
Demokratiassa päätöksenteko tuppaa olemaan hidasta, ja hyvä niin. Välillä kissanhännän veto kestää poliittisissa elimissä niin pitkään, että yleiset arvostukset ehtivät sillä välin muuttua. Asiasta, jota aikaisemmin kannattivat vain edelläkävijät, onkin tullut valtavirtaa.
Toivottavasti niin käy myös Kupittaan siirtolapuutarhan säilyttämiselle. Siinä on kyse niinkin muodikkaista asioista kuin kestävä kehitys, biodiversiteetti ja kaupunkiviljely. Turun vanhin siirtolapuutarha säilyttää jo 1700-luvulla alkanutta kaupunkipuutarhojen historiaa: se on vanhojen kasvilajikkeiden elävä geenipankki. Sellaista ei voi enää perustaa, sen voi vain säilyttää.
Vierailin Kupittaan siirtolapuutarhassa heinäkuussa Avoimen puutarhat -päivänä ja todistin omin silmin, miten paljon säilytettävää siellä on. Se on ihastuttava, vehreä keidas aivan Kupittaan Citymarketin vieressä.
Ensi sunnuntaina 16.8. vietetään siirtolapuutahan 85-vuotispäivää avoimien ovien ja opastusten merkeissä kello 12-17. Kannattaa poiketa, jos liikutte lähistöllä. Myös 4h-yhdistyksen kesäkahvila on avoinna.
Läheisellä päiväkodilla on siirtolapuutarhassa oma mökki ja puutarha, jossa lapset saavat kasvattaa kesäkurpitsaa, kehäkukkia ja mitä mielivätkin. Erään puutarhan rouva on kävelevä pionitietopankki. Toisessa pihassa on tehokkaan näköinen hyötypuutarha, ja kolmannessa voi tutustua mehiläisten elämään. Osa pihoista on ihanasti hieman rempallaan. Useimmat ovat kuitenkin hyvin tai erittäin hyvin hoidettuja.
Miten pieneen tilaan voikin istuttaa sellaisen määrän kasveja? Ja miten ne saa viihtymään niin hyvin? Puutarhurit jakavat mieluusti vinkkejä uteliaille. Jos puutarhan portti on auki, se tarkoittaa, että sisään saa tulla.
Turun kaupunki on aikeissa rakentaa siirtolapuutarhan paikalle kerrostaloja maankäytön tehostamisen nimissä. Siirtolapuutarhan maanvuokrasopimusta on pidennetty vuoteen 2025, koska uuden yleiskaavan valmistelu vie odotettua pidempään. Kupittaan ryhmäpuutarha ry on vedonnut useita kertoja kaupunkiin puutarhan puolesta. Parhaillaankin on meneillään nimien keruu säilyttämistä puoltavaan adressiin.
Ei ole selvää, että siirtolapuutarha saa jäädä, mutta mielestäni se on vuosi vuodelta todennäköisempää. Turku aikoo olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä, joten miksi se tuhoaisi tämän vehreän hiilinielun? Tuntuu hölmöltä, jos kaupunki toisella kädellä jakelee kaupunkiviljelijöille viljelylaatikoita ja toisella kädellä lakkauttaa viljelijöiden pikku paratiisin. Aluehan ei edes ole iso. Luulisi taloille löytyvän lääniä muualtakin.
Siirtolapuutarha on ajateltu siirtää asutuksen tieltä Koroisiin. 80-vuotiaiden omenapuiden ja ikiaikaisten perennojen siirtäminen on kuitenkin vaikeaa, ellei mahdotonta. Ja miten nämä pikkuruiset, suloiset mutta hauraat mökit muka saataisiin siirretyiksi? Tuskin mitenkään.
Siirtolapuutarha teki minuun suuren vaikutuksen. Aloin miettiä, miten mukava oma siirtolapuutarhamökki ja -puutarha olisi. Sinne pääsisi kätevästi bussilla, ja perillä odottaisi toinen, vihreämpi ja kauniimpi maailma. Jos jostakin tupsahtaisi tilille setelitukku niin tietäisin, minne sen sijoittaisin. Unelmointi on onneksi ilmaista.
Adressi Kupittaan siirtolapuutarhan säilyttämisen puolesta löytyy täältä.
--
Päivän kuvat: Mökkejä ja kukkia Kupittaan siirtolapuutarhassa heinäkuussa 2020.