En ole koskaan elänyt niin, että olisin päässyt saunaan aina, kun mieli tekee. Lapsuudenkodissani sauna lämmitettiin kerran viikossa, ja omillani olen aina asunut kerrostalohuoneistossa, jossa ei ole omaa saunaa. Nyt olisi mahdollisuus rakentaa sellainen. Mutta haluanko?

Plussat ja miinukset kehiin.

Ensin huoneistosaunan plussat:

+1 Alakerran naapuri aikoo laittaa saunan putkiremontin yhteydessä, ja voisimme käyttää samoja piirustuksia. Urakoitsija on vieläpä laskenut hänelle ihmeen edullisen tarjouksen.

+2 Saunan voisi lämmittää tarpeen mukaan. Tykkään saunoa, joten ajatus tuntuu houkuttelevalta. Taloyhtiön sauna lämmitetään vain kerran viikossa. Jos juuri silloin ei sovi tai ei satu saamaan vuoroa, jää ilman.

+3 Saunominen rentouttaa ja parantaa unta. Herkkäuniselle tällä on väliä.

+4 Sauna saattaa parantaa asunnon arvoa myytäessä. Tai sitten ei, vaikea sanoa. Emmekä sitä paitsi ole myymässä, jos vain voimme välttää.

Enempää plussia en keksi.

Ja sitten huoneistosaunan miinukset:

-1 Saunan rakentaminen edellyttäisi seinän siirtämistä, jolloin puolisoni henkilökohtaisessa käytössä oleva huone (lue: miesluola, mancave) pienenisi ja asunnon alkuperäinen huonejärjestys, jota olemme vaalineet, muuttuisi.

-2 Epäilen vahvasti saunan rakentamista talon keskelle, ilman yhteyttä ulkoseinään. Miten sen ilmanvaihto ja tuuletus järjestyisi? Ikkunaakaan ei olisi.

-3 Olen kuullut paljon juttuja käyttämättä jääneistä huoneistosaunoista. Ovat kuulemma kalliita ja epäkäytännöllisiä varastoja.

-4 Huoneistosaunat ovat epäekologisia. Kiuas on usein kodin suurin sähkösyöppö. Ekologisuus on minulle niin tärkeä arvo, että se voittaa joissakin tilanteissa mukavuudenhalunkin.

-5 Taloyhtiön saunaa rakennetaan alusta asti uudestaan parhaillaan, ja se on meidän rapussa. Sinne on helppo päästä.

-6 Pesutiloihimme ei mahdu sekä sauna että kylpyamme, vaikka seinää siirrettäisiinkin. Puolisoni on se suomalainen, joka  voi mainiosti elää ilman saunaa. Ammekylpy on sen sijaan hänelle tärkeä. Minä voin tyydyttää saunomisen tarpeeni talon saunassakin, mutta puolisoni ei pääse kotitalossa kylpyyn, ellei meillä ole ammetta. Näin ollen kun valitaan amme, olemme keskimäärin tyytyväisempiä.

Jos kaikki olisi mahdollista, meillä olisi sauna, kylpyamme ja suihku erikseen. Ekologisuus ja huoneiston pohjan säilyttäminen kuitenkin painavat yhdessä niin paljon, että meille luultavasti tulee amme ja sen yhteyteen suihku. Ihan niin kuin nytkin. Boo-ring, mutta olkoon.

Millaisia kokemuksia teillä on jälkeenpäin rakennetuista huoneistosaunoista? Onko ratkaisu toiminut?

--

Päivän kuvat: Kohtalonpensaat kukkivat Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa: sinikohtalonpensas on kotoisin trooppisesta Afrikasta, hurmekohtalonpensas kasvaa luonnossa Malakan niemimaalla, Jaavalla, Sumatralla, Uudessa Guineassa ja Melanesiassa.

Kommentit (0)

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin nelisen vuotta sitten terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain hermokivut ja 15 kiloa massaa sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta pitkille kävelyretkille en enää tässä elämässä pääse. Identiteettini sain takaisin erilaisena.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 58-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016