Tietyssä iässä kehon rapistuminen alkaa näkyä ja tuntua siinä määrin, että monen eteen tulee sairaalareissu. Korjataan polvia ja lonkkia, poistetaan kiviä paikoista, jonne ne eivät kuulu, ronkitaan olkapäitä, mitä milloinkin. Oma tämän kesän kokemukseni osoitti, että leikkaukseen valmistautuminen on vähän kuin matkalle lähtisi. Tässä kootut neuvoni:

 

1. Järjestä koti kuntoon. Toipilaana joudut viettämään tavallista enemmän aikaa kotona, joten jos sotku vähänkin ärsyttää, siivoa tai siivouta perusteellisesti, kun vielä voit. Poista kulkureiteiltä kaikki, mihin voi kompastua. Vaihda vuodevaatteet ja pyyhkeet. Pese ja käsittele pyykit.

2. Varustele makuuhuone. Kanna vuoteen viereen apupöytä ruokailua ja viihdykkeitä varten. Yöpöytä käy nopeasti pieneksi, kun tarvitaan tilaa lääkkeille, juotavalle, kirjoille, lehdille, puhelimelle, tabletille, hiusharjalle, meikkipussille ja mitä nyt kukakin lähelleen tarvitsee.

3. Täydennä ruokavarastot. Et luultavasti pysty valmistamaan ruokaa etkä käymään kaupassa viikkoon tai pariin, joten varaa mieluisaa valmisruokaa ja monipuolisia välipaloja. Keho tarvitsee kudosten rakentamiseen energiaa, proteiinia ja hivenaineita, joten ravinnon tarve ei paljonkaan vähene, vaikka liikkuminen jäisi minimiin. Käytä tätä tekosyynä, kun syöt suklaajäätelöä aamupalaksi.

4. Hanki rakkolaastareita. Jos joudut käyttämään kyynärsauvoja, rakot tai kovettumat kämmenissä voi estää vain käyttämällä hansikkaita.

5. Varaa ajanvietettä. Ensimmäiset päivät polikliinisen leikkauksen jälkeen kuluvat pääasiassa nukkuen, mutta pian alat kaivata myös lukemista, katsomista ja pientä puuhaa. Uuden käsityön, ristikkolehden tai tietokonepelin parissa aika kuluu mukavasti. Torju kuitenkin lastenvahdin ja kotieläinhoitajan jobit, vaikka mieluisatkin. Toipilas ei pysty juoksemaan kenenkään perässä.

6. Maksa laskut ja hanki käteistä. Et jaksa ajatella raha-asioita heti leikkauksen jälkeen, joten huolehdi etukäteen, että välttämättömät asiat tulevat hoidetuiksi. Käteistä on hyvä olla, kun lähettää jonkun puolestaan kauppaan tai vaikka torille.

7. Varaudu vieraisiin. Jos luvassa on ystävien ja sukulaisten vierailuja, hanki tarjottavaa varalle. Varmista myös, että puhdas kukkamaljakko löytyy helposti. Vieraat auttavat mielellään, joten säästä biojätepussin vieminen heille. Muista myös kiittää kaikesta saamastasi avusta.

8. Jos et halua näyttäytyä vanhassa, reikäisessä t-paidassasi, hanki uusi kotiasu. Saatat tarvita niitä useampiakin, koska toipilasaika voi olla pitkähkö. Muista myös alusvaatteet ja ota huomioon, että haavasidos vie tilaa. Jos haluat esitellä leikkaushaavaasi, ota asia huomioon asuvalinnassa. Kontrastivärinen pyjama voi olla tehokas.

9. Jos olet työterveyslääkärin hoidossa, kysy häneltä etukäteen, miten sairauslomalta paluu tapahtuu. Sairaalasta saamasi ohjeet eivät välttämättä päde, vaan työterveyslääkäri haluaa arvioida työkuntosi erikseen. Hänhän tuntee parhaiten työsi vaatimukset.

10. Kärsivällisyyttä! Toipumisessa voi olla sekä edistysaskeleita että takapakkeja. Älä kiirehdi.

--

Päivän kuvat: Hortensioita.

Kommentit (4)

JattaM

Loistavia ohjeita, miksi näitä ei jaeta terveyskeskuksissa tai työterveyslääkärin vastaanotolla?  Itse olen hiukan vastaavassa tilanteessa manaillut liian ylös jääneitä tarpeellisia tavaroita, operaation jälkeen ulottuvuudet voivat hetken aikaa olla aika rajoitetut.

MarjattaP

Olen ihan samaa mieltä ylläolevan melkein kaiman kanssa.  Oikein hyviä ja nimenomaan käytännön ohjeita.  Suunnilleen samojen ohjeiden varassa selvisin itsekin pari vuotta sitten polvileikkauksesta.   

Lapin mummo

Olen reilun neljän viikon kuluttua menossa suureen selkäydinkanavan leikkaukseen. Ja jo kuukauden ajan olen suorittanut kaikenlaisia valmistavia hommia kodissani ja järjestellyt myös kotiin paluuseen liittyviä tehtäviä ja ihmisiä. Elän yksin pienen koirani kanssa mökissäni tunturissa ja paljon on hoidettavaa. Onneksi suurin osa asioista on jo kunnossa. Koirakin tulee ottaa valmisteluissa huomioon.

Maija
Liittynyt15.10.2015

Kiitokset kommentoijille! Valmistautumista on tosiaan varmasti paljon enemmän, jos asuu mökissä tunturissa, ja kaupunkilaisellakin, jos on huolehdittavia. Minullahan oli ja on helppoa, kun on puoliso vierellä, palvelut lähellä eikä eläimiä, lapsia eikä vanhuksia, joiden hoito pitäisi järjestää. Onnea leikkaukseen ja nopeaa toipumista, Lapin mummo! 

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain krooniset kivut ja 15 kiloa läskiä sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä enää tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta toivon, että pystyn vielä joskus kävelemään yli puoli tuntia kerralla.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 57-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram