Tulin tiettyyn ikään ihan yllättäen. Luulin, että voisin säilyä ikuisena 35-vuotiaana vielä vähintään 25 vuotta, mutta ei se sitten mennytkään niin. Geenit pettivät.

Puoliso onnistuu joskus pettämään pitkäänkin ennen kuin petetty huomaa mitään. Eikä hän välttämättä huomaisi ollenkaan, ellei pettäjä ilmoittaisi olevansa lähdössä. Siinä se toinen sitten jää särjetyin sydämin savuaville raunioille, vaikka luuli vielä eilen kaiken olevan hyvin. Kun oli se lomamatkakin tilattuna. Kuinka se saattoi tehdä minulle tämän!

Minulla on aika tavalla samat tunnelmat, pettäjä vain on oma terveys. Miten se nyt niin? Minähän hoidin sitä todella huolellisesti. Liikuin tunnin päivässä, söin terveellisesti ja pysyttelin normaalipainoisena, mikä ei ollut ihan läpihuutojuttu. Lepäsin heti, kun huomasin flunssan ensi merkit. Nautin tunnollisesti D-vitamiinit ja aloitin allergialääkkeet jo maaliskuussa. En laiminlyönyt millään tavoin.

Sen myönnän, etten täysin ymmärtänyt terveyden merkitystä. Pidin sitä itsestäänselvyytenä, kuten pitkäaikaista kumppania usein pidetään. Kummastelin, kun luin lehdestä, että valtaosalle suomalaisista fyysinen terveys on tärkein arvo. Itse arvostin eniten mielenterveyttä, koska ajattelin, että siitä riippuu ihan kaikki. Jos mieli harhailee oudoissa ulottuvuuksissa, ei ruumiskaan pysy terveenä, koska siitä ei jaksa pitää huolta. Ajattelin, että viis terveydestä, kunhan ajatukset säilyvät kirkkaina.

Luulin, ettei minulla olisi mitään hätää. Jotkut vetoavat parisuhdekriisissä siihen, ettei meidän suvussa ole ennenkään erottu, minä taas uskoin perineeni äitini suvun geenit. Siinä suvussa porskutetaan terveinä reippaasti yli 90-vuotiaaksi ja kuollaan yli 100-vuotiaana, kun sydän alkaa viimein väsyä. Korkeintaan kaihia on leikattu sitä ennen. Jos jotakin vaivaa onkin ollut, kukaan ei ole tietääkseni esimerkiksi joutunut jättämään työtään terveydellisistä syistä.

Niinpä se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tuntemattomaksi jääneestä syystä muuan pieni kudossuikale vasemman olkapääni etuosan tienoilla tulehtui. Olkapääni kipeytyi ja sain ensimmäisen liikuntakieltoni. Kun lääkäri totesi, että paraneminen kestää keskimäärin kaksi vuotta, purskahdin itkuun. Ei voi olla totta! En voisi elää näin!

Silloin luulin vielä voivani kääntää ajan ratasta taaksepäin. Luulin, että saisin entisen elämäni takaisin, kunhan odottaisin kaksi vuotta. Nyt naurattaisi, ellen kirjoittaessani ulisisi. Siitä on nyt kolme vuotta.

En ole tuon jälkeen kokenut yhtään kivutonta päivää. Voi geenit, miksi petitte?

Jätetyksi tulleen mielestä vika on aina siinä toisessa. Minä en voi muuta kuin katsoa peiliin ja todeta, että voi sitä itsepetoksen määrää. Luulinko ihan tosissani, ettei ikääntyminen koskisi minua?

--

Päivän kuvat: Syysasetelma parvekkeeltani. Kurpitsat Livonsaaren osuuspuutarhasta.

 

Kommentit (2)

MarjattaP
3/2 | 

Onpa upean värisiä kurpitsoita!  Ja jotakin kesäisen vihreää taustalla.  Taitavat olla yrttiruukkuja.  Ja niin se taitaa olla, että ihan mitä tahansa voi tulla ihan kenen tahansa kohdalle ja iästä riippumatta.  Ikäviähän nuo asiat ovat, varsinkin noin pitkäkestoisena kuin tuo sinun vaivasi.  Toivottavasti siinä kuitenkin on ennuste parempaan suuntaan. 

Maija
Liittynyt15.10.2015
4/2 | 

Kiitos MarjattaP kommentista! Yrttiruukuissa on oreganoa ja kynteliä, taustalla myös persiljaa. Oli tosiaan järkytys huomata, ettei terveys ole itsestäänselvyys, vaikka sen tietysti tiedon tasolla tiesikin. Moni luulo ja uskomus on saanut kyytiä, myös se, että vaivojen syyt saadaan aina selville ja että kaikkea osataan hoitaa. Ei osata. Minulla ei ole edes varmaa diagnoosia, joten ei ole ennustettakaan. Kunhan tarinan keriminen etenee, kerron tarkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla