Kevätpäivän tasaus ohitettu, jipii! Lempivuodenaikani on käsillä. Flunssa ei mennytkään ohi vaan lähti uudelle kierrokselle, joten en ole viime päivinä tehnyt juuri muuta kuin nukkunut. Aina herätessäni olen kuitenkin kiirehtinyt ensimmäisenä parvekkeelle katsomaan, mitä kevät on saanut siellä aikaan.

Kevätiiriksistä (iris reticulata) näytin kuvia jo täällä. Kyllä kannatti tilata kunnon sipulit eikä kaivella alelaareja, kuten usein aikaisemmin. 20 sipulista 17 kehitti kukan. Viime vuonna iiristen lehdet kuihtuivat kukkien myötä, mutta nyt niiden ruohomaisen kapeat, mutta tanakat lehdet ovat kasvaneet korkeiksi. Annan niiden kerätä kasvuvoimaa sipuleihin, jotta saan samoista sipuleista kukat ensi keväänäkin. Lajike on ihanissa syvänsinisen sävyissä kukkiva Harmony.

Kuten kerroin täällä marraskuussa, hankin syksyllä ainoastaan papukaijatulppaanien ja iiristen sipuleita. Löysin kuitenkin parvekkeen syyssiivouksen yhteydessä parin ruukun pohjalta epämääräisiä pikkusipuleita. Olin ilmeisesti ottanut ne talteen kukinnan jälkeen viime keväänä. Osa saattoi olla edelliseltäkin vuodelta. Minulla ei ollut hajuakaan, mitä niistä kasvaisi vai kasvaisiko mitään.

Ensimmäisinä tunnistin botaniset tulppaanit (tulipa pulchella). Kirkkaan magentanpunaisissa kukissa on räikeän keltainen nielu ja hävyttömän isot emit ja heteet. Ne ovatkin kauneimmillaan puoliavoimina, jolloin terälehtien sävykkäämpi ulkopuoli näkyy ja kukinnot muistuttavat isoja helmiä. Lajikkeen nimi onkin osuvasti Persian Pearl.

Botanisissa tulppaaneissa on kolme ulompaa ja kolme sisempää terälehteä. Ulompien terälehtien ulkopuoli on vihertävä ja sisempien punainen. Näyttää kauniilta, kun puoliavoimen kukan vihertävät ja punertavat terälehdet vuorottelevat. Minulla on nyt kukassa seitsemän Persian helmeä, yksi on vielä tulossa ja kaksi on pudottanut nuppunsa. Näitähän on yhtä monta kuin viime vuonna!

Minulla oli viime keväänä kaksi ruukullista Sailboat-mininarsisseja, mutta niihin kehittyi vain kaksi kukkaa. Kun tyhjensin ruukut, valtaosa sipuleista paljastui lahonneiksi ja maatuneiksi. Niistä ei näkynyt enää jälkeäkään. Sain kuitenkin talteen myös muutaman pienen, mutta kiinteän sipulin. Niistä kehittyi peräti kolme suloista miniatyyrinarsissia. Ne ovat kukkineet nyt jo viikon verran vain vähän haalistuen.

Narsissien viereen on tulossa pari pientä helmililjaa, mutta ne eivät ole vielä avautuneet.

Myös papukaijatulppaanit ovat ponnistaneet rohkeasti kohti aurinkoa. Jo seitsemän isoa nuppua on havaittavissa. En valitettavasti musta, onko aikaisempi lajike Rasta vai Irene, mutta pianhan se nähdään, kun värit alkavat kehittyä. Uskon, että jo viikon päästä olen viisaampi tästä. Toinen lajike piilottelee nuppujaan vielä lehtien sisällä.

Piilossa ovat myös Toronton nuput. Matalakasvuinen tulipa greigii Toronto kehittää yhdestä sipulista useita kukkavarsia – saapa nähdä, käykö näin myös ruukkukasvatuksessa. Ainakin punaviiruisia lehtiä se on kasvattanut reippaasti. 

Seurattavaa on tiedossa vielä moneksi viikoksi. Hienoa!

--

Päivän kuva: Tulipa pulchella Persian Pearl.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla