Olen joutunut metsästämään oikean kokoisia ja hyvin istuvia farkkuja useaan otteeseen kymmenen viime vuoden aikana, koska vartaloni koko ja muoto ovat muuttuneet monta kertaa. Olen ollut kokoa 40, 42, 44 ja 46. Mutta kokonumerohan ei housuostoksilla vielä takaa mitään.

Eri muotoiset naiset tarvitsevat erilaiset housut, se on selvää. Omalle vartalotyypille sopivia on kuitenkin vaikeaa tunnistaa kaupassa tai verkkokaupassa. Vaikka tietäisin, olenko omena vai päärynä (mitä en tiedä), se ei paljon auttaisi, koska housuissa ei lue siitä asiasta halaistua sanaa.

Toivoisin, että housujen valmistajat kertoisivat suoraan, minkä kokoisille ja muotoisille heidän tuotteensa on tarkoitettu. Housujen senttimittojen ilmoittaminen vyötärön, lantion ja reisien kohdalta auttaisi paljon valinnassa. Sen sijasta eri istuvuudet piilotetaan kummalliseen koodikieleen.

Farkkujen ostaja tarvitsee joko sanaston ja salapoliisin taidot tai hyvän myyjän, joka tuntee valikoimansa. Housujen valinta onkin melkein ainoa tilanne vaatekaupassa, jossa otan mieluummin apua vastaan kuin sovittelen yksin. 

Kokosin tähän  termejä, joita housujen lappusissa, postimyynnissä ja verkkokaupassa näkee, ja kerron, miten olen ne kokenut. Oletteko samaa mieltä?

Naisellinen, hoikka, moderni vai ajaton istuvuus?

Naisellinen istuvuus, feminine fit -  Housut ovat vyötäröltä suhteellisen kapeat ja vyötärön korkeus on luonnollinen tai korkeahko. Lantiolle ja reisille on tavallista enemmän tilaa.

Hoikka istuvuus, slim fit - Reisistä kapeat tai erittäin kapeat, usein muutenkin kapealahkeiset. Nämä voivat olla myös vyötäröltä väljät ja takapuolesta litteät.

Ajaton tai normaali - Vyötärö noin navan korkeudella, normaali istuvuus reisissä ja yleensä suorat tai vain vähän kapenevat lahkeet. Mitoitus vastannee tarkimmin kokotaulukkoa.

Moderni -  Useimmiten laskettu vyötärö, ja lahkeet voivat olla reisistä normaalit tai tiukahkot. Nimitys on kuitenkin sikäli harhaanjohtava, että modernein vyötärön kohta on tällä hetkellä korkea, ei matala.

Hoikentava, slimming fit - Ei kerro istuvuudesta, vaan siitä, että kankaassa on tavallista enemmän joustavuutta antavaa elastaania, jolloin housut voivat olla hyvinkin tiukat ilman, että mukavuus kärsii. Usein housuissa on myös vatsan kohdalla kangaskaistale, jonka väitetään litistävän vatsaa. Riippuu vartalotyypistä, miten tämä toteutuu. Minulla ei.

Boyfriend - Väljät takapuolesta, lantiolta ja reisistä.

Mukava - Tarkoittaa yleensä tavallista väljempää mitoitusta.

Mutsifarkut, mum jeans - Korkea vyötärö, reidestä väljät ja alaspäin kapenevat, porkkanamalliset lahkeet. 

Skinny fit - Kauttaaltaan kapeat lahkeet.

PushUp - Takapuolta korostava leikkaus ja puristava materiaali.

Miten paljon väljemmät naiselliset farkut ovat lantiolta tai reisistä?

Joskus vielä otan selvää, mitä tuo kaikki tarkoittaa senteissä. Miten paljon väljemmät naiselliset farkut ovat  lantiolta tai reisistä, kun niitä vertaa normaaleihin tai hoikille tarkoitettuihin malleihin? Entä vyötärönympärysten erot? 

Siihen asti olen tyytyväinen, jos ylipäätään löydän jotakin jalkaan sopivaa. Tällä hetkellä farkkuni ovat mallia moderni. Takapuoleni on nimittäin kasvanut ulos naisellisista malleista eli kun valitsen lantiolta sopivat, vyötärö on liian iso. Matalavyötäröiset housut ovat siitä kätevät, että kun ne eivät ulotu vyötärölle ollenkaan, eivät ne voi olla siitä kohtaa liian väljät.

--

Päivän kuva: Vanhoja ja uudempia farkkuja.

Kommentit (1)

Eppu
2/1 | 

I feel your pain, Maija😊! Sinun pitäisi konsultoida isosta rahasta farkkubisnestä,

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla