Minusta lääkedosetti pöydällä on ollut varma merkki joko muistisairaudesta tai siitä, että toinen jalka on jo haudassa – eiväthän alle 85-vuotiaat sellaista voi tarvita. Ajattelin, ettei voi olla mitenkään ongelmallista tai vaikeaa ottaa tarvittavat lääkkeet joka kerta erikseen pakkauksesta. Tokihan minä helposti muistan, minkä kokoinen ja näköinen lääke otetaan mihinkin aikaan ja minkälaisesta läpipainolevystä tai lasipurkista se löytyy. Lääkkeiden jakaminen kerran viikossa dosettiin – aivan naurettavaa ylivarovaisuutta, ja ihan turhaa!

Kunnes siitä tuli vaikeaa.

Totuuden hetki koitti, kun lääkäri määräsi tyroksiinin annostukseksi joka toinen päivä kaksi ja joka toinen päivä kolme pientä tablettia. Tiesin, etten pystyisi muistamaan joka aamu, onko ensimmäinen vai toinen päivä. Tarvitsin lääkeannostelijan, jonka lokeroihin voisin tipauttaa lääkkeet valmiiksi. Saisin samalla myös piirongin päällykseni vähän siistimmäksi, kun sen olivat vallanneet eri kokoiset ja näköiset lääkepakkaukset. Lääkkeet eivät ehkä myöskään pääsisi niin helposti loppumaan kesken, kun huomaisin väistämättä jo viikonloppuna, riittävätkö lääkkeet koko viikoksi vai eivät.

Ja niin minä sitten päädyin apteekkiin tutkimaan dosettivalikoimaa. Olin nähnyt omaisellani käytössä perusmallisen kookkaan Medi-dosetin, joka muistuttaa rakenteeltaan vähän suklaarasiaa. Lääkkeet lepäävät dosetissa pilttuissaan kuin konvehdit ikään. Tällainen dosetti on helppo täyttää, mutta en oikein ymmärrä, miten lääkkeet saa pois lokerosta ilman, että myös saman päivän muut lääkkeet tipahtavat kämmenelle. Ehkä siinä jokin niksi on, mutta minulle se ei ole selvinnyt. Tästä dosettityypistä on saatavana myös rullaavakantinen malli (Schine Pill Box), joka on todennäköisesti käytössä helpompi.

Päädyin suklaarasiamallin sijasta patukkamalliseen dosettiin, jossa joka viikonpäivälle on oma patukkansa ja patukassa lokerot aamu-, päivä-, ilta- ja yölääkkeille. Lokeron kantta on helppo avata vain sen verran, että oikea lokero paljastuu, ja lääkkeet voi kipata käteen kääntämällä patukkaa. Tabletteja ei tarvitse poimia sormin eikä pinsetillä. Patukat säilytetään telineessä ja tyhjentynyt patukka siirretään päivän päätteeksi telineeseen taaimmaiseksi. Näitä dosettityyppejä on apteekeissa ainakin kahdelta valmistajalta.

Patukkamallinen dosetti on helppo ottaa mukaan, jos lääkkeitä pitää napata pitkin päivää tai on lähdössä yökylään. Pienet matkalääkepurnukkani jäävät tämän dosetin myötä nyt historiaan. Miinuksena tämän mallinen annostelija on hitaampi täyttää kuin suklaarasiamalli, koska jokainen patukka pitää avata erikseen täytettäessä. Kokonaisuutena tämäkin dosetti kuitenkin säästää sekunteja, kun enää ei tarvitse joka aamu pähkäillä lääkearsenaalin edessä, missä se amlodipiini taas luuraakaan ja pitikö jotakin muutakin ottaa.

Irvileuka voisi väittää, että olen monilääkitty vanhus, eikä hän olisi edes väärässä.

Juuri nyt minulla riittää dosettiin laitettavaa runsain mitoin. Joku irvileuka voisi väittää, että olen monilääkitty vanhus, eikä hän olisi edes väärässä.

Aamulokerossani on amlodipiini, joka pitää verenpaineeni ihanteellisissa lukemissa, sekä uutena tyroksiini, jonka oikeaa annostusta vielä etsitään kokeilemalla. Tyroksiinitabletit ovat tosi pieniä ja vähän hankalia ravistaa pullosta, ja on helpotus, kun niitä ei enää tarvitse laskea aamurähmäisin silmin. Tyroksiini pitää ottaa noin 15 minuuttia ennen aamupalaa, joten ryntään dosetille heti herättyäni.

Lue lisää: Käyttäjäkokemus: Amlodipin 5 mg lopetti vuosien valvomiskierteen

Lue lisää: Kaiken takana lymysi sittenkin kilpirauhasen vajaatoiminta

Vatsaa tulehduskipulääkkeen vaikutukselta eli refluksitaudilta suojaavan Somacin jaan päivälokeroon, koska se pitää ottaa puoli tuntia ennen ruokailua, enkä malta odottaa aamupalaa niin pitkään. Nappaan sen aamupäivällä, kun pidän mikrotauon töistä. Iltapäivällä otan Arcoxian, jota syön kuurina kipeään olkapäähän. Sen voi ottaa tyhjään mahaan tai ruuan yhteydessä eikä siihen ole mitään erityistä syytä, että otan sen juuri iltapäivällä. Satuin vain ottamaan sen ensimmäisen kerran kolmen-neljän aikaan ja olen jatkanut samaa rataa.

Lue lisääTabletin värillä on väliä: Arcoxia

Iltalääkkeitä varten minulla on puhelimessa hälytys, koska haluan ottaa unen tuloa helpottavan melatoniinin kuusi tuntia ennen yöunen toivottua keskikohtaa eli yhdeksältä illalla, enkä muistaisi sitä muuten. Monihan ottaa melatoniinin vasta tunti ennen nukkumaan menoa, mutta minä annan sille kaksi tuntia vaikutusaikaa. Lisäksi otan illalla antihistamiini Xyzalin kautta vuoden, koska ilmassa on jatkuvasti jotakin, jolle olen herkistynyt. Ellei lepän tai koivun siitepölyä niin sitten sienten itiöitä.

Lue lisää: Kadonneet heinäsirkat, sieniallergia ja uudet silmälääkkeet

Olen tosi tyytyväinen, että luovuin ennakkoluuloistani ja aloin käyttää dosettia. Hankin saman tien dosetin myös puolisolle, jolla on useita kertoja päivässä otettava lääkitys. Hän haluaa kuitenkin jakaa päivän lääkkeet joka aamu, joten hänellä on käytössä päiväannostelija – yksi patukka, jossa on neljä lokeroa. Hänen tapauksessaan dosetti auttaa seuraamaan sitä, mikä päivän lääkeannos on menossa ja onko kaikki tullut otettua ajallaan.

Kai muuten huomasitte, mitä dosetissani ei ole? Olen tosiaan onnistunut lopettamaan mielialalääkkeet enkä enää ota Cipralexia missään muodossa.

Lue lisää: Epäonnistuin, kun yritin luopua mielialalääkkeistä

Lue lisää: Kaikkien aikojen helpoin allergiakevät ja muita terveysuutisia

 

Kommentit (5)

Vierailija
6/5 | 

Hienoa, että olet päässyt eroon mielialalääkkestä, onnittelut! Iloa ja valoa kevääseen, seuraan mielenkiinnolla Villa Palasen toimintaa.

Maija
Liittynyt15.10.2015
7/5 | 

Kiitos kommentista! Odottelen innokkaana lähtökuopissa roudan sulamista, jotta toiminta Villa Palasessa pääsee jatkumaan. 

Minna
8/5 | 

Mie otin dosetin käyttöön jo vuosia sitten ja olen nyt (vasta) 40 :D Se on laiskalle ihmiselle aivan loistava keksintö, kun lääkepurkkeja ei tarvi availla kun kerran viikossa. Suurin syy minullakin oli vuoropäivin vaihtuva lääkemäärä, josta ei muuten tahtonut pysyä kärryillä, vaikka kuinka oli ohjeistettu että parillisina päivinä parillinen määrä pillereitä ja parittomina päivinä pariton määrä pillereitä. Silti aamupöpperössä on ylivoimaista miettiä edes mikä viikonpäivä on, saati sen numeroa. Toinen tosi hyvä asia on juuri tuo, että tietää jos joku lääke loppuu, niin jää muutama päivä aikaa ehtiä apteekkiin. 

Maija
Liittynyt15.10.2015
9/5 | 

 Kiitos Minna kommentista, noinhan se juuri on. Ei toivoakaan, että heti aamusta muistaisi päivän numeron. Myöhemminkin se pitää katsoa kalenterista, ainakin minun.

Raijaraakel
10/5 | 

Hei! On kaksi vanhuusmittaa, joita useimmat välttävät: lääkedosetti ja pyörällinen kauppakassi. Minä otin kärrykassin käyttöön ehkä viisikymppisenä ja dosetin heti, kun minulle tuli pysyvä lääkitys 72-vuotiaana. Minulle ne ovat vain käteviä välineitä. HC

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla