Siirtolapuutarhamökkini Villa Palanen on ihana. Se on ajatuksissani aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä. Mietin sitä, uneksin siitä, muistelen ja suunnittelen sitä. Käyn katsomassa mökkiä ja sen puutarhaa joka päivä. Sen hankkiminen on ollut kenties paras päätökseni ikinä.

Kuherruskuukausi siis jatkuu. En kuitenkaan ole viettänyt mökillä yhtään yötä enkä yhtään kokonaista päivää. Minua ei voi piipahtaa mökille tervehtimään, koska en ole siellä. Vasta unelmoin tupaantuliaisista, puutarhajuhlista ja päiväkahveista, vaikka kesä on jo melkein ohi. Kesälomani viimeinen päivä oli nimittäin tänään. Miten näin pääsi käymään?

Remontti on edelleen kesken

Eihän minun pitänyt muuta kuin maalauttaa seinät ja katto. Kun sitten kuitenkin myös vahvistettiin mökin perustuksia ja rakennettiin lattiat uudestaan, koko kesän aikataulut heittivät häränpyllyä. Lattiaremontti kesti purkamisen plus kahden viikon sijasta muistaakseni noin kuusi viikkoa. Tämän jälkeen piti odottaa, että maalari vapautuu – olin tietenkin menettänyt paikkani hänen jonossaan. Pintakäsittely kesti tavallista kauemmin, koska tapetin alle piti laittaa tasoitetapetti ja kattoihin eristyspohjamaali. Kun maalaus ja tapetointi valmistuivat, olikin jo heinäkuu ja raksaukkojen ja -akkojen lomakausi parhaimmillaan.

Lattiat ovat voimapaperin alla

Uudet, hienot puulattiat peitettiin lähes välittömästi voimapaperilla ja aaltopahvilla kattojen maalausta varten. Suojukset ovatkin nyt täynnä valkoisia maalitäpliä. En ole vielä repinyt niitä pois, koska listoitukset ovat tekemättä. Kun lattiaa suoristettiin, lattian ja seinän väliin jäi paikoitellen melko isokin rako, jota peittämään tilasin K-raudan järeimmät jalkalistat. Asentajan kesäloma päättyy alkavalla viikolla, joten pian nähdään, miltä listat näyttävät paikoillaan.

Huonekalut nojaavat seiniin Ikean paketeissa

Listojen laittaminen on helpointa, kun tilat ovat tyhjillään. Siksi valtaosa Villa Palasen kalusteista nojaa vielä seinään Ikean litteissä paketeissa. Ei sinne tosin monta kalustetta tulekaan. Koska mökin päätarkoitus on toimia lepotilana puutarhatöiden välillä, tuvan tärkein kaluste on iso vuode. Alkovista tulee vessa, jota mökissä ei ollut alun perin ollenkaan. Ruokailu tapahtuu lasikuistilla tai ulkona terassilla. Perinteistä seurustelutilaa sohvineen ja kahvipöytineen ei tule, koska muut toiminnot ovat tärkeämpiä eikä kaikki vaan mitenkään mahdu. Melkein kaikki tulee olemaan uutta, koska jännevaivat sanelevat, millaisia huonekaluja pystyn käyttämään.

 Keittiö odottaa kokoamista

Myös mökin keittiö on vielä kokoamatta ja asentamatta, koska ensin pitää saada lattiat, seinät ja listat kuntoon. Keittiötä hallitsi aikaisemmin kamiina, jonka suojaetäisyydet estivät järkevän tilankäytön. Kun kamiina kannettiin ulos, ikkunaseinälle vapautui tila jääkaapille, työpöydälle ja parille laatikostolle. Nämä odottavat nyt paketeissa lomien päättymistä, koska en osaa kiinnittää kaappeja seinään itse. Jääkaappi on toki jo toiminnassa lasikuistilla ja kesäkeittiö, käytännössä tiskipöytä, terassin yhteydessä. Grillin olemme virittäneet tasan kerran, juhannusaattona.

Puutarha näyttää rakennustyömaan varastolta

Kun tehdään remonttia, tarvitaan säilytystilaa materiaaleille ja rakennusjätteelle. Villa Palasessa tuota tilaa löytyi helpoimmin nurmikolta ja terassilta. Rakennusfirma siisti jälkensä asiallisesti, mutta nurmikko oli tietenkin jo ehtinyt kärsiä lautakasojen alla. Leikkimökin takaa löytyi lisäksi vanhaa puutavaraa niin terassin kuin itse talonkin rakentamisen ajoilta. Toimme laudat ja paneelin pätkät päivänvaloon nurmikolle ja kutsuimme Helpponoudon paikalle. Nyt nurmikko on tyhjä, mutta säilytyksen jäljet näkyvät siinä ainakin ensi kesään saakka. Olen kuitenkin ikionnellinen, että kaikki tontin epämääräiset kasat on selvitetty. Olen kasvanut sellaisten katveessa enkä silloin pystynyt tekemään niille mitään. Nyt pystyin.

Helle estää tehokkaan työskentelyn

Haluaisin kyllä ahertaa Palasen puutarhassa aamusta iltaan. Mutta kun helteet vain jatkuvat! Lämpöhalvaus ei houkuttele, joten olen enimmäkseen vain piipahtanut iltaisin kastelemassa kukkapenkit ja viljelylavat. Tämän seurauksena piha näyttää törkeän siivottomalta. Rikkaruohot ja puutarhakasvit rehottavat rinta rinnan. Olen myös tietoisesti välttänyt liikaa kitkemistä, etten nypi vahingossa perennojakin pois. Hävettäisi esitellä puutarhaa tässä kunnossa, joten ihan hyvä, ettei mökkikään ole asumiskelpoinen.

Villa Palasen näytäntökausi näyttää siirtyvän ensi vuoteen

Tosi moni ystävä ja tuttava ilmoitti talvella tulevansa sitten kesällä Palaseen käymään. Toivotin kaikki lämpimästi tervetulleiksi, koska en aavistanut, että Palasesta tulisi remonttityömaa koko kesäksi. Niin siinä kuitenkin kävi. Pahoittelen tilannetta ja toivon kärsivällisyyttä, sillä valitettavasti Villa Palasen ensimmäinen varsinainen näytäntökausi näyttää siirtyvän ensi vuoteen. Tämä kesä jää kenraaliharjoitukseksi, jonka näkee todennäköisesti hyvin harva.

Kunhan remontti valmistuu, esittelen sen täällä. Aion myös kertoa, mitä kaikkea kesän mittaan puutarhasta löytyi. Siihen asti!

--

Päivän kuvat: Heinäkuun kuvasatoa Villa Palasesta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla