Takaamme alhaisimman koron kaikille lainoille, joilla on ilmaisia ​​vakuushyötyjä.

Pyrimme antamaan positiivisen kestävän vaikutelman ylittämällä asiakkaideni odotukset kaikessa mitä teen. Tavoitteenamme on kohdella sinua arvokkaasti ja kunnioittaen samalla korkealaatuista palvelua ajoissa. Sähköposti: jx.finance447@gmail.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla