Siirsin kaksi viikkoa sitten sinivaulan ja mansikan taimet Rootrainersista erillisiin ruukkuihin ja kylvin tilalle hajuherneet. Toinen lajike, kaksivärinen Villa Roma, iti jo viikossa ja on nyt sen kokoista, että taimet voisi istuttaa lopulliseen paikkaansa vaikka jo tänään. Yllättäen yksivärinen Purple Cupid oli olennaisesti hitaampi. Molemmat itivät kuitenkin erittäin hyvin. Villa Romaa on 12 tainta ja Purple Cupidia 13.

 

 

Sinivaulan taimet eivät ole kasvaneet järin paljon, mutta ovat kuitenkin. Erehdyin kastelemaan niitä liikaa, jonka jälkeen osa taimista kuoli, ilmeisesti taimipoltteeseen. Versot joutuivat sienirihmaston kouriin ja ja jotenkin ikään kuin hupenivat. Juuret mätänivät nähtävästi täysin. Onnistuin pelastamaan osan taimista nostamalla ruukut sanomalehtikerroksen päälle. Lehti imi kosteutta ruukun pohjasta. Kyllä näistä vielä hyvä köynnös saadaan.

 

 

Kielon tuoreet lehdet ovat kauniin vaaleanvihreitä. Tämä ruukku tarvitsisi koristekatteen, jos joku. En ole tullut hankkineeksi, kun tärkeämpiäkin investointeja on vielä ollut vireillä. Ostin kaksi Lechuza-amppelia lisää. Niitä tarvitaan myös hajuherneille, koska molemmat uudet lajikkeeni ovat hyvin matalia ja ruukku- ja amppelikasvatukseen tarkoitettuja.

 

 

Taimia tulee niin paljon, että aion istuttaa osan niistä tähän isoon ruukkuun, jossa tulppaanit ovat jo lopettaneet kukintansa. Mutta mikäs otus sen valtasikaan sillä välin, kun kävin ostamassa Lechuzat. Hoitokissamme Lillihän se! Olipa onni, etten ollut vielä ehtinyt istuttaa taimia. Kuva on otettu olohuoneen ikkunan läpi, koska arvasin, että Lilli ponkaisee heti ylös, kun astun parvekkeelle. Niin kävikin.

 

 

Sivuseinän Ektorp-tangoille olen istuttanut valkoisia ja sininaamaisia pikkuorvokkeja. Viime kesänä näissä  ruokailuvälineruukuissa röyhysi ruusupapua, mutta olen päätynyt siihen, että paikka sopii parhaiten orvokeille.

 

 

Kevättähdet ovat kukkineet jo reilun viikon. Ne ovat huomattavasti kestävämpiä kukkijoita kuin matalat tulppaanini, mutta luulen, että ne sopivat paremmin ruohikolle kuin parvekeruukkuihin. Vahamaiset kukat eivät ole lähietäisyydeltä yhtä sykähdyttäviä kuin kauempaa katsoen.

 

 

Tulppaaneista puheen ollen, viimeisinä avasivat terälehtensä nämä punaiset, joilla on sininen keskusta. Nyt kaikki tämäntyyppiset  tulppaanit ovat kukkineet. Nämä ovat kauniita ja vivahteikkaita kukinnan joka vaiheessa.

 

 

Vielä on yksi hieman erityyppinen tulppaanilajike kukkimatta. Nuppujen reunoista pilkahtaa jo hiukan kellertävää. Puutarha-assistenttini Lilli tekee tässä  läheistä tuttavuutta tulppaanien kanssa.

 

Kommentit (4)

Belladonna
Liittynyt8.3.2016

Kiva kun kävit kommentoimassa ja antamassa vinkkejä parvekejuttuuni.  Olinkin aikeissa laittaa sulle kysymystä aiheesta, vaikutat niin asiantuntijalta ja kokeneelta kukkien ja kasvien suhteen. Kuvasi ovat kertakaikkisen upeita, niitä on aina mukava ihastella.

Maija
Liittynyt15.10.2015

Kiitos Belladonna viestistäsi. Ei minulla ole lasitetusta parvekkeesta kuin vasta kahden kesän kokemukset. Sen huomasin heti, että olosuhteet ovat täysin erilaiset kuin lasittamattomalla, ja eri kasvit viihtyvät. Aiemmin esimerkiksi vannoin lobelioiden nimeen, mutta nykyisellä parvekkeellani ne eivät viihdy ollenkaan. Hyviä kuvia saa, kun ostaa hyvän kameran ja muistaa, että kyse on VALOkuvista eli menee kuvaamaan silloin, kun valo on kaunis. Ja asiantuntevia neuvoja minulta kyllä saa ihan joka asiaan, tiesintpä niistä jotakin tai en,  armoitettu besserwisser kun olen!

Linda

Hei, onko sinulla suositella jotain hyvää myymälää, josta ostat kukat ja muut tarvikkeet? Asumme ilmeisesti samoilla kulmilla ja minulla on ensimmäinen parvekekesä edessä. Vieläpä lasitettuparvekekesä. Olenkin poiminut joitain lajivinkkejä blogistasi, joita aion kokeilla tänä kesänä omalla parvekkeella. Omalle parvekkeelleni paistaa aamuaurinko ja vielä pitää vähän seurata miten valo sitten osuu parvekkeelle kun lehdet on puissa. Tällä hetkellä parvekkeella on vasta orvokkeja, mutta sään lämmetessä sitten uskaltaa hankkia muitakin sinne. Kiitos hyvästä blogista! :)

Maija
Liittynyt15.10.2015

Hei Linda,

jos haluat ostaa valmiita kesäukkien tai yrttien taimia, ei kannata mennä Turun toria kauemmas. Valikoima on erinomainen ja taimien laatu samoin. Tarvikkeita hankin  useimmin Viherlassilasta Manhattanin läheltä, koska en tiedä, mistä niitä keskustassa nykyään saisi. Jotakin olen ostanut myös Bauhausista. Stockmannilla on pieni multa- ja tarvikevalikoima, johon turvauduin viimeksi tänään.

Käytän myös postimyyntiä: esimerkiksi Kekkilän ruukkuportaan ja jalallisen viljelylaatikon hankin Finnish Design Shopista kotiinkuljetuksella. Ei tarvinnut itse raahata. Tänä keväänä kokeilin ensi kertaa kukkasipuleiden ja taimien tilaamista Kodin Kukat oy:stä (puutarha.com). Kerron ennen pitkää, miten se onnistui.

Ai niin ja kun haluan parvekkeelle perennoja, ostan taimet Viherlassilasta.

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain krooniset kivut ja 15 kiloa läskiä sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä enää tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta toivon, että pystyn vielä joskus kävelemään yli puoli tuntia kerralla.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 57-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram