"Have nothing in your home which you do not know to be useful, or believe to be beautiful", sanoi yksi englantilaisen sisustustyylin tunnetuimmista guruista, William Morris. Eli älä ota kotiisi mitään, mitä et tiedä hyödylliseksi tai usko kauniiksi. Melkein kuin Konmari-periaate, mutta lopputulos näyttää hieman erilaiselta.

William Morris tunnettiin omana aikanaan runoilijana, vasemmistolaisena ajattelijana ja taiteilijana, mutta myös tapettien, mattojen, verhoilukankaiden, kirjontatöiden, keraamisten laattojen, lasimaalausten ja huonekalujen suunnittelijana. Hän kuului jugendia ja art decoa edeltäneen arts and crafts -liikkeen perustajiin.

Useiden Morrisin suunnittelemien tapetti- ja kangasmallien valmistus jatkuu yhä. Suomessa tunnetuin lienee Willow, jossa vihreät ja ruskeat pajun oksat ja lehdet kiemurtelevat vaalealla pohjalla. Sitä näkee usein kahviloiden tapetteina ja verhoina. Kansainvälisesti käytetyin lienee saniaisen lehtiä kuvaava Acanthus-kuosi, jota valmistetaan useissa väreissä.

Morrisin hyvä ystävä, arkkitehti Phillip Webb, suunnitteli Morrisin perheelle Red House -nimisen talon, josta tuli myös Morrisin ystävineen perustaman Morris & Co -yrityksen ensimmäinen päämaja. Yksi ensimmäisistä tuotantoon otetuista tapettikuoseista oli Trellis vuodelta 1864 (kuva yllä).

En ole käynyt Red Housessa, mutta toisessa Webbin suunnittelemassa ja täysin Morris-tyyliin sisustetussa talossa olen. Standen House valmistui vuonna 1894 James ja Margaret Bealen ja heidän seitsemän lapsensa kodiksi East Grinsteadiin. Talo kätkeytyy keskelle West Sussexin kumpuilevia maalaismaisemia.

Perheen nuorin tytär Helen oli naimaton ja asui Standenissa kuolemaansa asti. Hän testamenttasi talon Englannin kansallisomaisuutta ylläpitävälle National Trustille, joka sai sen omistukseensa vuonna 1972. 

Bealet eivät olleet tehneet vuosikymmenten aikana juuri ollenkaan muutoksia taloon, olihan siinä jo alun perinkin edistykselliset sähkövalot ja keskuslämmitys. Koko Morris-kuoseja vilisevä sisustus on säilynyt sellaisenaan.

Standeniin tulija osallistuu roolileikkiin, jossa hänet on kutsuttu perheen kesävieraaksi talon loiston päivinä. National Trustin vapaaehtoinen soittaa eteishallissa pianoa. Toinen kattaa pöytää ruokasalissa, kolmas esittelee vanhoja kirjontatapoja käsityöhuoneessa ja neljäs emännöi isoa keittiötä Downton Abbeystä tutussa asussa.

Margaret Beale ja tyttäret valmistivat monet nähtävänä olevat tekstiilit itse. Loputtomat kirjontatyöt olivat varakkaan perheen naisille sopivaa ajankulua. Talossa on myös iso talvipuutarha palmuineen ja sitruspuineen sekä iso puutarha.

Myös puutarha noudattelee arts and crafts -periaatteita. Siinä on useita eri tyylisiä osia, joita pensaat, terassit, aidat ja pergolat erottavat toisistaan. On keittiöpuutarha ja hedelmätarha, uimalampi, krokettikenttä, ruusutarha, alppiruusulaakso, kameliaportaikko ja bambumetsikkö.

Puutarhan sanotaan olevan lähes kokonaan Margaret Bealen suunnittelema. Se on entisöity 1920-luvun asuun rouvan puutarhapäiväkirjojen avulla.

Suosittelen lämpimästi käyntiä Standenissa, jos liikutte eteläisessä Englannissa. Sinne on Stanstedin lentokentältä vain noin puolen tunnin taksimatka. 

Lisää tietoa Standen Housesta: https://www.nationaltrust.org.uk/standen-house-and-garden

Lisää tietoa William Morrisista:http://william-morris.com/

--

Päivän kuvat: Muistan Standen Housen aina, kun sataa. Ostin museokaupasta sateenvarjon, jonka kuosi on yksi suosikeistani, Strawberry Thief, Mansikkarosvo.

Kommentit (2)

MarjattaP
3/2 | 

Ensinnäkin tuohon edelliseen postaukseen liittyen sanon, että pitää pystyä.  Olen sinua usean vuoden vanhempi, vasemmassa polvessani on kolme vuotta sitten laitettu tekonivel ja saman puolen lonkka on melkoisen pahasti kulunut.  Kumpikaan nivel ei toimi läheskään normaalisti, vaan ovat liikeradoiltaan paljon normaalia rajoittuneempia.  Onneksi niissä ei kuitenkaan ole kipuja ja siksi pystyn liikkumaan, tosin vähän vaappuen ja normaalia hitaammin, mutta kuitenkin ilman aikarajoituksia.   Tulevaan valintaasi operaatioiden suhteen en osaa vastata, koska tilanne on hyvin vaikea.  Toivottavasti löydät oikean ratkaisun.

Standen House on aivan varmasti näkemisen ja käymisen arvoinen paikka.  Sisustus ja sen väri- ja mallimaailma on omalla tavallaan hyvin kaunis, mutta minun makuuni liian kirjava.  Kiitos kuitenkin upeista kuvista!

Maija
Liittynyt15.10.2015
4/2 | 

Eivät kaikki pysty kävelemään ollenkaan, että sikäli 10 minuuttia on ihan hyvin. Tämäkin asia varmasti ratkeaa aikanaan. Morris-kuoseista puheen ollen ne ovat melkein ainoita kuviomalleja, joista olen aina pitänyt. Toinen puoli minusta haluaisi sisustaa Morris-tyyliin, mutta toinen puoli on pelkistetyn pohjoismaisen sisustuksen ystävä. Tähän asti skandipuoli on ollut käytännössä vahvasti voitolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 63-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla