En päässyt Hollannin kuuluisaan tulppaanipuistoon Keukenhofiin tänä(kään) keväänä, mutta eipä päässyt kukaan muukaan suomalainen. Löysin kuitenkin kohteen, jossa on ihania tulppaani-istutuksia. Ei niin kovin monta, mutta hienoja! Se on Tuorla.

Kaarinassa Turun lähellä sijaitseva Tuorla tunnettiin jo keskiajalla. Se oli ilmeisesti piispan karjatila ja osa Kuusiston katolista piispanlinnaa. Kustaa Vaasa nappasi kuitenkin kruunulle Tuorlan, kuten monet muutkin katolisen kirkon omistukset. Monien vaiheiden jälkeen turkulainen kauppias Arppe osti Tuorlan vuonna 1693. Vuonna 1774 se siirtyi Bremer-suvun omistukseen. Kuuluisin Tuorlassa syntynyt on todennäköisesti Fredrika Bremer, joka tunnetaan ruotsalaisena naisasianaisena ja kirjailijana. Hän syntyi vuonna 1801. 

Nykyisin Tuorla on kuulemma Kaarinan tärkein matkailukohde. Sitä ei alueelle saapuessa huomaa – opastetaulu kyllä löytyy, muttei porttia, pääsymaksua eikä opastuskeskusta. Pysäköimme auton, kun näimme ensimmäisen kukassa olevan hedelmäpuun. Ja sitten vain lähdimme tutustumaan kartanon puistoon kävellen. Kauniina lauantai-iltana paikalla oli pari koirankävelyttäjää ja muutama opiskelija. Ei todellakaan mitään yleisöryntäystä, vaikka puiden ja tulppaanien kukinta oli parhaimmillaan.

En edes tiennyt, että Tuorla on matkailukohde. Luulin, että se on koulu ja sillä hyvä. Tuorlan historia maatalouskouluna alkoi nimittäin jo 1800-luvulla, ja siellä järjestettiin muun muassa Suomen ensimmäiset karjakkokurssit. Tällä hetkellä siellä toimii Ammattiopisto Liviaan kuuluva kaksikielinen maaseutuopisto.

Tuorlassa opiskellaan maataloutta, puutarhataloutta ja luonto- ja ympäristöalaa. Tuorlassa on opetusmaatila ja -puutarha kasvihuoneineen sekä floristiikkatalo, jonka yhteydessä on tavallisesti keväisin taimimyymälä. Koulun hedelmätarhassa viljellään omenaa ja pensasmustikkaa.

Tuorlan päärakennuksen keskiosa on todennäköisesti 1600-luvulta ja siivet 1800-luvun alkupuolelta. Tuorlaa kehitti 1800-luvulla etenkin varakas leski Vendla Gustava von Willebrandt, jonka ajalta on esimerkiksi päärakennuksen lähellä oleva  jyhkeä viljamakasiini.

Tuorla on ollut myös Turun yliopiston hallinnassa, ja siitä muistona alueella on edelleen Tuorlan observatorio. Tähtitieteilijät eivät enää työskentele siellä, vaan paikasta on tehty tiedekeskus. Ehkäpä se on sitten se matkailukohde. Tänä keväänä tiedekeskuksen ovet ovat olleet säpissä.

Puutarhaan tutustuessa tuli jo niin paljon askelia, etten edennyt Tuorlan luontopolulle. Toisen kerran sitten. Myös Tuorlan Majatalon tarjonta jäi testaamatta – eipä se ollut vielä aukikaan. Majatalosta vuokrataan Tuorlan rantasaunaa, joka on varmasti idyllinen kesäiltoina.

Niin ne tulppaanit? Niitä on päärakennuksen luona kolmessa istutuksessa ja lisäksi alempana kauniisti kivetyllä ja pengerretyllä alueella. Ikävä kyllä niissä ei ole nimilappuja, kuten hedelmäpuissa. Ilman Googlen kuvahakua pystyn sanomaan vain, että nähtävillä oli ainakin liljatulppaaneja, kerrottuja tulppaaneja ja pionitulppaaneja.

Myös Tuorlan hedelmäpuut olivat kukassa. Palaan niihin sitten jonakin synkkänä ja syksyisenä päivänä.

Tuorlan historiaan ja Tuorlan Majataloon voi tutustua tarkemmin täällä.

--

Päivän kuvat: Tuorlan päärakennus ja tulppaani-istutuksia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla