Ne päivät ovat olleet ja menneet, kun yksi tyyny pään alle riitti. Tietyssä iässä tyynyjä tarvitaan eri kokoisia ja muotoisia, koska kukin kremppa vaatii oman asentohoitonsa. Sen tavoitteina ovat kivuttomuus ja tietenkin virkistävä uni.

Nukuin vatsallani ja käytin nukkuessani yhtä, matalaa tyynyä yli 50 vuoden ajan. Sitten olkapääni kipeytyi. Olkapään repsahtaminen eteen vihloi hirvittävästi. En osannut nukkua selälläni, ja kun unen olemukseen ei kuulu lapaluiden jännittäminen yhteen, olin fysioterapeutille mennessäni aika epätoivoinen. Nukkuisinko enää koskaan?

Ratkaisu oli yksinkertaisuudessaan nerokas. Jos olkapää ei pysy tarpeeksi takana itsestään, tuetaan se matalalla tyynyllä. Päinmakuulla nukkuminen onnistuu silloin kahden tai kolmen tyynyn avulla. Yksi tyyny pään alla, toinen kipeän olkapään alla ja tarvittaessa kolmas toisen olkapään alla.

Myös kylkiasento on olkapäävaivaiselle kivulias, mutta sitä voi helpottaa hieman muhkeammalla, hyvin muotoutuvalla tyynyllä. Jos tyyny on ylempänä olevassa kainalossa/sylissä, sen avulla voi tukea käsivarren  ja olkapään kivuttomaan asentoon. Kun tyyny on alemmassa kainalossa, se tukee vartalon puolittaiseen selkäasentoon, jossa olkapään kipu usein helpottuu.

Kyljellään nukkuessa päällimmäisen reiden jänteet venyvät. Siksi monille olisi eduksi nukkua tyyny polvien välissä.

Kun aloin olkapäävaivojen takia nukkua kyljelläni, pakarani kipeytyivät. Pakaravaivoihini vaikutti moni muukin asia, mutta nukkuma-asento oli yksi syyllinen, sillä kylkiasento venyttää päällä olevan takareiden jänteitä. Riippuu yksilöllisestä lantion ja reisien rakenteesta, miten voimakkaaseen venytykseen jänteet joutuvat.

Helpotus löytyy jälleen tyynystä. Ohuehko tyyny polvien välissä nostaa reiden suoraan, jolloin kudokset eivät veny ja kivulta vältytään.

Selällään nukkuessa tyyny on hyvä sijoittaa polvien alle, jotta jalat asettuvat hieman koukkuun. Fysioterapeuttini kertoi, että lonkan luonnollinen lepoasento on jalat hieman auki ja polvet hieman koukussa. Tähän olisi hyvä pyrkiä nukkuessakin.

Professori O. puolestaan tähdensi, että takareisivaivaisen tulisi aina nukkua jalat koukussa, olipa asento muuten mikä tahansa. Vatsallaan nukkuessa tuota ohjetta on vaikea toteuttaa, ja olenkin joutunut jättämään tuon aiemman suosikkinukkumisasentoni kokonaan pois. Kokeilen sitä usein, mutta en vain pysty - lantioon ja reisiin sattuu liikaa.

Puolisoni ihastui vartalotyynyyni ja käyttää sitä nyt päänsä alla tavallisen tyynyn asemesta.

Nukun tällä hetkellä kyljelläni neljän tyynyn kanssa. Pääni alla on kaksi ohutta tyynyä muistona vatsalla nukkumisen ajoista. Kolmas tyyny on kainalossani ja neljäs polvien välissä. 

Viime talvena nukuin hotellissa tavallista pidemmän, kapeahkon höyhentyynyn kanssa. Se korvasi tyynyt numero kolme ja neljä. Tyyny toimi hyvin. Siksi ilahduin, kun näin pari viikkoa sitten Lidlissä edullisia 40 x 145 cm:n kokoisia tyynyjä. Ne myytiin nimellä Meradiso Microfibre Body Pillow. Ostin yhden kokeeksi.

Valitettavasti kuitutäytteinen tyyny oli liian pullea tarpeisiini. Yritin nukkua sen kanssa muutaman kerran, mutta en saanut unta. Erilliset tyynyt palasivat käyttöön. Puolisoni ihastui kuitenkin tyynyyn ja käyttää sitä nyt päänsä alla tavallisen tyynyn sijasta. Hänestä on ihanaa, kun tyyny ei lopu kesken asentoa vaihtaessa.

Uskon, että vartalotyyny kyllä sopisi tarpeisiini, mutta nähtävästi sen pitäisi olla untuvatäytteinen. Kuitu, ainakaan halpa kuitu, ei ole riittävän helposti muotoiltavissa.

--

Päivän kuvat: Gladioluksia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 63-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla