Esittelin jo viime keväänä oranssinkukertavan papukaijatulppaanin Rasta Parrotin, joka kukki parvekkeeni viljelylaatikossa aivan hulvattomasti. Olin kuitenkin istuttanut myös toista papukaijatulppaanilajiketta, Irene Parrotia. Ajattelin, että Rasta ja Irene sopisivat väritykseltään hyvin yhteen, kun molemmissa olisi oranssia. Rasta olisi vaaleampi, Irene tummempi.

Hämmästykseni oli suuri, kun oranssin ja tumman liilan sijasta kukat avautuivatkin kerman ja punaisen sävyissä. En ollut varma, olivatko ne edes papukaijatulppaaneja, kun ensimmäisen avautuvan kukan terälehdet olivat aika sileitä. Oli selvää, että Irene-sipulipussissa oli jotakin ihan muuta.

Kun lisäksi kymmenestä sipulista vain kuudesta kehittyi tulppaani, katsoin, että yhteydenotto myyjään oli perusteltua. Kerroin tilanteesta, lähetin valokuvia ja kysyin heiltä, mitä olin saanut. Mikä lajike tämä oikein oli?

Myyjä pahoitteli, että oli lähettänyt väärät tulppaanit. Hän ilmoitti myös ottaneensa yhteyttä sipulien kasvattajaan ja lupasi palata asiaan, kun tietää asiasta enemmän. Olen odottanut tuota yhteydenottoa nyt jo yhdeksän kuukautta.

En ole myöskään saanut mitään korvausta myyjän virheestä – joka toki oli kasvattajan virhe. Eihän sipuleista näe päältä, mitä lajiketta ne ovat. Voin kuvitella, että virhemahdollisuuksia on paljon, kun kasvattaja yrittää pitää pellolta kokoamiaan sipuleita erillään toisistaan ja pysyä kärryillä siitä, mikä laari sisältää mitäkin lajiketta.

Lue lisäähttps://www.etlehti.fi/blogit/tietyssa-iassa/rasta-parrot-vappurieha-parvekkeella

Kun näytti selvältä, etten myyjän kautta saa tietää tulppaanin lajiketta, ryhdyin selvittelemään sitä itse. Tein kuvahaun mysteeritulppaaneista ottamieni valokuvien avulla, jolloin sain Googlelta vastaukseksi suuren määrän kuvia punavalkoisesta Tulipa Estella Rijnveldistä. Kasvatin sitä parvekkeella edellisenä keväänä, joten tiesin tasan tarkkaan, että vastaus oli väärä.

Tämänvuotinen tulppaanini ei voinut olla Estella, koska vihreä raita puuttui, terälehtien reunat eivät olleet yhtä rispaantuneita ja, mikä tärkeintä, valkoisen sijasta pohjaväri oli vaaleankeltainen.

Seuraavaksi googlasin eri sanayhdistelmillä. Sain esiin kuvia useista valko-punaisista ja kelta-punaisista lajikkeista, mutta mikään niistä ei mielestäni vastannut täysin sitä, mikä kasvoi parvekkeellani.

Ensin ajattelin, että tulppaanini olisi World Expression. Mutta ei se ole: World Epressionissa on usein vähän vihreää, eikä se ole ripsureunainen Parrot. Toinen mahdollinen lajike oli mielestäni Sorbet. Sen väritys on oikea, mutta sekään ei ole Parrot.

Seuraavaksi tein haun papukaijatulppaaneista. Tällä hollantilaisen tulppaanikasvattajan Dutch Grown -sivustolla esitellään 11 papukaijatulppaania, joista yksi, Flaming Parrot, on kuvan perusteella melko lähellä parvekkeellani kasvavaa kaunotarta.

En olisi kyllä ikinä antanut noin tulista nimeä näin viileälle kukalle. Kuvahaku nimellä Flaming Parrot paljastikin, että Flaming Parrotin kukat ovat useimmiten tällaiset räiskyvän keltaiset eivätkä kermanväriset, jotka vielä vanhetessaan hiipuvat valkoisiksi. Tuo värin vaaleneminen on kuitenkin tyypillistä Flaming Parrotille.

Johtopäätökseni on, että parvekkeellani kukki joko Flaming Parrotin uusi, vaaleampi versio, joka ei ole vielä tullut markkinoille omalla nimellään, tai sitten olin saanut pussillisen viallisina hylättyjä Flaming Parroteja. Miksi ne olivat Irene Parrotin pussissa, sitä en osaa sanoa.

Jos tämä tulppaani tulee markkinoille uutena lajikkeena, mikähän sen nimi on? Parrot Strawberry Sorbet?

Lue lisäähttps://www.etlehti.fi/blogit/tietyssa-iassa/tulppaanipenkki-onnistui-parvekkeella-yli-odotusten

 

p.s. Luulen, ettei toisessakaan pussissa ollut puhtaita jauhoja. Parrot Rastan sijasta parvekkeellani kukki kuvista päätellen ehkä sittenkin Parrot King. Rastassa olisi ollut vielä enemmän värikirjoa. Mutta saatan olla väärässäkin - papukaijatulppaanien värit näyttävät vaihtelevan kovin paljon,  varmaankin myös kasvatuspaikasta ja valaistusolosuhteista riippuen. Pääasia, että ovat kauniita.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla