Livonsaaren Osuuspuutarhan satokausi alkoi tänä kesänä jo juhannusviikolla. Ensimmäinen satolaatikko sisälsi pääasiassa taimia, jotka istutin parvekkeelle yrttitarhaksi saman tien. Sen jälkeen olemme saaneet joka viikko vähintään kaksi erilaista salaatinkerää ja sipulia naatteineen sekä vaihtelevasti kyssäkaalia, varhaiskaalia, retiisejä ja mangoldia. Kaikki tämä luomulaatuista lähiruokaa saaristosta.

Osuuspuutarhan jäsenet maksavat liittyessään 50 euron osuusmaksun ja vuosittain satomaksun. Tällä kaudella saamme 280 euron satomaksulla 18 satolaatikkoa, jotka noudetaan sovitusta jakelupisteestä aina torstaisin.

Jäsenet sitoutuvat siis ostamaan puutarhan tuotannon ja maksavat sen etukäteen. Jäsenet kantavat myös viljelyyn aina liittyvän riskin: jonakin vuonna menetettiin pääosa sipulisadosta rikkaruohoille, toisena tuholaiset söivät melkein kaikki kaalintaimet. Jos taas vaikkapa avomaankurkkuja tulee enemmän kuin satolaatikoihin mahtuu, ylimääräisiä saa noutaa osuuspuutarhalta. Yhtenä vuonna taisi mennä kesäkurpitsaa kompostiin asti.

Ammattitaitoinen osuuspuutarhurimme Tuukka valitsee kasvatettavat lajikkeet ja kylvöjen ajankohdat siten, että satolaatikoihin riittää joka viikko syötävää, mutta hän kokeilee myös mielellään uutta. Useimmiten laatikossa tuleekin jokin yllätys. Viimeksi pääsimme kokeilemaan valkosipulien kiemuraisia kukkavarsia nuppuineen. Niitä voi näköjään pilkkoa esimerkiksi varhaiskaalipataan. Edellisen satolaatikon kohokohta olivat valkoiset, pitkänmalliset ja mehukkaat Jääpuikko-retiisit.

Alkukauden laatikot ovat kevyempiä, mutta syksyn tullen juureksia, kaaleja ja kurpitsoja saa kantaa kotiin selkä vinossa. Kaiken käyttäminen viikossa vaatii sekasyöjältä luovuutta, eikä aina onnistukaan. Söimme viime syksyn viimeiset palsternakat ja sellerit pääsiäisenä.

 

 

Sain yrttitarhaani satolaatikossa muhkean basilikan, oreganon, timjamin, talvikyntelin, persiljan sekä teeyrttisekoituksen. Yleisimmin käyttämistäni yrteistä vain minttu puuttui, joten ostan taimen torilta. Tilliä en edes yritä kasvattaa parvekkeella - se ei viihdy, kuten ei oikeastaan persiljakaan. Muut yrtit viihtyvät sitten senkin edestä, ja basilikasta ja mintusta saan korjata kesän mittaan kolmekin satoa. Istutan taimet isompiin ruukkuihin ja latvon niitä, mikä tekee niistä tuuheita.

 

 

Teeyrttejä pääsen kokeilemaan nyt ensi kertaa. Puutarhuri oli istuttanut samaan ruukkuun sitruunamelissaa, tuoksuampiaisyrttiä ja anisiisoa, jotka kaikki kuulemma sopivat hyvin yrttiteen valmistukseen. Anisiison  ja tuoksuampiaisyrtin pitäisi myös kukkia kauniisti. Enpä tiedä, valmistanko niistä oikeasti teetä. Sitä varten yrtit pitäisi kuivata, mitä en ole harrastanut. Olen sen verran laiskuri, että olen säilönyt yrtit pakastamalla.

 

 

Timjamia tuli kahta lajia: tavallisen timjamin erityisen aromaattista lajiketta sekä appelsiinitimjamia, jossa pitäisi olla sitrusaromia. En olisi huomannut eroa, ellei Tuukka olisi kertonut viikoittaisessa kirjeessään. Hänellä on tapana käydä satolaatikon sisältö läpi hyvinkin yksityiskohtaisesti lajikkeita ja niiden erityispiirteitä myöden. Aika hellyttävää minusta - tulee tunne, että hän oikeasti välittää kasveista, joita viljelee.

 

 

Pelloillamme ahertaa itse asiassa tänä vuonna toinenkin puutarhuri. Lisäksi heillä on käytössään kansainvälistä ja suomalaista aputyövoimaa. Osuuspuutarhan jäsenet saavat käydä vapaaehtoistöissä pelloilla, mutta pakko ei ole. Menisin tosi mielelläni, jos pystyisin. Rakastan kitkemistä, mutta takareiteni eivät salli kumartelua ja kyykistelyä. Tällä kaudella en vielä pysty istumaan riittävän kauan autossa edes mennäkseni pellon laidalle katsomaan, mutta ensi kesänä se toivottavasti taas onnistuu.

--

Päivän kuvat: Timjamia, taustalla Purple Cupid -hajuherneitä. Oreganoa. Vuoden ensimmäinen satolaatikko. Tuoksuampiaisyrtti. Sitruunamelissaa ja basilikaa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla