Ostin daalian juurakon Schipholin lentokentältä katsomatta juuri muuta kuin pakkauksen kuvaa. Nyt en mahdu kapealla parvekkeellani kunnolla edes kääntymään. Monsteridaalia on ruukkuineen 150 cm korkea, ja sen isoimman kukan läpimitta on 24 senttiä.

Kolme yli 20-senttistä kukkaa on nyt täysin auki, niistä ensimmäinen ja isoin jo kuihtumaan päin. Kaksi isoa nuppua on avautumassa. Niiden lisäksi on kehittymässä vielä viisi nuppua. Kukinnan pitäisi kestää neljä kuukautta – ans kattoo.

Pakkauksen mukaan daalia Avignon kasvaa metrin korkuiseksi ja tekee 20-senttiset kukat, joten minulle on sattunut poikkeuksellisen roteva yksilö. Sen ruukku oli alun perin istutuspöydän päällä, mutta kun kukat alkoivat avautua katon rajassa, tuntui järkevältä siirtää koko hoito lattialle. Muutenhan kukkia ei olisi päässyt ihailemaan ollenkaan.

Lattialla ei kuitenkaan ollut tilaa muualla kuin aivan oven vieressä. Korituolin suuntaan ja parvekelaseja säätämään pitää nyt hivuttautua daalian ja jalallisen viljelylaatikon välistä. Kukkavarsia pitää työntää hieman syrjään, että siitä mahtuu kastelukannun kanssa.

Ruukkuun työnnetyt, 80-senttiset kukkakepit eivät ole enää pitkään aikaan riittäneet daalian tueksi, joten olen sitonut sen kukkalangalla kiinni viereiseen seinään. Sillä kohtaa sattuu olemaan ikkunan puitteessa hieman ulospäin työntyvä ruuvin kanta, johon kiinnitin langat. Ei optimaalista, mutta saa kelvata.

Kukat ovat kyllä kerrassaan ihanat. Jokainen kermanvärinen terälehti on yksilöllisesti raidoitettu viininpunaisella, tai oikeastaan mustaviinimarjan punaisella. Kukinnot ovat myös keskenään erilaisia – toiset vaaleampia, toiset punaisempia yleissävyltään. Kukan keskustassa on hieman keltaista ja oranssia.

Ostin samalla kertaa toisenkin juurakon, ja istutin ne samaan, soikeaan ruukkuun. Toinen daalia lähti kuitenkin hitaammin alkuun, ja jäi täysin Avignonin varjoon. En usko, että se kukkii ollenkaan tänä kesänä. Enkä ole ihan varma, kukitanko Avignoniakaan toista kertaa. Sille ei yksinkertaisesti ole sopivaa paikkaa.

Luulen, että ensi kerralla tutkin daaliapakkaukset tarkemmin ennen ostopäätöstä. Joku 50-senttinen sopisi pieneen tilaan huomattavasti paremmin. Vai mitä mieltä olette?

--

Päivän kuvat: Daalia Avignon kukkii.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla