Matkalle pakkaaminen on vaatevaraston koetinkivi. Viimeistään silloin paljastuu, onko komerossa kunnollinen peruspuvusto vai yksittäisiä kivoja vaatteita, jotka eivät sovi yhteen.

Tajusin tätä postausta tehdessäni, ettei minulla todellakaan ollut peruspuvustoa. Olin haalinut niin innokkaasti tummansinistä ja mustaa, että olin unohtanut vaatevarastoni toisen perinteisen peruspilarin, kitti/beige/vanilja-akselin. Lisäksi minulta puuttuivat aksentit eli neutraaleja perusvärejä täydentävät värikkäämmät vaatteet. Kaipasin lempiväriäni vihreää.

Vaikka olin jo käyttänyt tuhottoman paljon rahaa vaatteisiin, päätin, että investoin niihin vielä veronpalautukseni verran. Garderobini olisi palautettava raiteilleen.

Päätin ensin hankkia vaaleat, mieluiten kitinväriset housut. Koska tein päätökseni keskellä yötä ja koska oli marraskuu, tuntui luontevalta katsoa, mitä nettikaupoista löytyisi. Kuka nyt kivijalassa vaaleita housuja pitäisi valikoimassa keskellä talvea, ainakaan minun koossani?

En ollut koskaan ostanut mitään tanskalaisen Masain nettikaupasta. Pidän Masain laadusta ja hyvistä materiaaleista, mutta vierastan pitkiä, epämääräisesti kuvioituja ja välillä  aika kummallisen värisiä kauhtanoita. Lisäksi ne ovat kalliita verrattuna vaikkapa Bodenin vaatteisiin.

Mutta kun halusin ne housut. Niiden pohjaväri oli kitti, ja lisäksi niissä oli haaleita, vihreitä kukkakuvioita ja melkein kasmirmaisia kiemuroita. Spot on! Eivät valitettavasti yksiväriset, mutta muuten ihanat.

Seuraavaksi silmäni osui pre-spring-malliston kauniin vihreään bukleejakkuun. Vaate on vuoriton ja muistuttaa enemmän villatakkia kuin perinteistä bleiseriä. Mutta eihän se ole vika. Tuumasin, että tässä olisi moniin tilanteisiin sopiva jakku, jota voisin käyttää keväällä ja kesällä töissä. Tykkään bukleesta, ja väri houkutteli.

Masain nettisivuilla näytetään paljon vaatteiden yhdistelyä, mikä johtaa helposti lisämyyntiin. Havaitsin, että vaaleansininen, A-linjainen paita sopisi yllättävä hyvin yhteen vihreän jakun kanssa. Vaaleansininen ja vihreä - siinäpä epätavallinen yhdistelmä juuri minun makuuni. Eikun kärryyn vaan! Olihan sentään yö ja defenssit alhaalla.

Paidan väri osoittautui luonnossa erittäin kauniiksi, mutta rypytetystä kankaasta en ole kovin innoissani. Se näyttää silitettynäkin epäsiistiltä ja rypistyy nopeasti lisää. Ymmärrän, että siinä on tarkoituksena nimenomaan rikkoa liikaa virallisutta, mutta rajansa kaikella. Paidan helmaan tilaa luova kaistale on kylläkin hauska yksityiskohta. Useimmissa Masain vaatteissa on jokin samantapainen leikkauksella luotu juju. Jakussakin on helmassa läppiä, joita ei nettikaupan kuvista kovin hyvin erota.

Pakkasin 13 päivän matkalle näin:

Sain vaatteet kaksi päivää ennen matkaa. En ollut ajatellut ottaa niitä mukaan, mutta muutin sujuvasti mieleni, kun yhdistelin niitä peilin edessä vanhojen vaatteideni kanssa. Olikin yllättävän helppoa koota matkapuvusto niiden ympärille.

Täydellisen matkapuvuston koostumus riippuu tietysti kohteesta ja sen ilmastosta sekä siitä, mitä siellä aikoo tehdä. Minä vain vetelehdin ja vähän kävelen ympäriinsä, joten ihan tavalliset vaatteet riittävät. Liikuntavaatteita tai retkeilyvarusteita minulla ei nykyään edes ole.

En myöskään mene oma-aloitteisesti minnekään, missä on kuuma tai kylmä, joten kokoan matkapuvustoni suunnilleen samoin riippumatta kohteesta. Eroa tulee vain siitä, aiotaanko reissussa juhlia tai käydä gourmet-tason ruokapaikoissa vai ei.

Nyt ei ollut tarvetta pikkumustalle tai juhlamekolle, joten pakkasin 13 päivän matkalle näin:

Housuja otin mukaan vain yhdet, tai oikeastaan neljät: nuo uudet vaaleat housut ja niiden lisäksi tummansiniset Kaino-leggingsit ja kahdet bambukalsarit. Perillä käytin vaaleita housuja kaikilla pidemmillä retkillä, leggingsejä esimerkiksi kauppareissuilla neuletunikan tai -mekon kanssa ja kalsareita hotellilla. Mietin pakatessa, tarvitsisiko lisäksi siniset farkut, mutta onneksi en ottanut, koska en yhtään olisi tarvinnut. Puolihametta harkitsin myös, mutta viileän sään takia sillä ei olisi ollut käyttöä.

Paitoja käytin jakun alla ja sellaisenaan. Minulla oli kaikkiaan viisi kankaista paitapuseroa tai paitaa: valkoinen, vaaleansininen ja vihreäkuvioinen sekä kaksi hihatonta valkoista. Kaksi niistä jäi käyttämättä.

Pitkän Rosemunde-topin pakkasin, koska arvelin, että paitapuseroni ovat hivenen liian lyhyitä. Niin ne olivatkin, etenkin se uusi sininen, mutta alle puettu toppi ei parantanut tilannetta. Se oli liiankin pitkä ja korosti hassun näköisesti takapuolta. Huomasin tämän valokuvista - peilin edessä yhdistelmä oli näyttänyt ihan hyvältä. Minulla oli myös kaksi pehmeää bambutoppia, joita käytin paitojen ja villatakin alla.

Siniturkoosi Talvikki-neulemekko oli matkan käytetyin vaate, koska se oli oloasuni hotellilla. Sinistä Lehtokielo-mekkoa käytin sinä yhtenä päivänä, kun oli niin lämmin, että ulkona tarkeni paljain säärin ja käsivarsin. Se toimitti myös siistimmän vaatteen virkaa.

Vihreä jakku osoittautui hyvin käyttökelpoiseksi. Se oli päällysvaatteeni kaikilla päiväretkillä. Iltaretkillä vaihdoin sen pari kertaa beigeen kevyttoppatakkiin, koska sää oli tuulinen ja viileä. Harmaata merinovillatakkia käytin pääasiassa hotellilla yöpaidan parina. Ulos mennessä yhdistin villatakin siniseen neulemekkoon.

Lyhyen kevyttoppatakin lisäksi minulla oli mukana polvipituinen, suoralinjainen trenssi. Meno- ja paluumatkalla Suomessa käytin niitä päällekkäin ja tarkenin oikein hyvin. Tätä yhdistelmää käytän toistekin.

Muistan matkoja, joille olen pakannut mukaan kymmenkunta t-paitaa. Nyt minulla oli yksi, ja sekin jäi käyttämättä. Kun nyhjää paljon hotellilla, ei tunnu tarpeelliselta vaihtaa koko ajan vaatteita. Sääkin tietysti vaikuttaa: nyt en muista, että olisi tullut kertaakaan hiki.

Veikkaan, että pakkaan nämä samat vaatteet seuraavallekin matkalle, joka on tiedossa keväämmällä. Toivon kyllä, etten silloin näytä yhtä väsyneeltä kuin yllä olevassa kuvassa. Hiuksetkin saisivat olla paremmin, oi minua turhamaista! Heti kuvat nähtyäni varasin ajan kampaajalle ja leikkautin polkan.

Toimivan matkapuvuston kaava on joka tapauksessa löytynyt: 1 housut, 2-3 leggingsit tai kalsarit, 3 paitaa, 2-3 toppia, 1 neuletunika/mekko pidemmin hihoin, 1 lyhythihainen mekko, 1 jakku, 1 neuletakki, 1-2 päällystakkia vuodenajasta riippuen. Aktiivisemmalle liikkujalle lisäksi tekniset tai retkeilyhousut ja 2-3 t-paitaa sekä lämpimämpään ilmastoon sortsit ja hame.

--

Päivän kuva: Matkapuvustoni värejä ja kuoseja. Vihreäkuvioinen paita näytti juuri sen verran hipahtavalta housujen kanssa, että yhdistelmä jäi käyttämättä. Paita sopii loistavasti vihreän jakun kanssa, mutta housut saavat mieluummin olla yksiväriset.

Kommentit (2)

#pii
3/2 | 

Jakku on todella kaunis! Sopii sinulle. Jakku on yksinkertainen, silti tyylikäs ja kaunis. Hyvä ostos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla