Taloyhtiön putkiremontin yhteydessä tehtyä uutta kylpyhuonetta on nyt katseltu ja käytetty nelisen viikkoa. Parannus entiseen on huima, muttei kaikki tietenkään täysin putkeen mennyt. Listaan onnistumiset ja mokat.

Ensin onnistumiset:

1. Laajentaminen oli hyvä ratkaisu. Viereinen makuuhuone oli niin iso, että siitä tuli ihan normaalin kokoinen makuuhuone, ja kylpyhuoneeseen mahtuu nyt paremmin kaikki tarvittava. Ei siellä silti ole yhtään liikaakaan tilaa. Esimerkiksi roskiksen paikkaa piti etsiä, eikä pyykkikori taida mahtua ollenkaan. Ja melkein kaikki vapaat seinäpaikatkin tulevat käyttöön.

2. Varpaat eivät kastu. Kylpyhuone on toimiva. Kaadot on tehty oikein ja eri toiminnot on saatu erotelluiksi niin, ettei esimerkiksi suihkun märkyys leviä koko kylpyhuoneeseen. Lattialämmitys pääsee varmasti paremmin oikeuksiinsa talvella, mutta on mukavaa tietää sen olevan olemassa.

3. Sadevesisuihku on aivan eri planeetalta. Puolisoni puhkesi monisanaiseen kiitokseen käytettyään suihkua ensi kertaa muuttopäivän iltana. Hän kehui yhteen kyytiin niin suihkun kuin muutkin tekemäni valinnat. Ja onhan kokemuksessa eroa, etenkin, jos sattuu olemaan iso mies. Ennen suihkuttelimme kapeahkossa ammeessa seisten, nyt tilavassa, ilmavassa sadevesisuihkussa.

Oras Optima -sekoittaja on selkeä ja helppokäyttöinen. Sen mukavuutta yhä ihastelen: mahtavaa mennä suihkuun, kun ensimmäiseksi ei tarvitse säätää veden lämpöä kohdalleen, vaan se on juuri siinä, mihin se viimeksi jätettiin. Ja vettä tosiaan tulee. Arvaan, etten ensi viikolla enää huomaa näissä mitään ihmeellistä.

Halusin ehdottomasti pyöreän suihkupään. Tein valinnan pois sulkemalla, kuten melkein kaikessa. Nelikulmaiset suihkut vaikuttavat minusta aggressiivisilta. Ei kai luonnossakaan missään tule vettä alas kulmikkaassa muodostelmassa? Oras Optima -paketissa tuli kuitenkin ihan väkisin mukana nelikulmainen suihkupää, joka on nyt varastossa. Tuli halvemmaksi ostaa pyöreä erikseen kuin koota koko systeemi erillisistä osista.

4. Että sitä voikin olla onnellinen pelkästä pesualtaasta. Joskus näkee, että pesualtaan suunnittelussa on ajateltu vain ulkonäköä, mutta ei tällä kertaa. 60-senttisen IDO Glow -altaan laakea muoto on ihana iltapesulla. Siitä saa helposti vettä kämmeniin ja pesuasento on miellyttävä.

Miellyttävään käyttötuntumaan vaikuttaa sekin, että allas on nyt entistä ylempänä. Enää ei myöskään tarvitse etsiä mustaa kumitulppaa saadakseen veden pysymään altaassa. Asia hoituu painalluksella altaan pohjalla olevaan laakeaan, pyöreään helaan.

Allas on myös helppo pitää puhtaana, siksikin, että kiiltävässä pinnassa on likaa hylkivä lasite.

5. Valaistus tuo pinnat kauniisti esiin. Katossa on neljä urakkaan vaihtoehtoisina kuulunutta suunnattavaa kohdevaloa ja lisäksi peilikaapin päällä on kolmiosainen Cello Spa Pats -valaisin. En ole laskenut, montako lumenia ne yhteensä tuottavat, mutta voin sanoa, että moninkertaisesti entiseen verrattuna, ja tarpeeksi. Spottien valon väri on kylmempi kuin peilivalaisimen. Se oli vahinko, muttei haittaa. Voi olla mukavaakin, että valon värin saa valita. Molemmilla nimittäin pärjää yksinäänkin oikein hyvin.

Kirkkaat valot olivat puolisoni erityistoive, ja niiden vastapainoksi hän toivoi yövaloa. Löysinkin Clas Ohlsonilta tyylikkään yksinkertaisen yövalon, joka syttyy automaattisesti, kun muut valot ovat pois päältä.

6. Peilikaappi on täsmälleen meille sopiva. Sisustussuunnittelija Eeva Forsman piirsi kaapin, jossa on avohyllyt. Sen valmisti tilaustyönä Paimion Puupojat, joka tekee enimmäkseen kalusteita veneisiin ja laivoihin, muun muassa isoille risteilyaluksille. Niinpä meidänkin kaappimme on sivelty venelakalla vedenkestäväksi. Materiaali on tammiviilutettua vaneria.

Avohyllyt ovat poikkeuksellinen valinta kylpyhuoneeseen, mutta meille ne sopivat, koska puolisoni mieli ei helposti näe ovien taakse. Pääsin asian jäljille suhteemme alkuaikoina, kun kyselin, minkä takia hän säilyttää tavaroita lattioilla. Meillä on myös keittiössä avohyllyjä, joilla ovat puolison useimmin tarvitsemat astiat.

Ja sitten mokat:

1. Mokasin laattavalinnat sittenkin. Takaseinä on tosi hyvännäköinen ja turkoosi lattia on raikas. Sivuseinien muita isompi, vaalean beige laatta oli kuitenkin virhevalinta. En ymmärtänyt, ettei värien yhteensopivuus riitä, vaan kaikkien laattojen olisi pitänyt olla myös samaa kokoa. Minua varoitettiin tästä, mutten uskonut. Valitsin siis laatat omatoimisesti vastoin Eevan neuvoja.

Valitsin sivuseinille myös väärän saumalaastin. Se käy kyllä laatan kanssa. Seinät ovat kauniit ja harmoniset, mutta vain siihen asti, kunnes katse osuu takaseinään. Riitasointu on pieni, mutta ilmeinen. Kaikkiin seiniin olisi ehdottomasti pitänyt laittaa sama valkoinen saumalaasti.

Minulla on suvussa useita laatoittamisen ammattilaisia, joita nyt huvittaa. Että juuri tuollaista siitä tulee, kun asukas haluaa väen vängällä jotakin kummallista eikä usko asiantuntijaa. Joojoo, olette oikeassa.

2. Käsisuihku ja amme sopivat huonosti yhteen. Periaatteessa näyttää hauskalta, kun rinnakkain on kaksi identtistä käsisuihkua. Se on kuitenkin hölmöä, että käsisuihkun letku laskeutuu ammeen veteen. Toisaalta jos sen nostaisi ylös seinälle, sitä ei pystyisi ottamaan käteen nousematta kylvystä seisomaan.

Vielä pahempaa olisi kuitenkin, jos amme olisi niin päin, että suihkun letku jäisi kylpijän selän alle. Niin se nimittäin alun perin oli asennettu. Olin kyllä miettinyt tämän valmiiksi ja pyysin, että amme käännetään suunnitelman mukaiseksi.

Hanahana on sitä paitsi vähän outo töpö, käytännöllisempiäkin olen tavannut. Veden ottaminen siitä kastelukannuun ei ole ihan niin helppoa kuin olin kuvitellut. Olenkin ryhtynyt käyttämään siihen tarkoitukseen pesukonehanaa, josta tulee vain kylmää vettä.

3. Kaappi on eri sävyistä tammea kuin allaskaluste. Tammiviiluinen mittatilauskaappi on hieno. Vielä paremmalta kuitenkin näyttäisi, jos IDO Glow -allaskaappi olisi täsmälleen samaa sävyä, mutta sepä ei ole. Eihän se toki ole aitoa tammea nähnytkään, mikä myös vähän häiritsee.

Kaappi ja valaisin kiinnitettiin väärään paikkaan, mutta se ei varsinaisesti ole moka, koska asia on korjattavissa. Peili siinä tosin todennäköisesti menee rikki. Oikea kaapin paikka on tietenkin pesualtaan yläpuolella eikä symmetrisesti seinän keskellä, kuten joku valopää oli päätellyt.

4. Vessanpytyn viereen ei voi laittaa tukikahvaa. Tarkoitus oli laittaa tukikaide  tai -kahva sekä ammeesta nousemista helpottamaan että wc-istuimen viereen. Seinä kuitenkin hupeni pytyn vierestä lähes olemattomiin, kun ovea levennettiin. Jos kahva halutaan niin se pitäisi kiinnittää oveen, mutta tokkopa tuo onnistuu.

5. Suihkutilasta tuli kapeampi kuin piti. Eeva piirsi suihkutilan 90 cm leveäksi, ja sen takia seinää siirrettiin noin 90 cm, käytännössä metri. Hän ei kuitenkaan osannut ottaa huomioon valokatkaisijan siirtämistä eteisen puolelta kylpyhuoneen puolelle. Katkaisijalle on lohkaistu seinästä suhteellisen leveä tila. Ehkä etäisyys oviaukosta on määräysten sanelema, en tiedä, mutta sen takia suihku on vain 80 cm leveä. Se auttaa, että toisella puolella tilaa on ammeeseen asti eli reilusti yli metrin.

Olenko nyt kertonut kaiken uudesta kylpyhuoneestani? Ehei, kuulkaas. Tila on vielä viimeistelyä vailla. Kunhan saan kaikki pienet, mutta tärkeät yksityiskohdat paikoilleen niin lataan lisää kuvia.

--

Päivän kuvat: Näkymä eteisestä kylpyhuoneeseen on hieman sekava, mutta kalusteet oli käytännön syistä pikku pakko asetella juuri näin.

Kommentit (2)

Tiina N N
3/2 | 

Teidän kylpyhuone näyttää todella kauniilta. Kiitos näiden ajatuksien jakamisesta remonttiin liittyen. Seinäjoella olisi tarkoitus toteuttaa meidän asuntoon putkiremontti ja kylpyhuone samalla remontoida uusiksi. Laattavalintojen osalta jo jännittää, että miten laattavalinnat onnistuvat. Täytyy kirjoituksesi perusteella kyllä kiinnittää huomio tuohon saumalaastin väriin, että on sama kaikkialla. Yhden putkiliikkeen sivut jo löysin joten täytyykin soitella ja kysyä lisää jos saisin urakoitsijan meidän putkiremontille.

Maija
Liittynyt15.10.2015
4/2 | 

Tiina N N kirjoitti:
Teidän kylpyhuone näyttää todella kauniilta. Kiitos näiden ajatuksien jakamisesta remonttiin liittyen. Seinäjoella olisi tarkoitus toteuttaa meidän asuntoon putkiremontti ja kylpyhuone samalla remontoida uusiksi. Laattavalintojen osalta jo jännittää, että miten laattavalinnat onnistuvat. Täytyy kirjoituksesi perusteella kyllä kiinnittää huomio tuohon saumalaastin väriin, että on sama kaikkialla. Yhden putkiliikkeen sivut jo löysin joten täytyykin soitella ja kysyä lisää jos saisin urakoitsijan meidän putkiremontille.

Höpö höpö Tiina, kaikella ystävyydellä. Olet mainostamassa, et remontoimassa. Annan linkkisi olla, koska siitä saattaa olla jollekin lukijalle hyötyä. Poistan useimmat mainoskommentit, etenkin sellaiset, joissa houkutellaan vedonlyönti- ja pikavippisivuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla