Halusin pakata viikonloppuretkelle mukaan värikkään kukkatopin, josta pidän paljon. Mutta mitä muuta? Keräsin sopivan värisiä mekkoja, housuja ja neuleita rekille ja ryhdyin sovittelemaan. Ikävä kyllä mikään, mitä kokeilin, ei näyttänyt hyvältä. Voiko tämä olla näin vaikeaa? Hiki kihosi otsalle.

Päätin  ottaa aikalisän, perääntyä sohvalle ja kokeilla apuvälineenä tyylisudokua. Se on ajatuskoe, joka auttaa löytämään vaatteista uusia yhdistelmiä. Samalla se paljastaa, mitä seuraavaksi kannattaa ostaa – tai sen, ettei todellakaan tarvitse ostaa enää yhtään mitään.

Kaivoin esiin kynän, paperia ja sudokupohjat, jotka olen saanut Caps Look -yhteisön kautta. Kiinnostuneet löytävät pohjia helposti Google-haulla: style sudoku.

Tyylisudokussa on useimmiten neljä riviä vaaka- ja pystysuuntaan. Mukaan voi ottaa esimerkiksi neljä toppia, neljä neuletta/jakkua, neljä alaosaa ja neljät kengät. Tai vaikkapa neljä tunikaa, neljä neuletakkia, neljät leggingsit ja neljä huivia. Nämä sitten asetellaan ruudukkoon niin, että joka rivillä on yksi kutakin lajia. Vaakarivit, pystyrivit ja ristikkäiset rivit muodostavat aina asun: yhteensä  kymmenen asua.

Vaatteita ei välttämättä tarvita kuuttatoista, vaan esimerkiksi neule tai kengät voivat olla mukana useampaan kertaan, jos ne sopivat moneen asuun. Eihän olisi mitään järkeä pakata kesäiselle reissulle neljää neuletta.

Päätin omassa sudokussani keskittyä toppeihin, neuleisiin ja alaosiin, joten googlasin, onko kukaan muu yrittänyt 3 x 3 ruudun tyylisudokua. Löysinkin Curvy Sewing Collectiven verkkosivuilta järjestelmän, josta tulee yhdeksän erilaista asua: vaakarivit, pystyrivit, diagonaali vasemmalta alhaalta ylös oikealle sekä vasen yläkulma ja oikea alakulma.

Jokainen vaate on mukana kolmessa yhdistelmässä, mutta jokaista vaatetta ei yhdistetä ihan kaikkiin muihin. Siksi yksittäisten vaatteiden paikoilla on väliä.

Rivit menevät näin: toppi - neule - alaosa / alaosa - toppi - neule / neule - alaosa - toppi. Tällä lailla:

Seuraavana päivänä sovitin sudokun asut, ja ne toimivat aivan hyvin. Siis kaikki muut paitsi ne, joissa kukkatoppi oli mukana. En keksinyt, mikä vika vaatteessa oli, joten annoin asian olla ja jatkoin eteenpäin.

Ensimmäinen sudokuversio ei sopinut pakkauslistan perustaksi senkään takia, että halusin mukaan myös mekon. Vaihdoin harmaan topin pitkään mekkoon, jonka kanssa ei tietenkään tarvita alaosaa. Sudokuun syntyi yhdeksän asua, mutta kukin alaosa tulee käyttöön vain kahdesti. Tällainen sovelletusta sudokustani tuli:

Tyylisudokun hiominen mahdollisimman toimivaksi oli hauska lomapäivän pähkinä. Topin arvoitus oli kuitenkin yhä ratkaisematta. Sovitin sitä kolmannen kerran, nyt sortsien kanssa.

Sortseja ei näkynyt  topin alta juuri ollenkaan, ja pääntien laskosten ja jäykän kankaan takia pallomaiseksi pullistuva toppi korosti juuri sitä kohtaa, jonka olisin halunnut kätkeä. Asun mittasuhteet olivat väärät. Ja silloin sen kekkasin: toppihan on yksinkertaisesti liian pitkä!

Ratkaisu löytyi Fiskarsista, siis oranssipäisistä saksista. Lyhensin toppia noin kymmenen senttiä siten, että se ulottuu täsmälleen lantioni leveimpään kohtaan. Siitä tuli kuin eri vaate. Alla ensin ennen-jälkeen-kuvapari ja sitten pari asuyhdistelmää. Mitä sanotte?

Retkelle lähtiessä puin ylleni mekon ja vaalean neuleen. Laukkuun pakkasin kukkatopin ja sortsit. Kuvausta varten lisäsin vielä siniset pitkät housut. Kuka tunnistaa, missä ollaan? 

Sudokussa mukana:

- Kukkatoppi Thought, puuvilla-viskoosi-tenceliä. Merkin verkkosivut ovat täällä

- Vihreä neuletakki Esprit, puuvilla-viskoosi-pellavaa, hankittu 13 eurolla Stockmannin alennusmyynnistä, jossa niitä on vielä.

- Harmaat housut Nanso, pellavaa, viime vuoden mallistosta.

- Siniset suorat housut Ril's Alano, puuvilla-polyesteri-elastaania.

- Värikäs pitkä mekko Thought, bambuviskoosi-puuvillaa, viime kesän mallistoa.

- Harmaa trikootoppi  Esmara, puuvilla-elastaania.

- Valkoinen neule Thought, hamppua ja puuvillaa, tämäkin viime kesän mallistoa.

- Sininen neuletakki Esprit, täsmälleen samanlainen kuin vihreä.

- Siniset sortsit Nanso, pellavaa, viime vuoden mallistosta.

- Sinisävyinen t-paita H&M:n William Morris -mallistosta, viskoosia.

--

Viikon kuvat: Sudokua varten kuvasin vaatteet yksi kerrallaan vaalealla matolla. Käsittelin kuvat neliön muotoisiksi. Rakensin taulukon pohjan Canva-verkkopalvelussa (varsin suurella vaivalla!) ja latasin kuvat ruudukkoon. Siinä vaiheessa oli vielä hauska vaihdella vaatteiden paikkoja kuin kaleidoskoopin siruja. Asukuvat on otettu lokaatiossa, jonka esittelen kahden viikon kuluttua.

--

Jälkikirjoitus: Jos joku nyt ajattelee, että eikö tuolla muijalla tosiaan ole mitään muuta ajateltavaa kuin vaatteensa, niin voin kertoa, että kyllä on. Blogi tarjoaa lepopaikan, kun elämä näyttää vakavat kasvonsa. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla