Tietyssä iässä kehon rapistuminen alkaa näkyä ja tuntua siinä määrin, että monen eteen tulee sairaalareissu. Korjataan polvia ja lonkkia, poistetaan kiviä paikoista, jonne ne eivät kuulu, ronkitaan olkapäitä, mitä milloinkin. Oma tämän kesän kokemukseni osoitti, että leikkaukseen valmistautuminen on vähän kuin matkalle lähtisi. Tässä kootut neuvoni:

 

1. Järjestä koti kuntoon. Toipilaana joudut viettämään tavallista enemmän aikaa kotona, joten jos sotku vähänkin ärsyttää, siivoa tai siivouta perusteellisesti, kun vielä voit. Poista kulkureiteiltä kaikki, mihin voi kompastua. Vaihda vuodevaatteet ja pyyhkeet. Pese ja käsittele pyykit.

2. Varustele makuuhuone. Kanna vuoteen viereen apupöytä ruokailua ja viihdykkeitä varten. Yöpöytä käy nopeasti pieneksi, kun tarvitaan tilaa lääkkeille, juotavalle, kirjoille, lehdille, puhelimelle, tabletille, hiusharjalle, meikkipussille ja mitä nyt kukakin lähelleen tarvitsee.

3. Täydennä ruokavarastot. Et luultavasti pysty valmistamaan ruokaa etkä käymään kaupassa viikkoon tai pariin, joten varaa mieluisaa valmisruokaa ja monipuolisia välipaloja. Keho tarvitsee kudosten rakentamiseen energiaa, proteiinia ja hivenaineita, joten ravinnon tarve ei paljonkaan vähene, vaikka liikkuminen jäisi minimiin. Käytä tätä tekosyynä, kun syöt suklaajäätelöä aamupalaksi.

4. Hanki rakkolaastareita. Jos joudut käyttämään kyynärsauvoja, rakot tai kovettumat kämmenissä voi estää vain käyttämällä hansikkaita.

5. Varaa ajanvietettä. Ensimmäiset päivät polikliinisen leikkauksen jälkeen kuluvat pääasiassa nukkuen, mutta pian alat kaivata myös lukemista, katsomista ja pientä puuhaa. Uuden käsityön, ristikkolehden tai tietokonepelin parissa aika kuluu mukavasti. Torju kuitenkin lastenvahdin ja kotieläinhoitajan jobit, vaikka mieluisatkin. Toipilas ei pysty juoksemaan kenenkään perässä.

6. Maksa laskut ja hanki käteistä. Et jaksa ajatella raha-asioita heti leikkauksen jälkeen, joten huolehdi etukäteen, että välttämättömät asiat tulevat hoidetuiksi. Käteistä on hyvä olla, kun lähettää jonkun puolestaan kauppaan tai vaikka torille.

7. Varaudu vieraisiin. Jos luvassa on ystävien ja sukulaisten vierailuja, hanki tarjottavaa varalle. Varmista myös, että puhdas kukkamaljakko löytyy helposti. Vieraat auttavat mielellään, joten säästä biojätepussin vieminen heille. Muista myös kiittää kaikesta saamastasi avusta.

8. Jos et halua näyttäytyä vanhassa, reikäisessä t-paidassasi, hanki uusi kotiasu. Saatat tarvita niitä useampiakin, koska toipilasaika voi olla pitkähkö. Muista myös alusvaatteet ja ota huomioon, että haavasidos vie tilaa. Jos haluat esitellä leikkaushaavaasi, ota asia huomioon asuvalinnassa. Kontrastivärinen pyjama voi olla tehokas.

9. Jos olet työterveyslääkärin hoidossa, kysy häneltä etukäteen, miten sairauslomalta paluu tapahtuu. Sairaalasta saamasi ohjeet eivät välttämättä päde, vaan työterveyslääkäri haluaa arvioida työkuntosi erikseen. Hänhän tuntee parhaiten työsi vaatimukset.

10. Kärsivällisyyttä! Toipumisessa voi olla sekä edistysaskeleita että takapakkeja. Älä kiirehdi.

--

Päivän kuvat: Hortensioita.

Kommentit (4)

JattaM
5/4 | 

Loistavia ohjeita, miksi näitä ei jaeta terveyskeskuksissa tai työterveyslääkärin vastaanotolla?  Itse olen hiukan vastaavassa tilanteessa manaillut liian ylös jääneitä tarpeellisia tavaroita, operaation jälkeen ulottuvuudet voivat hetken aikaa olla aika rajoitetut.

MarjattaP
6/4 | 

Olen ihan samaa mieltä ylläolevan melkein kaiman kanssa.  Oikein hyviä ja nimenomaan käytännön ohjeita.  Suunnilleen samojen ohjeiden varassa selvisin itsekin pari vuotta sitten polvileikkauksesta.   

Lapin mummo
7/4 | 

Olen reilun neljän viikon kuluttua menossa suureen selkäydinkanavan leikkaukseen. Ja jo kuukauden ajan olen suorittanut kaikenlaisia valmistavia hommia kodissani ja järjestellyt myös kotiin paluuseen liittyviä tehtäviä ja ihmisiä. Elän yksin pienen koirani kanssa mökissäni tunturissa ja paljon on hoidettavaa. Onneksi suurin osa asioista on jo kunnossa. Koirakin tulee ottaa valmisteluissa huomioon.

Maija
Liittynyt15.10.2015
8/4 | 

Kiitokset kommentoijille! Valmistautumista on tosiaan varmasti paljon enemmän, jos asuu mökissä tunturissa, ja kaupunkilaisellakin, jos on huolehdittavia. Minullahan oli ja on helppoa, kun on puoliso vierellä, palvelut lähellä eikä eläimiä, lapsia eikä vanhuksia, joiden hoito pitäisi järjestää. Onnea leikkaukseen ja nopeaa toipumista, Lapin mummo! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla