”Tämä on kyllä niin aliarvostettu lääke. Se on tarkoitettu tulehduksen hallintaan leikkausalueella eikä tässä tapauksessa niinkään kivun hoitoon”, sairaanhoitaja napautti, kun kävimme läpi minulle määrättyjä lääkkeitä ja väitin Panadol Extendia tehottomaksi. ”Tuota minulla on kotonakin, mutta ei se kyllä mihinkään auta”, olin sanonut.

Googlasin lääkkeen myöhemmin kotona, ja hoitaja nähtävästi erehtyi: Panadol on kipulääke, joka alentaa kuumetta, mutta tulehdukseen se ei vaikuta. Jos halutaan hoitaa myös tulehdusta, Panadol yhdistetään tulehduskipulääkkeeseen.

Yksi Panadolin parhaista ominaisuuksista onkin juuri yhdistettävyys muiden lääkkeiden kanssa. Se ei ärsytä mahaa kuten useimmat tulehduskipulääkkeet, mutta toisaalta sitä ei voi syödä kovin suuria määriä, koska se on isoina annoksilla haitallinen maksalle. Maksimiannoksena pidetään yleensä kolmea grammaa vuorokaudessa, mutta tilapäisesti voi ottaa neljäkin grammaa. Maksavaurion riskirajoilla ollaan, jos neljän gramman annostus jatkuu useita päiviä peräkkäin.

En ole varma, vaikka pärjäisin jo kokonaan ilman lääkkeitä.

Siis tehoton vai aliarvostettu? Vaikea sanoa. Tällä hetkellä syön haavakipuihini kaksi Panadol Extendia aamuin illoin, vaikka resepti ehdottaa lääkitystä kolme kertaa päivässä. Siitä kertyisi 3 990 mg lääkeainetta eli käytännössä maksimimäärä.  Minulle riittää kuitenkin kaksi aamutablettia koko päiväksi, ja iltaisin täydennän kahden tabletin satsia vain yhdellä Tramal-kapselilla.

Kyllä tehoa siis taitaa olla. Toisaalta en ole varma, vaikka pärjäisin jo kokonaan ilman lääkkeitä.

Olen syönyt Panadolia ennenkin. Sehän on peruskipulääke, jota yleensä määrätään kipuihin aikuisilla ensisijaisena ja lapsille melkeinpä ainoana lääkkeenä.

Minäkin sain ensin pakarakipuihini Panadol Fortea, jossa on yksi gramma parasetamolia tablettia kohti. Nämä ovat niitä isoja, helposti kurkkuun tarttuvia ja kammottavan makuisia lääkkeitä, joista siirryin nopeasti pieneen ja päällystettyyn Voltaren Rapidiin ja sittemmin Arcoxiaan mukavuussyistä.

Kun lopetin Panadolin käytön kokonaan, kivut pysyivät entisellään.

Professori O. tutustutti minut viime syksynä Panadol Extendiin, joka on pitkävaikutteinen parasetamoli. Vaikuttavaa ainetta on 665 mg tabletissa. Ainakin aluksi tuntui, että aamuin illoin otettuna lääke tosiaan toimi ja vähensi kipuja. Se ei kuitenkaan ole koskaan riittänyt minulle ainoaksi kipulääkkeeksi, vaan olen täydentänyt sitä pääasiassa Panacodilla, mutta myös Voltaren Rapidilla tai Arcoxialla.

Keväällä, kun kaikkien lääkkeiden teho alkoi heiketä, jätin Panadolin kokonaan pois. Kivut pysyivät entisellään. Tästä päättelin, ettei sillä ylipäätään ollut tehoa. Joko ei ollut koskaan ollutkaan tai sitten teho oli vähitellen laskenut nollaan.

Tietysti Panadolistakin on tutkimustuloksia, jotka ovat osoittaneet sen tehon. Silti lääkkeiden vaikutus on hyvin usein yksilöllinen. Arviointia vaikeuttaa tietenkin se, että samaan aikaan käytössä on useita muitakin kivunhallintamenetelmiä. Jos kipu heikkenee, mikä niistä on vaikuttanut? Mahdoton sanoa.

Yliannostuksena parasetamoli tuhoaa maksan.

Sikäli Panadol saattaa olla aliarvostettu, että kaikki eivät ehkä ymmärrä, miten vaarallinen se on liikaa käytettynä. Sitä ei todellakaan pidä rouskutella kuin karkkia, koska se voi tuhota maksan. Parasetamolimyrkytys on aluksi lähes oireeton ja etenee vähitellen. Hoito vasta-aineella pitäisi aloittaa mahdollisimman nopeasti, jos on epäilys, että turvallinen määrä on ylitetty.

Ruotsissa parasetamoli vapautettiin myyntiin ruokakauppoihin ja huoltoasemille vuonna 2009, minkä jälkeen parasetamolimyrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia. Parasetamolitabletit vedettiinkin takaisin apteekkeihin viime vuonna. Apteekeilla on velvollisuus antaa lääkeneuvontaa lääkkeen myynnin yhteydessä, minkä ajatellaan vähentävän tahatonta liikakäyttöä. Suomessa parasetamolin yliannostus aiheutti vuonna 2013  kaikkiaan 17 kuolemaa, joista valtaosa oli itsemurhia.

Minulla on tällä hetkellä kotona niin paljon Panadolia, että määrä riittäisi viemään useita ihmisiä manan majoille. On minulla tosin teräviä veitsiäkin keittiössä. Enkä tajua, miten kukaan pystyisi ahtamaan nieluunsa sellaista määrää isoja, pahanmakuisia tabletteja. Vaikka kannatankin eutanasiaa, en todellakaan tekisi sitä parasetamolilla.

--

Päivän kuvat: Kesätunnelmia äitini puutarhasta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla