Heinäkuun alkuun on reilut kaksi viikkoa, ja huoneistossamme näyttää tältä. Takana vasemmalla on makuuhuoneessa irrotettu vanhat tapetit ja seinät on tasoitettu. Takana oikealla näkyy toinen makuuhuone, jossa ei ole tehty vielä mitään, paitsi rakennettu uusi seinä. Aika rouheaa!

Kylpyhuone on oikealla. Se on laatoitettu. Suihkut ovat paikoillaan, samoin pytty. Kylpyammetta on alettu koota, se on kuvassa vasemmalla. Keskellä olevan eteishallin seinät on tarkoitus viimeistellä, mitä varten tapetit on poistettu. Uusi lampun paikka on roilottu seinään ovien väliin.

Uskoakseni remppa on ainakin joiltakin osin muutaman päivän myöhässä, vaikka urakoitsija ilmoittaa, että aikataulussa ollaan. Työnjohtaja nimittäin kertoi minulle aiemmin, että maalarin oli tarkoitus lähteä pois työmaalta jo 15. päivä. Se on ylihuomenna, enkä oikein usko, että silloin on vielä valmista.

Laatoittajat ovat tehneet pitkää päivää, mikä viittaa siihen, että aikataulua on kurottu kiinni. Viime lauantaina rapussamme oli töissä ainakin kaksi kaveria, joista toinen olisi mieluiten kommunikoinut espanjaksi. Olin viemässä eteisen peiliä huoneistoon, ja ystävällinen heppu halusi välttämättä kantaa sen puolestani hissiin.

Vaikka nyt näyttää vielä tosi keskeneräiseltä, pidän ihan mahdollisena, että viimeiset työt hoituvat vauhdikkaasti ja pääsemme muuttamaan takaisin sovitusti. Se olisi ihanaa!

Tässä kylpyhuoneen rakentamisen vaiheita: ensimmäinen kuukausi kului pelkkään purkamiseen ja asbestitöihin. Sitten kaadettiin kylpy- ja makuuhuoneen välinen seinä ja osa makuuhuoneen lattiasta purettiin. Uudet viemärit rouhittiin paikoilleen  betoniin, jonka jälkeen alettiin rakentaa uutta seinää harkoista. Lattian valamisessa oli useita vaiheita, joiden välissä asennettiin lattialämmityksen sähkövastukset. Niiden päälle tuli uskoakseni vielä kaksi kerrosta. Johonkin väliin varmasti siveltiin myös kosteuseriste. Kun kaadot olivat kohdallaan, päästiin laatoittamaan.

Tässä kuvassa näkyy alhaalla viimeinen tasoitekerros ennen lattian laatoitusta. Se näytti huolellisesti tehdyltä, mutta vasta aika näyttää, miten kaadot toimivat. Toivon parasta. Seinälaatat on juuri kiinnitetty, eikä niitä ole vielä saumattu. Hiukan hirvitti nähdä tämä: aluksi tuntui, että tehostelaatat ovat liian alhaalla. Luultavasti ne ovat kuitenkin ihan sopivasti ammeen yläpuolella.

Nyt, kun laatat on saumattu, ei enää pistä silmään yhtä pahasti, etteivät laattojen saumat osu huoneen nurkissa tasan. Tämä johtuu laattojen eri koosta. Laatoitusta valvonut työnjohtaja laittoi minulle kesken erään työpäivän kuvallisen sähköpostiviestin, jossa kysyttiin, haluanko saumojen olevan reilusti eri kohdissa vai siten, että alhaalla ne menevät tasan, mutta ylöspäin mennessä ero kasvaa hiljalleen. Valitsin jälkimmäisen.

Puolisoni suunnitteli ystävänsä kanssa edellisen remonttikohteemme kylpyhuoneen laatta laatalta siten, että jokainen sauma ja jokainen nurkka näytti hyvältä ja meni tasan. Taloyhtiön remonteissa samaan tarkkuuteen ei edes pyritä. Ei se minua oikeastaan haittaa. Kyllä tuosta riittävän hyvä näyttäisi tulevan ottaen huomioon, että kyseessä on tällä kertaa vain kylpyhuone, ei rakkaudentunnustus.

Pari juttua hieman mietityttää. Tuliko wc-istuin sittenkin turhan ahtaaseen paikkaan? Toisella puolella on seinä, toiselle puolelle tulee allaskaluste. Uskoakseni kaluste tulee tosi lähelle. Onko se ikääntyvän jännevaivaisen kannalta hyvä vai huono juttu? Allaskalusteen jälkeen on taloyhtiön vaatima pesukoneen paikka. Kalustetta olisi kyllä varmaan voinut siirtää siihen suuntaan, jos olisi halunnut. Ratkaisun toimivuus nähdään vasta käytössä.

Sadevesisuihku näyttää hyvältä, mutta ulottuukohan suihkun varsi liian kauas seinästä, jolloin suihkuttelija on vaarassa törmätä lasiseinäkkeeseen? Valokatkaisijakin on yllättävän lähellä suihkua. Siihen piti jäädä 90 cm suihkutilaksi, mutta miten käynee? Ja sitten on vielä sekin, että riittääkö ammeessa käsisuihku vai pitäisikö suihku voida kiinnittää ylös seinälle? Ei kai? Näin on siistimmän näköistä.

Pikkuvessa on suunnilleen samassa vaiheessa kuin kylpyhuone: lattia ja seinät on laatoitettu ja wc-istuin on asennettu. Katto on tekemättä. Pikkuvessan kaikki kalusteet valaisinta lukuun ottamatta ovat jo huoneistossa, ei tarvitsisi kuin asentaa. Huomatkaa muuten, miten siistiä työmaalla on ollut joka vaiheessa. Tässä kuvassa näkyy poikkeuksellisen paljon kivipölyä.

Keittiössä on tehty lattiaan tilaa uusille putkille, ja kahden alakaapin lattiat on valettu uudestaan. Pesutornin viereinen hormi on avattu, sinne on asennettu uudet putket ja aukko on suljettu harkoilla. Tarjoiluvälikköön on tarkoitus tulla uusi välikatto, jonne johdot ja putket piilotetaan.

Uusi keittiön hana on jo asennettu. Hetken hermoilin, onko putkimiehiltä unohtunut, että myös pyykinpesukone tarvitsee vesihanan ja viemärin. Huomautettuani asiasta pesukoneen hana kiinnitettiin takaisin. Toivottavasti myös koneet asennetaan paikoilleen ennen pitkää.

Työmaalla käyminen on aina kiinnostavaa ja jännittävää, vaikka useimmiten nähtävää on ollut vähemmän kuin olen odottanut. Vasta nyt, kun remontin valmistuminen jo häämöttää, siellä tapahtuu joka päivä jotakin.

Tai ainakin hartaasti toivon niin.

--

Päivän kuvat: Tuokioita työmaalla.

Kommentit (1)

Maija
Liittynyt15.10.2015
2/1 | 

Luuletteko te mainoslinkkien levittäjät, että työnne jää meiltä kirjoittajilta huomaamatta? Ei se jää, saamme tiedon jokaisesta kommentista, joka blogiin tulee. Olemme sitoutuneet blogin säännöissä poistamaan mainosviestit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 63-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla