Pelargonin nimi on Ansbrook Mulberry Blotch, ja pistokas oli istutettu tavalliseen kissanhiekkaan. Kilpailin kirjavalehtisen miniatyyrilajikkeen omistajuudesta ainakin kahden muun huutajan kanssa Pelargonitaivaan huutokaupassa Liedossa lauantaina. Maksoin taimesta kympin. Onniteltuaan minua meklari totesi itse tappaneensa kolme samanlaista. Saas nähdä, miten minun käy.

Pistokkaani on peräisin suomalaiselta pelargoniharrastajalta. Nainen Ansbrook-pelargonien takana on varsinaisesti kuitenkin Annie Holmes, englantilainen kirjanpitäjä, joka harrasti nuorempana pelargonien risteyttämistä. Alan salat hän oppi isältään.

Mulberry Blotch -lajiketta kasvatetaan pääasiassa kauniiden lehtien takia, sillä se kukkii harvoin. Kermareunaisten lehtien keskelle tulee punertava vyöhyke, jota ei minun pistokkaassani vielä näy. Kukista tulee yksinkertaiset ja lohenväriset.

Ostin minä toisenkin pelargonin. Järjestäjien edustaja näytti tabletiltaan niin suloista kuvaa Askola-nimisen lajikkeen kukasta, että puolisoni halusi minun huutavan sen. Pulitin pistokkaasta yhdeksän euroa. Askola kuuluu vanhoihin suomalaisiin pelargoneihin, mutta sen historiasta ei tiedetä juuri muuta kuin löytöpaikkakunta. Sen kukkien väri kuulemma vaihtuu kasvupaikan valoisuuden mukaan valkoreunaisesta tasaisen lohenpunaiseen.

Mielittelin myös kolmatta kasvia, Tyrväältä kotoisin olevaa Karoliinaa, jolla on suomalaisista pelargoneista pisin tunnettu historia, 1800-luvulta saakka. Olin kuitenkin tullessani pannut itselleni kahden kukan kiintiön. Harvinaisuuden hinta kohosi kolmeenkymppiin, sillä se oli koko huutokaupan himotuin yksilö. Olen itsekin Tyrvääm plikkoja ja siksi kukka kiinnosti, mutta jäin nyt ilman kotiseudun nimikkokasvia.

Tämä Pelargonitaivas on puutarhuri Tiina Niittysen tuore yritys, kauppapuutarha, joka kulki aikaisemmin Ilmaristen Puutarhan nimellä. Tiina viljelee kasvihuoneissaan erikoispelargoneja, verenpisaroita ja kesäkukkia.  Puutarhan verkkosivut löytyvät täältä: https://www.pelargoni.fi/ 

Aikaisemmin Pelargonitaivas oli blogi, jossa Tiina esitteli pelargonilajikkeita ja kertoi kokemuksistaan pelargonien parissa. Kuten kuvistakin näette, hänellä on laaja kokoelma perinteisiä suomalaisia ja muita pelakuita, jotka nyt ovat saanet uuden kodin Pelargonitaivaasta. 

Jaa että miten minä tänne eksyin? En tosiaan ole pelargoniharrastaja. Olen kuitenkin seurannut viime kesän Apple Blossom -pelargonista napsaisemieni neljän pistokkan juurtumista ja kehittymistä tukeviksi pikku taimiksi. Kun sitten näin Facebookin Puutarha ja piha -ryhmässä kutsun Päivä Pelargonitaivaassa -tapahtumaan, ajattelin, että miksipä ei. Pelargonihuutokauppa olisi kiva kokea, ja kyllä parvekkeelleni vielä pari pelakuuta mahtuisi.

Pelakuuhullut vaikuttivat olevan mukavaa porukkaa. Valtaosa tunsi toisensa - taisin olla ensimmäinen huutaja, jota sihteeri ei tuntenut nimeltä. Suomen Pelargoniyhdistyksen puheenjohtaja Leila Kakko esitteli pistokkaat ja taimet yksitellen, ja sitten huudettiin. Vitsailitiin ja naurettiin. Syötiin pullaa ja makkaraa leirikoululaisten hyväksi.

Pelargoneja oli toki myynnissä muutenkin kuin huutokaupalla. Tarjolla oli sekä Pelargonitaivaan omia että muiden asiaan vihkiytyneiden tuottamia pistokkaita ja taimia. Kutsussakin sanottiin, että osta, myy tai vaihda. Joku minua rohkeampi olisi saanut tilaisuudesta irti myös kasvatusniksejä, sillä oli ilmiselvää, että nyt oli tietäjiä paikalla.

Seuraavaksi yritän pitää nämä erikoisuudet  hengissä. Jos se ei onnistu, tiedän, mistä niitä ja neuvoja saa lisää. Jokainen kuollut taimihan on vain hyvä syy hankkia viisi uutta tilalle, kuten pelakuuhulluilla on tapana sanoa.

--

Päivän kuva: Ansbrook Mulberry Blotch.

Kommentit (3)

Vierailija
4/3 | 

Pieni tarkennus, ei ihan tavallisessa kissanhiekassa, ainoastaan Molersavesta tehty toimii. Sitä ei taida enää markkinoilta edes saada.

Käyttäjä6919
Liittynyt16.4.2019
5/3 | 

Itse asiassa vastaava tuote myydään tuotemerkillä Seramis mutta siitä kissanhiekasta tuli ilmiö, koska se on ollut niin paljon halvempaa ja helpommin saatavilla.

Kiitos kivasta jutusta. Niin se kuume voi herätä ja valikoimaa onneksi riittää. Seuraavaksi ostan kyllä valmiin kasvin, en ole vielä luovuttanut :)

Mukavaa kevättä!

Leila

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/3 | 

Kiitos tarkennuksista, arvoisat kommentoijat! Ei siis ollut tavallista kissanhiekkaa, vaikka se siltä näytti.

Sama pätee vissiin myös pelargoneihin: taimi voi näyttää ihan tavalliselta, mutta onkin jotakin muuta. Jos olisin vähänkin tehnyt taustatyötä etukäteen, olisin tiennyt, että miniatyyrit sun muut lilliputit ovat keskimäärin vaikeampia pitää hengissä kuin normaalikasvuiset pelargonit. No, syvään päähän vaan!  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla