Mitä kylpyhuoneessa tapahtuu, kun sieltä kuuluu suihkun suhinaa, veden lorinaa ja aina välillä kovaääninen ”Huiih”? No selvä se, siellä annetaan leikatulle alueelle kylmä-kuumahoitoa. Ensin muutama minuutti niin kuumaa vettä kuin iho kestää ja sen jälkeen lyhyempi jakso niin kylmää kuin sekoittajasta lähtee. Vaikka jumiutunut laite (putkiremppaa odotellessa!) ei päästä läpi kylmää vaan ainoastaan haaleaa vettä, kontrasti on riittävän iso. Jokainen vaihdos sävähdyttää.

En olisi ikinä uskonut, että vaihtosuihkut ovat näin tehokkaita. Toipumisessa takapakkia ottanut, erittäin äreä leikkausalue lähti paranemaan heti ensimmäisen hoitokerran jälkeen, ja jokainen kerta on parantanut tilannetta.

Kävelin eilen yhteensä 12 korttelinväliä ja istuin lisäsi pari tuntia kampaajan tuolissa ilman muita ongelmia kuin seuraavan yön särky. Pystyin kävelemään melkein normaalisti koko matkan. Jipii! Tämä lupaa hyvää töiden aloitusta ajatellen.

Olisiko tehokas hoito unohdettu, koska se on ilmainen?

Vaihtosuihkut vilkastuttavat voimakkaasti aineenvaihduntaa. Kudosnesteet ja veri lähtevät liikkeelle, kuona-aineet saavat kyytiä ja kudoksiin virtaa paranemiseen tarvittavia aineita. Mitä lie siellä sitten tapahtuukin, mutta hurjan rentouttavalta se tuntuu. Vaikutus on luultavasti saman tyyppinen kuin avantouinnin tai saunan jälkeisen lumessa kieriskelyn.

Hoitona vaihtokylvyt ovat ikivanha. Tulee välittömästi mieleen sanapari muinaiset roomalaiset, vaikka koulun äidinkielenopettaja kielsi koskaan käyttämästä sitä. Olisiko hoito unohdettu, koska se on lähes ilmainen? Siis Suomessa, jossa vettä riittää. Kenelläkään ei ole intressiä rummuttaa sen puolesta.

Vaihtosuihkuttelu aloitetaan kuumalla vedellä ja lopetetaan aina kylmään. Urheiluvammojen hoitoon liittyvien tutkimusten perusteella suositellaan, että kuumalle altistus kestäisi 1-2 minuuttia ja kylmällä suihkuttelu 10-30 sekuntia. Tosin yhden tutkimuksen mukaan minuutti kylmää ei vielä riitä.

Olen itse suihkutellut tuntemusten mukaan. Kyllä sen tietää, milloin vaikutus on saavutettu ja on aika vaihtaa lämpötilaa. Hoidon loppuvaiheessa aluetta alkaa kutittaa sisäisesti. Se on hauska tunne, joka kertoo minulle, että hyvin menee.

Ei sinne suihkuun varsinaisesti tee mieli, myönnetään. Siellähän on märkää ja kylmää, ja takareisiä suihkutellessa olkapäät väsyvät ja kipeytyvät. But I’m worth it.

--

Myöhempi lisäys: Sairaalasta saamissani hoito-ohjeissa ei mainittu kymä-kuumahoitoa vedellä vaan ainoastaan kylmähoito kylmäpakkauksella, geelillä tai jääpaloilla. Olin kyllä kuullut vesihoidosta, mutta en ollut koskaan kokeillut sitä, koska suihkustani ei tule kylmää vettä.

--

Päivän kuvat: Ruusuliljoja parvekkeellani.

Kommentit (0)

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin nelisen vuotta sitten terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain hermokivut ja 15 kiloa massaa sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta pitkille kävelyretkille en enää tässä elämässä pääse. Identiteettini sain takaisin erilaisena.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 58-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016