Olen pitänyt Tietyssä iässä -blogia jo viiden vuoden ajan. Uskomatonta, miten aika rientää! Sekin on aika outoa, että joka viikoksi on riittänyt kerrottavaa, vaikka olen yksin viihtyvä introvertti, joka ei käy missään eikä tapaa ketään ja jolle ei tapahdu mitään. 

Perustin blogin jakaakseni tarinani, jossa jouduin luopumaan liikunnasta ja minusta tuli krooninen kipupotilas. Kahdessa vuodessa jännevaivoihin liittyvä puheripulini vaimeni sen verran, että aloin julkaista postauksen vain kerran viikossa kahden kerran sijasta. Ikääntyminen ja terveysaiheet pysyivät aihelistalla, mutta blogi ei enää painottunut niihin yhtä vahvasti.

Vuoden 2017 iso ponnistus oli taloyhtiön putkiremontti, jonka yhteydessä teetin pientä pintaremonttia. Siitä riitti kirjoitettavaa pitkäksi aikaa. Seuraavana vuonna matkustelin melko paljon – vuoden kohokohta oli osuminen sattumalta Windsoriin juuri Harryn ja Meghanin häiden aikaan. Viime talvena täytin 60, minkä tiimoilta ilmestyi useita postauksia.

En osaa yhtään sanoa, mikä on alkavan blogivuoden teema. Minulla on aina muutamia aiheita varastossa, mutta mitään erityistä ei nyt ole tiedossa. Matkasuunnitelmat ovat syväjäässä, ja lähistön puutarhakohteet on koluttu. Joko sanainen arkku ehtyy? Katsotaan, miten käy!

Jos vertaan tätä vuotta viime vuoteen, lukijamäärä on kasvanut 70 prosenttia.

Olen pyrkinyt julkaisemaan joka kuukausi suunnilleen yhden terveysaiheisen, yhden kukka-aiheisen, yhden vaateaiheisen ja yhden ajankohtaista aihetta pohdiskelevan mielipideblogin.

Tiedän kyllä, että yhteen aiheeseen keskittyvät blogit ovat pidetympiä ja löytävät paremmin vakituista lukijakuntaa. Etenkin parvekepuutarhaan ja kukkiin liittyvät aiheet kärsivät tästä. Kivoja puutarhablogeja on niin paljon, että kukapa viitsisi minun blogiani pelkästään satunnaisten kukkatarinoiden takia seurata. Muutenkin luulen, että nykyään mennään Instagramiin eikä blogeihin, kun halutaan nähdä kauniita kuvia. Niinpä parveke- ja kukkapostaukset saavat aina vähemmän lukijoita kuin muut.

Toisaalta blogini lukijamäärä on jatkanut kasvuaan. Jos vertaan tätä vuotta viime vuoteen, lukijamäärä on kasvanut 70 prosenttia. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, sinisellä käyrällä merkitty tämä vuosi on ollut vaihtelevampi kuin oranssilla merkitty viime vuosi. Joinakin viikkoina blogissani on käynyt 2 000 lukijaa, toisina alle tuhat. Erikoista kyllä, huonoimmat kävijäluvut olen saanut aivan viime viikkoina.

Minulla ei ole hajuakaan, miksi lukijamääräni on romahtanut. Ellei sitten ole kyse juuri siitä, että olen julkaissut tavallista enemmän kuva- ja kukkablogeja. On myös mahdollista, etten ole tänä syksynä keskittynyt blogiin yhtä paljon kuin yleensä, vaan ajatukseni ovat olleet muualla. Minusta tuli hiljattain perikunnan jäsen, ja saman kokeneet tietävät, miten paljon pohdittavaa siihen voi liittyä.

Vuosi 2017 on nähtävästi ollut blogini sisällöllisesti paras vuosikerta.

Blogiini tullaan valtaosin Googlen kautta, ja satunnaisia kävijöitä on reilusti enemmän kuin vakituisia lukijoita. Satunnaiset kävijät etsivät blogistani etenkin terveysaiheista tietoa. Kaikkien aikojen luetuimpana kirjoituksenani jatkaa vuonna 2017 julkaistu tarina Arcoxia-kipulääkkeestä. Sillä on tänäkin vuonna ollut jo 10 000 lukijaa.

Vanhempia kirjoituksiani luetaan niin paljon, että tämän vuoden luetuimpien Top 10 -listalle ei mahdu yhtään tänä vuonna julkaistua postausta. Vuosi 2017 on nähtävästi ollut blogini paras vuosikerta sisällöllisesti, koska sen tarinoiden äärelle tullaan yhä uudestaan. Tämän vuoden Top 10 on lähes sama kuin kaikkien aikojen Top 10. Ja se taas menee näin:

Blogini luetuimmat kautta aikojen

1. Tabletin värillä on väliä: Arcoxia, julkaistu 2017, 32 000 lukijaa

Käyttäjäkokemukset lääkkeistä ovat verrattain harvinaisia - kun joku kirjoittaa jotakin, lukijoita piisaa.

2. Blogin kulloinenkin etusivu, 20 000 lukijaa

Nämä ovat varmaankin vakiolukijoitani, jotka tietävät, minne tulla. Kiitos, kun käytte!

3. Bachelor/ette – Kun kaikkien mielessä on vain se yksi, julkaistu 2017

Tämä postaus tulee blogissa näkyviin heti Arcoxia-tarinan jälkeen, mikä selittää sen suosion.

4. Käyttäjäkokemus: Amlodipin 5 mg lopetti vuosien valvomiskierteen, vuosi 2019

Ainoa uudempi kirjoitus tällä listalla. Kertoo siitä, kun minulle määrättiin verenpainelääkitys.

5. Liikunta ei ole aina hyväksi, olipa vaihdevuodet tai ei, 2017

Tässä kirjoituksessa kiteytyy se, mitä jännekivut ovat  minulle opettaneet: meitä kaikkia ei ole luotu liikkumaan, vaikka jotkut niinkin uskovat.

6. Viikatemies matkaan jo käy, 2017

Moni tuntuu luulevan, että kuolema johtuu huonosta hoidosta, niin huonosti kuoleman lähestymisen merkit tunnetaan. 

7. Mielialalääkkeitä ei tarvitse pelätä, 2017

En ole enää samaa mieltä, mikä ilmenee postauksen kommenttiosiosta.

8. Kasvatin pitkät hiukset iässä 50+, 2016

Olen jo kauan sitten vaihtanut takaisin omanväriseen ja lyhyeen malliin. Ei minusta ollut blondiksi, enkä oppinut tälläkään kertaa laittamaan pitkää tukkaa kauniisti.

9. Kipugeeli on sekä ratkaisu että ongelma, 2017

Tämä postaus jatkaa lääkekokemussarjaani.

10. ENMG - Hyvät hermot, 4 400 lukijaa, 2017

Myös tutkimuksista ja toimenpiteistä kaivataan potilaskertomuksia.

Viime blogivuonna julkaistut kirjoitukset, Top 10

Vakituisia seuraajiani näyttävät kiinnostavan eniten pukeutumiseen liittyvät aiheet päätellen siitä, että ne nousevat esiin blogivuonna (lokakuusta lokakuuhun) ilmestyneiden postausten Top 10 -listauksessa.

Kaikkien aikojen suosituin vaatetarinani on muuten ollut Peruspuvusto 55+, joka todistaa, että kokosin kapseleita jo ennen kuin tiesin niistä mitään.  Tein sen vuonna 2015, jolloin olin noin kolme kokonumeroa pienempi kuin nyt. Toiseksi luetuin vaatepostaukseni on 7 syytä välttää mustaa, joka ilmestyi vuonna – joo, 2017.

Mutta ne juuri päättyneen blogivuoden kirjoitukset:

1. Ratkaisin tyylisudokun: 9 vaatetta, 9 asua. Lopuksi tarvitsin saksia,1 300 lukijaa

Pohdiskelin kesägarderobiani ja kehitin samalla menetelmän koota sudokuja valokuvista.

2. Muutoksia makuuhuoneen puolella

Ajattelinkin, että kuvista tuli aika söpöjä. Yöpöydät ovat olleet käytössä mainiot. Laatikkoon on helppo piilottaa pistorasiat ja johdot.

3. Käyn töissä, mutta minulla on eläkeläisen verokortti

Oli hyvä ratkaisu lyhentää työviikkoa vapaaehtoisen eläkevakuutuksen turvin. 

4. Tämä tunika on talven paras käyttövaate

Tämä kirjoitus ilmestyi jo viime vuoden puolella. Kainon Polku-tunika oli kovassa käytössä koko viime talven.

5. Epäonnistuin, kun yritin luopua mielialalääkkeestä

En ole vieläkään luopunut mielialalääkkeestä kokonaan. Jatkan vieroitusta taas ensi keväänä.

6. Oi ihana Matilda osa 2/4, Hyvän omantunnon ostoksia

Kaikki Matilda-kirjoitukseni olivat suosittuja, mutta tämä Second Chance -osuus oli pidetyin. 

7. Hei sukulaiset, tämä mekko teiltä jäi näkemättä 

Hurmåksen perhosmekosta tuli kesän käyttövaate, koska se sopii yllättävän moneen tilanteeseen. Syksyyn siirretyissä juhlissa pukeuduin eri mekkoon, jonka esittelen ennen pitkää.

8. Oi ihana Matilda osa ¼, Siellä on kaikkea

Suunnittelemme paluuta Matildaan ensi kesänä, niin paljon jäi vielä näkemättä.

9. Höyhenenkevyt pitsineule on uusin työasuni

Lämmin ja kevyt vaate on usein ylläni myös vapaapäivinä, kuten tätä kirjoittaessani.

10. Pitäisikö perustaa hamstring-naisten vertaistukiklubi? 

Aloite klubin perustamisesta oli vuoden hyvä työni, vaikken perustanut klubia itse. Sen teki hamsterikollega Hanna Niinimäki. Facebook-ryhmässämme on jo melkein 60 jäsentä. Uskon, että moni on saanut sieltä kaipaamaansa vertaistukea.

Kiitos kiinnostuksestanne, tästä jatketaan! Pysykää mukana!

--

Päivän kuvat: Olkikukkia Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.

 

Kommentit (3)

Vierailija
4/3 | 

Onnea tästä viidestä vuodesta! Blogissasi on kiinnostavia kirjoituksia ja on ihanaa kun tulee myös taustatietoa aina kyseisistä asioista, joita käsittelet.
- Arja

Vierailija
5/3 | 

Kiitos monipuolisista kirjoituksista. Sopivassa suhteessa kaikkea. Toivottavasti jatkat samaan malliin.
-Anne

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/3 | 

Kiitos palautteesta, Arja ja Anne!  Mukava kuulla, että myös monipuolisella blogilla on ystäviä. Tämä kannustaa jatkamaan samalla linjalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla