Meillä siivoaa nykyään iRobot Roomba 981, siivousrobotti. Minähän en saa siivota enkä varsinkaan imuroida, eikä puoliskokaan ole järin innokas siinä puuhassa. Meillä käy siivooja, mutta melko harvoin. Siksi ilahduin kovasti, kun sain sisaruksiltani syntymäpäivälahjaksi Roomban. Olen nyt käyttänyt sitä kuukauden verran, ja tässä tulevat havaintoni.

Roomba kerää pölyt tehokkaasti, muttei ole imuri.

Robotti-imurista puhutaan yleisesti, mutta Roomba ei varsinaisesti imuroi. Enemmän se muistuttaa leikkuupuimuria. Se kulkee asunnossa järjestelmällisesti saralta toiselle ja poimii mennessään pölyt ja roskat kahden muovitelan avulla. On siinä toki imurikin, mutta olettaisin, että se pääasiassa siirtää telojen keräämän pölyn säiliöön. Eniten oikeasta imurista muistuttaa Roomban ääni, joka on varsin kova.

Tehokas se kyllä on. Käsitykseni kotini puhtaudesta murentui täysin, kun näin, miten paljon pölyä robotti saa irti lattioiltamme. Joka kerta.

Olen jo säätänyt Roombaa kahdesti vähemmän tehokkaaseen suuntaan, jotta se toimisi nopeammin ja vähemmän perusteellisesti. Perusasetuksella se käy kaikki tilat läpi kolmeen kertaan: kahdesti koko lattian pyyhkien ja kolmannen kerran vain reunat siivoten. Huomatessaan jotakin, joka vaikuttaa roskakeskittymältä, se lisäksi siivoaa sen kohdan tavallista perusteellisemmin.

Tällaista jälkeä Roomba teki matolleni.
Tällaista jälkeä Roomba teki matolleni.

Roomba on mattojen tuho – ja pelastus.

Roomba liikkuu ketterästi ja imuroi tehokkaasti myös matot, lukuun ottamatta aivan pieniä ja ohuita mattoja, jotka eivät pysy kunnolla paikoillaan. Jos sellaisia on, ne pitää kerätä pois ennen imurointia.

Laite on jopa liian tehokas: minulla on puuvillakuteesta kangaspuissa kudottu matto, joka ei ole rakenteeltaan aivan tiivis. Roomba luulee maton nystyröitä roskiksi ja pysähtyy oikein erikseen kiskomaan niitä irti matosta. Matto näytti aika surkealta kahden roombauksen jäljiltä. Ratkaisuksi jäi maton laskostaminen lattian reunaan siivouksen ajaksi.

Ongelmaa ei olisi, jos Roomban kulkusuuntaan olisi mahdollista vaikuttaa. Mutta kun se on päättänyt kulkea maton päästä päähän pitkittäin (kuteiden vastaisesti) niin se tekee juuri niin. Minulla on samanlainen matto toisessa huoneessa, jossa Roomba imuroi sen kuteen suuntaisesti vahingoittamatta mattoa.

Toisaalta olen ollut jo vähällä luopua olohuoneen halvasta nukkamatosta, joka on käytön myötä litistynyt kovaksi ja epämiellyttäväksi. Sen imurointikin on ikävää. Roombalta tuo työ kuitenkin sujuu, ja matto näyttää Roomban jäljiltä paremmalta kuin koskaan. Ehkä en tarvitsekaan uutta mattoa ihan vielä. Tälle matolle robotti on siis pelastus.

Nukkamatolle Roomba tekee hyvää.
Nukkamatolle Roomba tekee hyvää.

Roomba vaatii paljon huolenpitoa.

Ei tulisi mieleenikään jättää Roombaa yksi imuroimaan olettaen, että kämppä on puhtaana, kun tulen kotiin. Laite on tarvinnut apua melkein joka kerta. Joko se juuttuu johonkin tai pölysäiliö pitää tyhjentää. Pölysäiliö on niin pieni, että noin sadan neliön perusteellinen imurointi ei yleensä onnistu ilman välityhjennystä.

Robotin pohjassa olevat korkeuseroanturit pölyyntyvät helposti, kun se nuohoaa sängynalustoja ja sohvantakusia. Jos antureita ei puhdista pölysäiliön tyhjennyksen yhteydessä, Roomba voi jäädä pyörimään ympyrää johonkin koloon ja väittää lopulta olevansa jumissa korkeuseron lähellä. Seurasin kerran, miten se siivosi yhden, huonekalujen rajaaman kohdan kahdeksan kertaa peräkkäin eikä osannut yhdeksännelläkään kerralla sieltä omin neuvoin pois.

Viime viikolla lähdin postiin ja jätin Roomban siivoamaan. Kun palasin noin tunnin kuluttua, se oli pysähdyksissä silityslaudan alla. Sovellus kertoi, että Roomba joutui keskeyttämään siivouksen, koska se oli juuttunut ahtaaseen paikkaan. Se oli ilmeisesti yrittänyt päästä läpi silityslaudan jalkojen välissä olevasta raosta ja suuttui, kun ei päässyt siitä. Miksei se osannut kiertää jalkoja, kuten se on tehnyt monta kertaa?

Roomba tarvitsee noin kahden tunnin siivouksen jälkeen uuden latauksen, joka pidentää perusteellisen siivouksen 4-5 tuntiin. Vähemmän perusteellisesta puhdistuksesta se selviytyy alle parin tunnin, ellei juutu minnekään.

Roombaa voi auttaa esimerkiksi asettamalla tuolit jonoon niin, että se pääsee kerralla imuroimaan niiden alta. Kuvassa takana patterin edessä on majakka, joka esti robottia tällä kertaa menemästä nukkamatolle ja sohvien alle.
Roombaa voi auttaa esimerkiksi asettamalla tuolit jonoon niin, että se pääsee kerralla imuroimaan niiden alta. Kuvassa takana patterin edessä on majakka, joka esti robottia tällä kertaa menemästä nukkamatolle ja sohvien alle.

Robotti tuntuu melkein elävältä.

Välillä tuntuu kuin Roomba olisi kotieläin. Kotiin tullessa odotan melkein sen tulevan ovelle tervehtimään. Sillä tuntuu myös olevan persoonallisuus.  Hyvällä tuulella ollessaan se selviytyy loistavasti ruokapöydän alla olevista tuolinjaloista, mutta kiukutellessaan se vie maalit mennessään ovenpielistä tai jättää keittiön kokonaan siivoamatta. Akku vähissä ja väsyneenä se hoipertelee pitkin asuntoa kotiaan etsien.

Roomban koti on sen latausasema. Vanhassa talossa ei ole pistorasioita ihan joka nurkassa, joten sopivan latausaseman paikan löytäminen aiheutti päänvaivaa. Latausasema tarvitsee virtaa, ja sen edessä pitäisi olla vähintään puoli metriä tyhjää tilaa, jotta Roomba osaa ajaa täsmällisesti telakkaan.  Lisäksi WiFi-yhteyden pitäisi olla hyvä. En mielelläni säilytä siivousvälineitä olohuoneessa, joten sijoitin Roomban tarjoiluvälikköön.

Roomba ”puhuu” äänimerkeillä ja myös ilmoittaa englanniksi, minkä tyyppinen ongelma sillä on. Iloisin fanfaari kertoo, että työ on suoritettu ja robotti on palannut kotiin.

Yksi Roomban parhaista piirteistä on, että se imuroi niskuroimatta ja perusteellisesti myös sänkyjen, sohvien ja piironkien alustat, jonne voi olla hankalaa yltää tavallisella imurilla. Vain Lundia-kirjahyllyjen alle se ei mahdu.

Roombaa käytetään älypuhelinsovelluksella tai laitteen päällä olevilla painikkeilla. Sovelluksen avulla voi tutkia, mitkä kohdat robotti on siivonnut.
Roombaa käytetään älypuhelinsovelluksella tai laitteen päällä olevilla painikkeilla. Sovelluksen avulla voi tutkia, mitkä kohdat robotti on siivonnut.

Roomba rakastaa riippuvia johtoja

Useimmat varmaan siivoavat ennen siivoojan tuloa, ja myös Roombaa varten pitää järjestellä. Lattialla ei saa olla mitään. Siis MITÄÄN. Jos lattialle jää sukka tai mikä pahempaa, sukkahousut, on varsin varmaa, että asuste on kohta Roomban telojen välissä. Pahinta ovat kuitenkin sähkölaitteiden johdot. Kun Roomba siivosi meillä ensimmäisen kerran, se onnistui kieputtamaan jouluvalon johdon pariinkymmeneen kertaan pyöränsä ympärille, kunnes ei pystynyt liikkumaan.

Kotimme ei ole lähellekään johdoton.  Vaikka olisin itse siivonnut aamulla, puoliso on sen jälkeen aivan hyvin voinut jättää laturin johdon tai kuulokkeiden piuhan roikkumaan yöpöydältä tai tuolilta lattialle juuri sen verran, että Roomba saa siitä kiinni ja sotkeutuu siihen. Siksi en esimerkiksi käynnistä Roombaa etänä työpaikalta keskellä päivää, vaikka voisin.

Meillä on myös jatkojohtokasoja lattioilla. Roombankestävä ratkaisu on työntää ne niin kapean huonekalun alle, ettei Roomba pääse niihin käsiksi. Makuuhuoneessa tämä tarkoittaa yöpöytää ja olohuoneessa pientä tarjoilupöytää. Muut johdot nostan mahdollisuuksien mukaan ylös. Kerran Roomba sai kiinni lattiaa viistävän muratin versosta ja alkoi kiskoa sitä kitusiinsa. Onneksi puoliso oli kotona.

Ei riitä, että tyhjentää pölysäiliön. Myös anturit pitää puhdistaa.
Ei riitä, että tyhjentää pölysäiliön. Myös anturit pitää puhdistaa.

Telat poimivat roskat ja pölyn. Niiden kiinnityskohtiin juuttuu usein hiuksia, joten telat pitää irrottaa ja puhdistaa aika ajoin.
Telat poimivat roskat ja pölyn. Niiden kiinnityskohtiin juuttuu usein hiuksia, joten telat pitää irrottaa ja puhdistaa aika ajoin.

Pölysäiliö puhdistettuna. Käytän pölyjen tyhjentämisessä apuna vanhaa hammasharjaa ja mikrokuituliinaa. Pyyhin samalla robotin yltä päältä.
Pölysäiliö puhdistettuna. Käytän pölyjen tyhjentämisessä apuna vanhaa hammasharjaa ja mikrokuituliinaa. Pyyhin samalla robotin yltä päältä.

Paras yksin asuvalle pieneen asuntoon, jossa ei ole huonekaluja.

On fakta, ettei meillä ole käytetty tavallista imuria sen jälkeen, kun Roomba tuli taloon. Toinen fakta on, ettei se ole kertaakaan siivonnut koko huoneistoa ilman apua. Eilen se ei tarvinnut apua, mutta sovelluksen kartasta näki, että siltä jäi osa olohuoneesta siivoamatta. Kotimme taitaa olla Roomballe hieman liian iso ja sokkeloinen. Välillä olenkin rajoittanut sen siivousalaa mukana tulevilla majakoilla, mikä on toiminut hyvin.

Kuukauden kokemuksella sanoisin, että Roomba sopii parhaiten pienehköön kotiin, jossa on sileät lattiat, matalat kynnykset ja vain vähän huonekaluja sekä aina valot päällä. Pimeässä roomban suunnistukseen käyttämä kamera ei nimittäin toimi kunnolla. Vain yksinasuja voi käyttää laitetta etänä, koska kukaan muu ei voi tietää, mitä lattioilla on, kun robotti lähtee liikkeelle.

En silti antaisi omaani pois.

--

Päivän kuvat: Roomba tositoimissa.

Kommentit (1)

Anneli
2/1 | 

Enpä ole pitkään aikaan saanut nauraa kuin nyt blogiasi lukiessani,siinä oli niin samoja asioita tästä siivooja-avusta,

että hykerrytti niin sanottua" imelä pussia" leuan alla.

 Itselläni on halpa versio Viledalta(n.250) ja olen ollut tosi tyytyväinen siihen.Olen nimennyt sen pikku apulaiseksi,

sillä tavallinen imuri ei enää käy sairauksieni takia.

Kyllä yhdyn esiintuomiisi asioihin ja saan siivouspäivinä monta ilon aihetta seuratessani sitä,ihmettelen tosin,mikä

pienessä keittokomerossani on kamalaa,ettei millään menisi sinne,mutta kun jaloillani sitä ohjailen niin imuroi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla