Sadetakki on ilmastonmuutoksen edetessä yhä tärkeämpi vaate. Lounaisrannikon talvet ovat jo nyt niin vähälumisia ja lämpimiä, että toppatakki saa virua kellarissa käyttämättömänä helmikuuhun saakka. Silloin useimpina vuosina vielä on lyhyt pakkasjakso.

Ikävä kyllä suomalaiset eivät näytä osaavan suunnitella kauniita sadetakkeja. Metsäkansan jälkeläisille sadetakki on ulkoiluvaate ja sillä hyvä. Mikä sopii sienimetsään, saa kelvata kaupunkiinkin. Ja kaikille myydään tietenkin sama malli, se ylhäältä alas asti suora ja kurviton.

Meitä on kuitenkin monen kokoisia ja muotoisia, ja tarvitsemme sadetakin myös mekon eikä vain tuulihousujen kaveriksi. Onneksi muualla on edetty sateisten talvien kanssa meitä pidempään.

Esimerkiksi briteille on kertynyt runsaasti kokemusta sateisista talvista ja sadetakeista. Asutus on siellä Suomeen verrattuna tiheää, joten on todennäköistä, että joku näkee koirankävelyttäjän ja hänen takkinsa. Tämä kannustanee hankkimaan siistin päällysvaatteen. Ja mitä kysyntä edellä, sitä tarjonta perässä.

Ihastuin heti, kun näin tämän takin Thoughtin nettikaupassa. Siinä on melkein kaikki asiat kohdallaan. Ensiksikin väri. Petrooli/turkoosi on oikeasti kaikille sopiva väri, toisin kuin kirkas keltainen tai synkkä musta.

Toiseksi A-linjainen leikkaus, joka on hartioista istuva, mutta antaa tilaa lantiolle ja reisille. Kun tällaisen takin yhdistää kapeisiin housuihin tai hameeseen, XL-kokoinen näyttää paljon paremmalta kuin tasapaksussa, mutta helmasta kapeahkossa takissa.

Kolmanneksi hyvin suojaava huppu, joka pysyy päässä ongelmitta. Sateenvarjon voi tällöin jättää kotiin. Neljänneksi hihansuun pitkät resorit, jotka ovat samalla kämmekkäät eli niissä on reikä peukalolle. Mukavaa, jos hanskat ovat unohtuneet toiseen laukkuun ja kätevää pysäkillä, kun haluaa varmistaa puhelimesta, milloin seuraava bussi tulee.

Viidenneksi taskut, joista on helppo poimia bussikortti, avain, puhelin tai kasvomaski. Tässä takissa on peräti viisi taskua: sivutaskut sivusaumoissa, toiset, huomaamattomat taskut edessä ja povitasku takin sisällä. Arvaan, että tässä on ajateltu koiranulkoiluttajia, jotka eivät välttämättä halua ottaa laukkua mukaan. Kuudenneksi kiinnityksenä on sekä vetoketju että painonapit.

Ja seitsemänneksi vielä jotakin ekstraa. Takissa on irrotettava helmaröyhelö, joka antaa vaatteelle leikkisän ja tyttömäisen ilmeen. Juuri frilla teki takista täysin vastustamattoman. Keksisikö joku suomalainen muka laittaa sadetakkiinsa sellaista? Tuskin.

On tässä takissa vikansakin. Ongelma on sen verran ikävä, etten ehkä olisi ostanut takkia, jos olisin päässyt kokeilemaan sitä. Ostin kuitenkin verkkokaupasta, enkä osannut varautua asiaan. Takki on nimittäin jäykkää ja rapisevaa materiaalia, ei sellaista kevyttä ja taipuisaa kuin odotin. Tämä olisi Suomessa kyllä tehty toisin.

Oli miten oli, kokonaisuutena takki on minulle niin mieluisa, ettei ulos lähteminen sateella tunnu ikävältä. Nätin takin kanssa tuntuu ihan mahdolliselta käyttää hametta tai mekkoa, mikä ei olisi aikaisemmin tullut mieleeni sadesäällä. Sukkahousujen sijasta (tai niiden päälle) puen usein villaleggingsit, jotka tuntuvat kuivilta vähän kastuttuaankin.

Suosikkiasusteeni takin kanssa on ohut silkkihuivi, jonka sain äskettäin lahjaksi italialaisilta ystäviltä. He ehtivät poiketa Suomessa lokakuun alussa, juuri ennen kuin molempien maiden rajat taas suljettiin. En osaa sanoa huivista muuta kuin että se on erittäin kaunis ja sopii väritykseltään loistavasti useimpien vaatteideni kanssa.

--

Päivän kuvat: Minulla on kuvissa takin kanssa villainen vekkihame Huihui Yö, Vogue Curvy -sukkahousut ja Clarksin nilkkurit.

 

Kommentit (6)

Piu
7/6 | 

Hieno löytö! Tuo frilla ei ole ainoastaan nätti, vaan saattaa olla myös hyödyllinen, jos valuva vesi tippuu edes vähän kauemmaksi eikä suoraan säärille. Ja tosi on, että koiralenkillä olisi mukavaa olla myös kauniisti eikä pelkästään järkevästi pukeutunut.

Maija
Liittynyt15.10.2015
8/6 | 

Hei Piu, kiitos kommentista! Hauska huomio tuo frillan toimiminen räystäänä. Täytyykin kokeilla, toimiiko se käytännössä. Olen ollut viime aikoina ulkona vain tihkusateella.

Annuli
9/6 | 

Hei, miten kauan sinulla kesti toimitus nettikaupasta? Tilasin sieltä sukkia ja nyt jännittää, ehtiikö ne jouluksi.
Terveisiä vakituista.

Maija
Liittynyt15.10.2015
11/6 | 

Hei Annuli, englannista paketin tuleminen kestää usein kymmenisen päivää, mutta välillä se tulee jo neljässä-viidessä päivässä. Vaihtelu on suurta, mutta jouluun on kyllä vielä niin kauan, että tilaus varmasti ehtii perille.

Vierailija
12/6 | 

Onpas tosi viehko takki, ja lyhyt frillahame sopii sen kanssa mainiosti. Väristä tosin en ole aivan samaa mieltä, petrooli ei taida sopia ihan kaikille, keltainen kyllä vielä harvemalle. Huivit tosin parantavat aina tilannetta :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla