Pahinta, mitä voin kuvitella, on yö ilman Panacodia käden ulottuvilla. Söisin lääkettä joka ilta ja nukkuisin paljon paremmin, jos tietäisin, että saan tehdä niin pelkäämättä, että lääkkeet loppuvat enkä saa lisää.

Mutta koska jokaisen reseptin saaminen on epävarmaa, yritän aina ensin muita keinoja. Tämä johtaa säännöllisen epäsäännöllisesti 3-5 tunnin yöuniin. Siihenhän menee aina vähintään tunti per hoito, kun testaan, tehoaako joku muu lääkkeetön tai lääkehoito tänään.

Olen koko ajan tabletin tarkkuudella selvillä siitä, miten paljon Panacodia minulla on. Niin monta kivutonta nelituntista minulla on tiedossa. Neljässä tunnissa ehtii jo nukahtaa sen verran syvään, että vaikutuksen hiipuessa vain kääntää kylkeä ja jatkaa unia.

Valtaosalla kodeiini vaikuttaa kuten minulla eli salpaa kipuaistimukset hermostossa muutaman tunnin ajaksi, mutta ei hämärrä tietoisuutta juurikaan.

Äsken julkaistu uusi kivun hoidon Käypä hoito -suositus kiristää Panacod-hanoja entisestään. Työikäisille potilaille, kuten minulle, Panacod-hoito pitäisi aloittaa kivunhoitoon perehtyneessä yksikössä. Minun ensimmäiset Panacodini määräsi fysiatri, ja reseptit on uusinut työterveyslääkäri. Suosituksen laatijat pelkäävät, että opioidihoidon varomaton aloittaminen ja käyttö altistaa toleranssin kehittymiselle, väärinkäytölle ja hormonaalisille vaikutuksille. Väärinkäyttöä esiintyy kuulemma joka kolmannella ja addiktiota yhdellä kymmenestä käyttäjästä.

Panacod on mieto opioidi, jossa kodeiini on yhdistetty parasetamoliin. Kodeiinista muodostuu maksassa yhdenlaista morfiinia – tai sitten ei muodostu. Riippuu perimästä, miten itsekunkin maksan entsyymit toimivat. Osa on nopeita kodeiinin pilkkojia, jotka saavat Panacodista mukavat hömpsyt ja saattavat mennä vähän tillin tallin. Valtaosalla kodeiini vaikuttaa kuten minulla eli salpaa kipuaistimukset hermostossa muutaman tunnin ajaksi, mutta ei hämärrä tietoisuutta eikä juurikaan vaikuta esimerkiksi muistiin. Kolmiolääke se toki on. Ja osaan kodeiini ei vaikuta mitenkään.

Fysiatrini sanoi lääkettä määrätessään, että ihmisellä, jolla on kovia kipuja, Panacodin teho menee kivun poistamiseen eikä se ikään kuin riitä huumaavana tuntuvaan vaikutukseen asti. Vaikutusten arvaamattomuuden takia hän kuitenkin suositteli sairaslomaa lääkityksen ensimmäisen viikon ajaksi (tai niin minä sen ymmärsin, ei hän toki näin sanonut). Työtilanteeni ei moista sallinut, mutta pidin itseäni silmällä. En huomannut mitään erikoista.

Kipuni ovat pahimmillaan juuri öisin. Juilinta alkaa toden teolla, kun olen jo lähellä nukahtamista.

Ymmärsin Panacod-hoidon tarkoitukseksi siinä vaiheessa kipujen poistamisen. Nostin annostuksen maksimimäärään kokeillakseni, poistuvatko kivut sillä. Kun niin ei käynyt, otin jonkin aikaa kaksi tablettia töiden jälkeen ja kaksi ennen nukkumaan menoa. Sillä tavoin sain miellyttävät illat ja yöt, ja päivällä pärjäsin lääkkeettömillä kivunhallintamenetelmillä.

Lääkärini tekivät tästä menosta kuitenkin nopeasti lopun. Panacod vaihdettiin Lyricaan, jolla olisi pitänyt olla pitkäaikaisesti kipua suitsiva vaikutus. Se ei kuitenkaan tehonnut minulla ollenkaan, joten muutaman kuukauden kuluttua palasin Panacod-purkille.

En saisi syödä Panacodia koko ajan, enkä syökään. Tämä ja pelko, että Panacodit loppuvat, vie minulta kuitenkin normaalit yöunet. Jos nyt normaalista voi kohdallani ollenkaan puhua. Kipuni ovat pahimmillaan juuri öisin. Juilinta alkaa toden teolla, kun olen jo lähellä nukahtamista.

Kivutonta nukkuma-asentoa on mahdotonta löytää. Vatsallaan maatessa sattuu takareisien yläosaan, selällään maatessa tasaisesti kankkuihin ja kyljellään maatessa aktivoituvat persposkia pistävät rautanaulat. Ja sitten on kuitenkin myös öitä, jolloin kipuja ei juurikaan ole.

On mahdollista, että olen psyykkisesti riippuvainen kodeiinista. En silti usko, että fyysisesti olisin. Yksi tabletti riittää. Sitä paitsi jatkuvat, lepoa haittaavat kivut ovat minusta suurempi paha kuin mahdollinen vieroitushoito lääkehoidon päättyessä.

Sen, mitä mieltä olen Käypä hoito -suosituksesta, jätän nyt sanomatta, mutta se alkaa P:llä.

--

Päivän kuvat: Maisemia Benalmádena Pueblosta täysikuun aikaan.

Kommentit (4)

Vierailija
6/4 | 

Hei

Olen myös Panacodin syöjä. Kolmoishermosärky? Minulle ovat vielä suostuneet antamaan Panacodit sadan pakkauksissa, mutta kipupolille tuli määräys mennä. Olen kokeillut Lyrikan, Triptylin ja kasan jo unohtuneita. Gymbalta on nyt menossa mutta ei hyodytä yhtään.

T. kohtalotoverisi

Maija
Liittynyt15.10.2015
7/4 | 

Hei Vierailija, minä olen saanut Panacodia vain 50:n pakkauksessa. Voi olla, että kipupolille vie pian minunkin matkani. Minulla on vielä aika monta lääkettä kokeilemattakin, mutta ei huvittaisi yhtään, kun kerran tiedän, mikä auttaa varmasti.

Paprika
8/4 | 

Hei vaan,minä olen syönyt 7v. Yhdistelmää Panacod,Lyrica,Ketipinor ja Sirdalud,Ilman näitä en tulisi toimeen,minulla on välilevysairauden aiheuttama hermojuuren vaurio.Panacodia sain aluksi vuodeksi reseptin kerrallaan,annostus max 6kpl/vrk,nyt puoli vuotta mennyt niin että 4kpl/vrk onmax annostus.Hyvänä päivänä riittää 3 panacodia mutta huonona menisi se kuusi mutta joutuu kyllä tarkkana olemaan ettei lopu kesken,Lyrican annostus minulla 300mg aamulla ja 300mg illalla,ei ole ollut sivuvaikutuksia vaan pahin kipu on poissa.Ketipinor auttaa Sirdaludin kanssa nukkumaan 4-5 tuntia kerrallaan.Joskus on kyllä huonoja päiviä eikä silloin pääse sängystä mihinkään,jouduin ostamaan moottorisängyn helpottamaan sängystä nousemista ja muutenkin nukkumista,tsemppiä kipusiskot ja veljet,jaksamista kaikille.57v. Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Pia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla