Katsokaa täältä, miten hieno peruspuvusto minulla oli vielä kaksi vuotta sitten. Perusvärit olivat sininen, vaaleanruskea ja valkoinen, ja kaikki osaset olivat yhdisteltävissä keskenään.

Olen sen jälkeen lihonut jälleen yhden vaatekoon verran ja ostanut puoli kaapillista uusia vaatteita, joten kuvittelin, että nyt esittelisin uuden, entistäkin ehomman peruspuvustoni. Kun kokosin vaatteet matolle kuvaamista varten, tajusin, ettei minulla enää ole peruspuvustoa vaan sekamelska.

Syyllinen on musta.

Välttäkää sitä kaikin keinoin. Tässä syyt:

1. Se pilaa peruspuvuston

Annoin tammikuussa pirulle pikkusormen ja hankin mustat leggingsit kirjavan tunikan seuraksi. Sen jälkeen vaatekaappiini on pesiytynyt myös musta juhlamekko, mustat housut, mustakuvioinen tunika ja mustakuvioinen neulemekko. Siniset ja mustat vaatteet (tai ainakaan minun siniseni ja mustani) eivät sovi järin hyvin keskenään, joten puvusto levähti täysin. Nyt minulla on kaksi keskenään yhteensopimatonta garderobia, joista toisen perusväri on tummansininen ja toisen musta. Aika toivotonta.

2. Se syö oikeat värit pois komerosta

Musta on erinomainen perusväri, jos haluaa käyttää lähes pelkästään mustaa. Jos kuitenkin haluaa perusvärikseen jonkun muun, mustaa ei kannata hankkia ollenkaan, koska sillä on taipumusta levitä kuin vieraslaji Suomen herkässä luonnossa. Mustia vaatteita ja asusteita on liian helppoa hankkia. Niitä saa aina ja joka paikasta, myös isommissa kokonumeroissa. Ainoa melkein yhtä käytännöllinen perusväri on tummansininen. Muiden värien saatavuus vaihtelee liikaa kausittain, että niiden varaan voisi rakentaa kattavaa perusgarderobia. Kesällä toimii myös valkoinen, mutta talveksi sille tarvitaan vähintään vahva kakkosväri.

3. Se on kova väri, joka sopii harvalle suomalaiselle

Monien suomalaisten ihon, silmien ja hiusten väritys on pehmeä ja aika epämääräinen. Niin minunkin. Musta vie lopunkin värin kasvoiltani. Silmät sammuvat ja hiukset näyttävät maantienvärisiltä. Murretut, lempeät sinisen, punaisen, vihreän ja ruskean sävyt sopivat paljon paremmin. Sininen on perinteisesti ollut yksi suomalaisten suosikeista, eikä syyttä.

4. Musta vaate on usein epäsiisti

25-vuotisen mustalakkoni aikana olin jo ehtinyt unohtaa, miten hankalaa mustia vaatteita on pitää siisteinä. Niitä saa olla jatkuvasti rullaamassa tarraharjalla, koska jokainen pölyhiukkanen ja kissankarva näkyy niissä. Musta vaate on usein epäsiisti jo suoraan pesukoneesta, koska se imee itseensä kaiken zeoliitin pesuaineesta.

5. Musta haalistuu nopeasti

On värejä, jotka näyttävät parhailta haalistuessaan. Musta ei kuulu niihin. Esimerkiksi musta pellava on hyvännäköistä ehkä noin kerran eli ennen ensimmäistä pesua. Materiaaleista vain nahka on parhaimmillaan mustana. Voisin kelpuuttaa peruspuvustooni mustan nahkahameen, mutta pehmeän ruskea mokkahame olisi vielä mieluisampi. Molemmat on minulla joskus ollutkin.

6. Musta vaatetus aiheuttaa vaaraa

Mustiin puettu jalankulkija ei erotu pimeässä, vaan aiheuttaa sydämentykytystä autoilijoille ja vaaratilanteita itselleen. Suomessahan on puoli vuotta pimeää. Ei sitä tarvitse enää vaatteilla luoda lisää.

7. Se kuljettaa mukanaan surua

On minullakin aina yksi musta vaatekerta surupukeutumista varten. Kaikki enempi kuitenkin pilaa garderobin. Eikä pidä luulla, että musta jakkupuku olisi bisnespukeutumisen korkein aste. Ei ole. Se osoittaa huonoa mielikuvitusta eikä auta fiiliksenhallinnassa. Iloa, rohkeutta ja valoa luovat ihan muut värit.

 

p.s. Lapsena kieltäydyin käyttämästä punaista. Nuorena aikuisena vierastin sinistä niin paljon, etten käyttänyt edes farkkuja. Ja nyt pannassa on siis musta. Lempivärini on kuitenkin ollut aina sama.

--

Viikon kuvat: Pikkujouluihin musta mekko sopii, koska silloin juhlitaan kovaa. 

Kommentit (2)

Myyjä
3/2 | 

Musta on vain niin tyylikäs. Katso ranskatarta, italiatarta ja katso miten he käyttävät  mustaa!

Maija
Liittynyt15.10.2015
4/2 | 

Kiitos kommentista! On totta, että ranskattaret ja italiattaret ovat tyylikkäitä mustissaan. Heillä on useimmiten myös tummat hiukset, kulmat ja silmät sekä niihin sointuva ihonväri, joten musta sopii heille hyvin. Itse en ole yhtä onnekas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla