”Tämä on kyllä niin aliarvostettu lääke. Se on tarkoitettu tulehduksen hallintaan leikkausalueella eikä tässä tapauksessa niinkään kivun hoitoon”, sairaanhoitaja napautti, kun kävimme läpi minulle määrättyjä lääkkeitä ja väitin Panadol Extendia tehottomaksi. ”Tuota minulla on kotonakin, mutta ei se kyllä mihinkään auta”, olin sanonut.

Googlasin lääkkeen myöhemmin kotona, ja hoitaja nähtävästi erehtyi: Panadol on kipulääke, joka alentaa kuumetta, mutta tulehdukseen se ei vaikuta. Jos halutaan hoitaa myös tulehdusta, Panadol yhdistetään tulehduskipulääkkeeseen.

Yksi Panadolin parhaista ominaisuuksista onkin juuri yhdistettävyys muiden lääkkeiden kanssa. Se ei ärsytä mahaa kuten useimmat tulehduskipulääkkeet, mutta toisaalta sitä ei voi syödä kovin suuria määriä, koska se on isoina annoksilla haitallinen maksalle. Maksimiannoksena pidetään yleensä kolmea grammaa vuorokaudessa, mutta tilapäisesti voi ottaa neljäkin grammaa. Maksavaurion riskirajoilla ollaan, jos neljän gramman annostus jatkuu useita päiviä peräkkäin.

En ole varma, vaikka pärjäisin jo kokonaan ilman lääkkeitä.

Siis tehoton vai aliarvostettu? Vaikea sanoa. Tällä hetkellä syön haavakipuihini kaksi Panadol Extendia aamuin illoin, vaikka resepti ehdottaa lääkitystä kolme kertaa päivässä. Siitä kertyisi 3 990 mg lääkeainetta eli käytännössä maksimimäärä.  Minulle riittää kuitenkin kaksi aamutablettia koko päiväksi, ja iltaisin täydennän kahden tabletin satsia vain yhdellä Tramal-kapselilla.

Kyllä tehoa siis taitaa olla. Toisaalta en ole varma, vaikka pärjäisin jo kokonaan ilman lääkkeitä.

Olen syönyt Panadolia ennenkin. Sehän on peruskipulääke, jota yleensä määrätään kipuihin aikuisilla ensisijaisena ja lapsille melkeinpä ainoana lääkkeenä.

Minäkin sain ensin pakarakipuihini Panadol Fortea, jossa on yksi gramma parasetamolia tablettia kohti. Nämä ovat niitä isoja, helposti kurkkuun tarttuvia ja kammottavan makuisia lääkkeitä, joista siirryin nopeasti pieneen ja päällystettyyn Voltaren Rapidiin ja sittemmin Arcoxiaan mukavuussyistä.

Kun lopetin Panadolin käytön kokonaan, kivut pysyivät entisellään.

Professori O. tutustutti minut viime syksynä Panadol Extendiin, joka on pitkävaikutteinen parasetamoli. Vaikuttavaa ainetta on 665 mg tabletissa. Ainakin aluksi tuntui, että aamuin illoin otettuna lääke tosiaan toimi ja vähensi kipuja. Se ei kuitenkaan ole koskaan riittänyt minulle ainoaksi kipulääkkeeksi, vaan olen täydentänyt sitä pääasiassa Panacodilla, mutta myös Voltaren Rapidilla tai Arcoxialla.

Keväällä, kun kaikkien lääkkeiden teho alkoi heiketä, jätin Panadolin kokonaan pois. Kivut pysyivät entisellään. Tästä päättelin, ettei sillä ylipäätään ollut tehoa. Joko ei ollut koskaan ollutkaan tai sitten teho oli vähitellen laskenut nollaan.

Tietysti Panadolistakin on tutkimustuloksia, jotka ovat osoittaneet sen tehon. Silti lääkkeiden vaikutus on hyvin usein yksilöllinen. Arviointia vaikeuttaa tietenkin se, että samaan aikaan käytössä on useita muitakin kivunhallintamenetelmiä. Jos kipu heikkenee, mikä niistä on vaikuttanut? Mahdoton sanoa.

Yliannostuksena parasetamoli tuhoaa maksan.

Sikäli Panadol saattaa olla aliarvostettu, että kaikki eivät ehkä ymmärrä, miten vaarallinen se on liikaa käytettynä. Sitä ei todellakaan pidä rouskutella kuin karkkia, koska se voi tuhota maksan. Parasetamolimyrkytys on aluksi lähes oireeton ja etenee vähitellen. Hoito vasta-aineella pitäisi aloittaa mahdollisimman nopeasti, jos on epäilys, että turvallinen määrä on ylitetty.

Ruotsissa parasetamoli vapautettiin myyntiin ruokakauppoihin ja huoltoasemille vuonna 2009, minkä jälkeen parasetamolimyrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia. Parasetamolitabletit vedettiinkin takaisin apteekkeihin viime vuonna. Apteekeilla on velvollisuus antaa lääkeneuvontaa lääkkeen myynnin yhteydessä, minkä ajatellaan vähentävän tahatonta liikakäyttöä. Suomessa parasetamolin yliannostus aiheutti vuonna 2013  kaikkiaan 17 kuolemaa, joista valtaosa oli itsemurhia.

Minulla on tällä hetkellä kotona niin paljon Panadolia, että määrä riittäisi viemään useita ihmisiä manan majoille. On minulla tosin teräviä veitsiäkin keittiössä. Enkä tajua, miten kukaan pystyisi ahtamaan nieluunsa sellaista määrää isoja, pahanmakuisia tabletteja. Vaikka kannatankin eutanasiaa, en todellakaan tekisi sitä parasetamolilla.

--

Päivän kuvat: Kesätunnelmia äitini puutarhasta.

Kommentit (0)

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain krooniset kivut ja 15 kiloa läskiä sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä enää tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta toivon, että pystyn vielä joskus kävelemään yli puoli tuntia kerralla.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 57-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram