On sulaa hulluutta väittää, että kengät ovat täydelliset. Eihän ole kenkiä, jotka sopisivat joka tilanteeseen ja joka jalkaan. Siksi esittelenkin kahdet kengät.

Täydelliset kenkäni ovat mustat, koska ilman mustia kenkiä ei tule toimeen. Ne sopivat sekä erikoistilanteisiin, joissa musta puku on ainoa oikea, että tarvittaessa kaikkiin muihinkin tilaisuuksiin. Elämä on jo opettanut, että jos on varaa vain yksiin, kannattaa ostaa mustat.

Molemmat kengät ovat melko pyöreäkärkiset, tilavat ja kumipohjaiset. Tiettyyn ikään mennessä useimpien kaappiin on varmasti jo kertynyt kenkiä, joita voi käyttää, kun haluaa kärsiä kauneuden edestä tai liukastella märillä kaduilla. Nämä eivät ole niitä kenkiä.

Jalkani eivät enää viihdy ollenkaan jalkineissa, joiden korko on yli kaksi senttiä. Onneksi matalia kenkiä on nyt helppo löytää myös malleina, joita voi käyttää hameiden ja mekkojen kanssa. Korkeita korkoja en ole käyttänyt koskaan, mutta suosimani kitten heelit ovat nyt saaneet antaa tilaa ballerinoille.

 

 

Mustien ballerinojeni merkki on Waldläufer. Heräsin tummien, matalien mekkokenkien tarpeeseen viime marraskuussa. Koska kaupat olivat täynnä talvikenkiä, turvauduin Peter Hahnin verkkokauppaan, josta olin aiemmin tilannut samaa merkkiä hyvällä menestyksellä.

Umpinaiset, tummansiniset nupukkiballerinat näyttivät vähän tylsiltä, mutta osoittautuivat niin mukaviksi jaloissa ja niin monikäyttöisiksi, että tilasin tänä kesänä samat mustina. Mallia oli muutettu vain hivenen: reunuksessa on nyt ohuen kangastereen lisäksi myös tikkaus. Nämä kengät ovat edelleen myynnissä.

Olen arkajalka ja saan helposti rakkoja. Usein kengät pehmenevät käytössä, mutta en enää millään jaksa jalkineita, joita saa sisäänajaa kuukausitolkulla laastarit kantapäissä. Compeedit ovat sitä paitsi niin kalliitakin, että laastareista tulee halvoille kengille reilu lisähinta. Sillä niin se tuppaa olemaan, että mukavimmat kengät ovat kalleimmasta päästä.

Panin uudet, mustat Waldläuferini äärimmäiseen testiin. Käytin niitä suoraan laatikosta otettuina ilman sukkia, suojaamatta jalkojani mitenkään. Kävelin töihin, pidin ballerinoja koko päivän ja kävelin lopuksi kotiin. Vasta kotimatkalla kengät alkoivat hiertää. Iho meni rikki pieneltä alalta vasemman jalan ulkosivulta. Myös oikean jalan isovarpaan tyvi hiertyi hivenen, mutta iho ei mennyt rikki. Hiertyminen oli tietenkin pettymys. Sinisillä kengillä en ole koskaan saanut yhtään rakkoa tai hiertymää.

Toisaalta suojaamalla jalkani edes rakonestopuikolla olisin todennäköisesti säästynyt hiertymältä. En yleensä myöskään pidä samoja kenkiä koko päivää, vaan vaihdan työpaikalla toisiin jalkineisiin. Uskon, että ensimmäinen hiertymä jäi viimeiseksi, jonka näistä kengistä saan.

 

 

Juhlavimpiin tilanteisiin valitsen yhä ballerinojen sijasta mieluummin avokkaat. Löysin täydelliset Mummo Ankka -avokkaani jo kolmisen vuotta sitten, mutta niitä saa yhä ostaa hyvinvarustelluista suomalaisista kenkäkaupoista. Valmistaja on Mephisto, mallisto Gazelle ja mallin nimi on Paldi.

Kengät ovat erittäin mukavat ja varpaille on hyvin tilaa, mutta ne näyttävät silti jalassa kauniilta - sirommilta kuin oheisissa valokuvissa. Parhaat kengät ovat juuri sellaisia: näyttävät paremmilta jalassa kuin kaupan hyllyssä. Pintamateriaali on mokkaa ja vuori nahkaa.

Kantapään alla on askelten tärinää vaimentava ilmatyyny kuin lenkkitossuissa ikään. Päkiäpehmustettakaan ei tarvitse ostaa erikseen, koska se on jo valmiina. Kengät tuntuvat ihanilta jalassa. Näillä jaksaa todennäköisesti seistä vaikka koko päivän ja pystyy hyvin myös kävelemään, mikäli jalkapöydän nivelrikko ei ole kovin paha.

Täydelliset kengät on tietenkin valmistettu huolellisesti parhaista materiaaleista ja muotoilu miellyttää silmää. Se ei kuitenkaan vielä riitä: myös koon on oltava sopiva. Siksi minun täydelliset kenkäni eivät välttämättä sovi sinulle ollenkaan.

Kokoni on 38,5, jonka löytäminen kaupasta on usein vaikeaa. Molemmat esittelemäni kengät ovat kokoa 39. Jos siis jalkasi on kokoa 39, ne ovat sinulle liian pienet. Jalkani ovat vanhemmiten levinneet, joten käytän yleensä H-leveyttä, jos mahdollista. Kapeajalkaiselta nämä kengät putoavat kadulle.

Lopuksi vielä sana niille kenkäfriikeille, jotka eivät voisi kuvitellakaan pistävänsä jalkaansa mitään noin tylsää. Friikkeytenne tulee tosi tarpeeseen siinä vaiheessa, jos ja kun tekään ette enää pysty kivuiltanne käyttämään muuta kuin villasukkia, aamutossuja, kumisaappaita ja mukavuusjalkineita. Tarvitaan friikki etsimään ne täydelliset. En ole katkera, mutta kuitenkin.

--

Päivän kuvat: Ballerinat ovat kestävää ja helppohoitoista nupukkia, avokkaat kaunista mokkanahkaa.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin nelisen vuotta sitten terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain hermokivut ja 15 kiloa massaa sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta pitkille kävelyretkille en enää tässä elämässä pääse. Identiteettini sain takaisin erilaisena.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 58-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016