En ole koskaan elänyt niin, että olisin päässyt saunaan aina, kun mieli tekee. Lapsuudenkodissani sauna lämmitettiin kerran viikossa, ja omillani olen aina asunut kerrostalohuoneistossa, jossa ei ole omaa saunaa. Nyt olisi mahdollisuus rakentaa sellainen. Mutta haluanko?

Plussat ja miinukset kehiin.

Ensin huoneistosaunan plussat:

+1 Alakerran naapuri aikoo laittaa saunan putkiremontin yhteydessä, ja voisimme käyttää samoja piirustuksia. Urakoitsija on vieläpä laskenut hänelle ihmeen edullisen tarjouksen.

+2 Saunan voisi lämmittää tarpeen mukaan. Tykkään saunoa, joten ajatus tuntuu houkuttelevalta. Taloyhtiön sauna lämmitetään vain kerran viikossa. Jos juuri silloin ei sovi tai ei satu saamaan vuoroa, jää ilman.

+3 Saunominen rentouttaa ja parantaa unta. Herkkäuniselle tällä on väliä.

+4 Sauna saattaa parantaa asunnon arvoa myytäessä. Tai sitten ei, vaikea sanoa. Emmekä sitä paitsi ole myymässä, jos vain voimme välttää.

Enempää plussia en keksi.

Ja sitten huoneistosaunan miinukset:

-1 Saunan rakentaminen edellyttäisi seinän siirtämistä, jolloin puolisoni henkilökohtaisessa käytössä oleva huone (lue: miesluola, mancave) pienenisi ja asunnon alkuperäinen huonejärjestys, jota olemme vaalineet, muuttuisi.

-2 Epäilen vahvasti saunan rakentamista talon keskelle, ilman yhteyttä ulkoseinään. Miten sen ilmanvaihto ja tuuletus järjestyisi? Ikkunaakaan ei olisi.

-3 Olen kuullut paljon juttuja käyttämättä jääneistä huoneistosaunoista. Ovat kuulemma kalliita ja epäkäytännöllisiä varastoja.

-4 Huoneistosaunat ovat epäekologisia. Kiuas on usein kodin suurin sähkösyöppö. Ekologisuus on minulle niin tärkeä arvo, että se voittaa joissakin tilanteissa mukavuudenhalunkin.

-5 Taloyhtiön saunaa rakennetaan alusta asti uudestaan parhaillaan, ja se on meidän rapussa. Sinne on helppo päästä.

-6 Pesutiloihimme ei mahdu sekä sauna että kylpyamme, vaikka seinää siirrettäisiinkin. Puolisoni on se suomalainen, joka  voi mainiosti elää ilman saunaa. Ammekylpy on sen sijaan hänelle tärkeä. Minä voin tyydyttää saunomisen tarpeeni talon saunassakin, mutta puolisoni ei pääse kotitalossa kylpyyn, ellei meillä ole ammetta. Näin ollen kun valitaan amme, olemme keskimäärin tyytyväisempiä.

Jos kaikki olisi mahdollista, meillä olisi sauna, kylpyamme ja suihku erikseen. Ekologisuus ja huoneiston pohjan säilyttäminen kuitenkin painavat yhdessä niin paljon, että meille luultavasti tulee amme ja sen yhteyteen suihku. Ihan niin kuin nytkin. Boo-ring, mutta olkoon.

Millaisia kokemuksia teillä on jälkeenpäin rakennetuista huoneistosaunoista? Onko ratkaisu toiminut?

--

Päivän kuvat: Kohtalonpensaat kukkivat Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa: sinikohtalonpensas on kotoisin trooppisesta Afrikasta, hurmekohtalonpensas kasvaa luonnossa Malakan niemimaalla, Jaavalla, Sumatralla, Uudessa Guineassa ja Melanesiassa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 63-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla