
Esittelin jo viime keväänä oranssinkukertavan papukaijatulppaanin Rasta Parrotin, joka kukki parvekkeeni viljelylaatikossa aivan hulvattomasti. Olin kuitenkin istuttanut myös toista papukaijatulppaanilajiketta, Irene Parrotia. Ajattelin, että Rasta ja Irene sopisivat väritykseltään hyvin yhteen, kun molemmissa olisi oranssia. Rasta olisi vaaleampi, Irene tummempi.
Hämmästykseni oli suuri, kun oranssin ja tumman liilan sijasta kukat avautuivatkin kerman ja punaisen sävyissä. En ollut varma, olivatko ne edes papukaijatulppaaneja, kun ensimmäisen avautuvan kukan terälehdet olivat aika sileitä. Oli selvää, että Irene-sipulipussissa oli jotakin ihan muuta.
Kun lisäksi kymmenestä sipulista vain kuudesta kehittyi tulppaani, katsoin, että yhteydenotto myyjään oli perusteltua. Kerroin tilanteesta, lähetin valokuvia ja kysyin heiltä, mitä olin saanut. Mikä lajike tämä oikein oli?
Myyjä pahoitteli, että oli lähettänyt väärät tulppaanit. Hän ilmoitti myös ottaneensa yhteyttä sipulien kasvattajaan ja lupasi palata asiaan, kun tietää asiasta enemmän. Olen odottanut tuota yhteydenottoa nyt jo yhdeksän kuukautta.
En ole myöskään saanut mitään korvausta myyjän virheestä – joka toki oli kasvattajan virhe. Eihän sipuleista näe päältä, mitä lajiketta ne ovat. Voin kuvitella, että virhemahdollisuuksia on paljon, kun kasvattaja yrittää pitää pellolta kokoamiaan sipuleita erillään toisistaan ja pysyä kärryillä siitä, mikä laari sisältää mitäkin lajiketta.
Lue lisää: https://www.etlehti.fi/blogit/tietyssa-iassa/rasta-parrot-vappurieha-parvekkeella
Kun näytti selvältä, etten myyjän kautta saa tietää tulppaanin lajiketta, ryhdyin selvittelemään sitä itse. Tein kuvahaun mysteeritulppaaneista ottamieni valokuvien avulla, jolloin sain Googlelta vastaukseksi suuren määrän kuvia punavalkoisesta Tulipa Estella Rijnveldistä. Kasvatin sitä parvekkeella edellisenä keväänä, joten tiesin tasan tarkkaan, että vastaus oli väärä.
Tämänvuotinen tulppaanini ei voinut olla Estella, koska vihreä raita puuttui, terälehtien reunat eivät olleet yhtä rispaantuneita ja, mikä tärkeintä, valkoisen sijasta pohjaväri oli vaaleankeltainen.
Seuraavaksi googlasin eri sanayhdistelmillä. Sain esiin kuvia useista valko-punaisista ja kelta-punaisista lajikkeista, mutta mikään niistä ei mielestäni vastannut täysin sitä, mikä kasvoi parvekkeellani.
Ensin ajattelin, että tulppaanini olisi World Expression. Mutta ei se ole: World Epressionissa on usein vähän vihreää, eikä se ole ripsureunainen Parrot. Toinen mahdollinen lajike oli mielestäni Sorbet. Sen väritys on oikea, mutta sekään ei ole Parrot.
Seuraavaksi tein haun papukaijatulppaaneista. Tällä hollantilaisen tulppaanikasvattajan Dutch Grown -sivustolla esitellään 11 papukaijatulppaania, joista yksi, Flaming Parrot, on kuvan perusteella melko lähellä parvekkeellani kasvavaa kaunotarta.
En olisi kyllä ikinä antanut noin tulista nimeä näin viileälle kukalle. Kuvahaku nimellä Flaming Parrot paljastikin, että Flaming Parrotin kukat ovat useimmiten tällaiset räiskyvän keltaiset eivätkä kermanväriset, jotka vielä vanhetessaan hiipuvat valkoisiksi. Tuo värin vaaleneminen on kuitenkin tyypillistä Flaming Parrotille.
Johtopäätökseni on, että parvekkeellani kukki joko Flaming Parrotin uusi, vaaleampi versio, joka ei ole vielä tullut markkinoille omalla nimellään, tai sitten olin saanut pussillisen viallisina hylättyjä Flaming Parroteja. Miksi ne olivat Irene Parrotin pussissa, sitä en osaa sanoa.
Jos tämä tulppaani tulee markkinoille uutena lajikkeena, mikähän sen nimi on? Parrot Strawberry Sorbet?
Lue lisää: https://www.etlehti.fi/blogit/tietyssa-iassa/tulppaanipenkki-onnistui-parvekkeella-yli-odotusten
p.s. Luulen, ettei toisessakaan pussissa ollut puhtaita jauhoja. Parrot Rastan sijasta parvekkeellani kukki kuvista päätellen ehkä sittenkin Parrot King. Rastassa olisi ollut vielä enemmän värikirjoa. Mutta saatan olla väärässäkin - papukaijatulppaanien värit näyttävät vaihtelevan kovin paljon, varmaankin myös kasvatuspaikasta ja valaistusolosuhteista riippuen. Pääasia, että ovat kauniita.
Hurmaava väritys, olkoon nimi mikä tahansa.