Väitetään, ettei sellaista tilannetta olekaan, jossa liikunta ei olisi hyväksi. Ja että liikunta sopii ihan jokaiselle. Väärin, väärin! Professori O. sanoi, että olisi ollut parempi, jos en olisi koskaan aloittanutkaan liikuntaharrastuksiani. Ja nyt minun viimeistään pitäisi ne lopettaa.

Minähän tunnetusti harrastin juoksemista ja joogaa. Lisäksi olen aina kävellyt paljon, koska elämäntapani on ollut pääasiassa autoton. Työpaikkani porraskäytävää olen pitänyt ilmaisena stepperinä, jonka työnantaja on tarjonnut käyttööni. Hissiin en ole koskenut, paitsi joskus, jos on ollut paljon tavaraa mukana. Matkoilla olen nauttinut erityisesti patikkaretkistä, joilla on mielellään saanut olla myös korkeuseroja. Eihän maisemia näe kunnolla, ellei ole korkealla.

Tämä kaikki on nyt jätettävä taakse. Professorin sanoma on yksiselitteinen: ei enää koskaan pitkänmatkanjuoksua, joogaa eikä pilatesta. Ei mitään muutakaan, missä juostaan tai venytellään. Ei myöskään lajeja, jossa hypitään tai potkitaan. Ei siis palloilulajeja, kamppailu-urheilua, aerobiciä eikä muita ryhmäliikuntoja. Ei patikointia, johon liittyy paljon ylämäkiä, epätasaista maastoa tai portaita. Näihin kaikkiin rapsahti elinikäinen kielto.

Näillä perintöreisillä ei olisi ylipäätään koskaan pitänyt tehdä mitään noista, jos olisi halunnut pysyä terveenä ja kivuttomana. Mutta mistäs minä sen olisin tiennyt. Ei sitä olisi tiennyt lääkärikään. Jos keski-ikäinen tulee varmistamaan, voiko hän aloittaa juoksuharrastuksen turvallisesti, ei häntä lähetetä ensin porrastreeniin ja sen jälkeen suoraan magneettikuvaan. Purasen-Oravan testistä toki olisi voinut jotakin päätellä, mutta kukapa senkään olisi älynnyt minulle teettää tai oikein tulkita.

Toistaiseksi saan ainoastaan kävellä lyhyissä jaksoissa ja polkea hieman kuntopyörää ilman vastusta sekä kokeilla varovasti vesiliikuntaa. Jos pakarani alkavat kestää enemmän, suorituksen kestoa saa pidentää. Eipä ole kyllä ollut mitään tarvetta, koska jo 30 minuutin yhtäjaksoinen kävely tietää kolmea peräkkäistä kivuliasta yötä.

Sitten joskus, jos ja kun olen taas terve, saan pyöräillä, käydä kuntosalilla ja harrastaa vesiliikuntaa. Kävelläkin saan, mutta vain tasaisessa maastossa. Voin ottaa muutaman varovaisen hölkkäaskeleen, mutta missään tapauksessa en saa treenata puolimaratonille tai edes viitoselle. Ei minkäänlaista rehkimistä eikä tietenkään mitään hiit-treenejä!

Tähän päättyi urheilullinen elämänvaiheeni.

”Tämä on ikävä ammatti, kun pitää kieltää potilailta kaikki kiva”, murehti professori O. Urheilulääkärinä hän tietää hyvin, että liikunnasta voi tulla ihmiselle henki ja elämä. Hänen vastaanotollaan on käynyt monia, joiden hartain toive on ollut päästä nopeasti takaisin juoksemaan. Sitähän minäkin alun perin toivoin. Kaikkien toiveet eivät kuitenkaan täyty.

Juokseminen ja jooga eivät sitten olleetkaan harrastuksia, jotka sopivat kaikille. Enkä minä ollutkaan se, joka juoksee eläkkeelle. Ei minusta myöskään tule joogamummoa, jonka notkeus säilyy satavuotiaaksi. Ehei. Nykytilanteeni ennustaa tyystin toisenlaista, huomattavasti lyhyempää tulevaisuutta.

Voi geenit, miksi petitte!

Toistanko muka itseäni? Ehkä tarvitsen toiston, että ymmärtäisin. Tämähän on niin vastoin kaikkea, mitä minulle on opetettu. Tiedotusvälineistä saa joka päivä lukea ja kuulla jotain ihan muuta. Olen itsekin levittänyt tietona tätä valetta, että ihminen on luotu liikkumaan. Satun kuulumaan niihin, joita ei ole.

--

Päivän kuvat: Heräteostos puutarhamyymälästä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla