Tulipa ’Torontoyllätti iloisesti. En odottanut lajikkeelta kovin paljon vielä syksyllä. Halusin vain kokeilla jotakin matalahkoa, yksiväristä tulppaania. Toronton kukat näyttivät siemenluettelossa oransseilta, joten se vaikutti suunnilleen sopivalta räiskyvän värikkäiden kelta-oranssi-punaisten papukaijatulppaanien seuraan.

Toronto on tulipa greigii eli raitalehtitulppaani. Vihreiden lehtien viininpunaiset raidat ja pilkut olivat näkyvissä nuorissa taimissa, mutta katosivat lähes kokonaan myöhemmin. Kaartuvat lehdet olivat minusta oikein sievät. Nopeasti kävi ilmi myös, että tulppaanin kasvutapa on pensasmainen. Kustakin sipulista kohosi isoimman kukkavarren lisäksi myös yhdestä kolmeen pienempää kukkavartta.

Eikä siinä kaikki. Isoihin kukkavarsiin avautui ensimmäisen, isoimman kukan lisäksi yhdestä kolmeen pienempää kukkaa. Yksi sipuli tuotti kaikkiaan kolmesta seitsemään kukkaa. Tätä voi minusta jo sanoa hyväksi hyötysuhteeksi.

Kukkien väri ei kylläkään ollut oranssi eikä myöskään peruspinkki, kuten googlaamalla saattaisi päätellä. Minun parvekkeeni olosuhteet tuottivat upeat, lohenpunaiseen vivahtavat kukat. Nuppuisina ja pilvisinä päivinä ne jäivät siististi suppuun, mutta auringossa ne revähtivät auki pienen lautasen kokoisiksi.

Kukinta kesti noin kaksi viikkoa, maaliskuun viimeisistä päivistä huhtikuun puoliväliin. Kun kukat olivat kuihtuneet, katkaisin kukkavanat ja annoin kasvien kerätä energiaa vielä parin viikon ajan.

Viime viikolla aloin siirtää parveketta kevätasetuksista kesäkauteen, ja päätin katsoa, mitä kukkalaatikosta löytyy. Osasin odottaa sipuleja, mutta en tällaista määrää! Alkuperäiset seitsemän pienehköä sipulia olivat monistuneet yli 50 sipuliksi. Niistä 12 oli vähintään yhtä isoja ja pyöreitä kuin istukkaat. Loput muistuttivat eri kokoisia valkosipulin kynsiä.

Puhdistin sipulit ja levitin ne tarjottimelle kuivumaan. Parissa päivässä ne alkoivat hieman ruskistua. Ehkä niihin tulee syksyyn mennessä ruskea pinta, kuten istutettavissa kukkasipuleissa yleensä on. Aika näyttää.

Jos olisin tiennyt, että Toronto tuottaa tällaisen sipulimäärän, olisinko jättänyt sipulit pidemmäksi ajaksi rauhaan  pulskistumaan? Ehkä, ehkä en. Mitä minä muka tekisin syksyllä 50 täysikokoisella Toronton sipulilla?

--

Päivän kuvat: Luonnollisesti Tulipa ’Toronto’.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla