On aina hyvä hetki, kun avaan pakastimen laatikon ja näen käyttövalmiin kylmäpakkauksen. Jess, luvassa on vähintään tunnin verran tehokasta kivunlievitystä. Tätä riemua on viime aikoina riittänyt. Leikkauksen jälkihoitoon kuului kylmäpakkauksen käyttö aluksi useita kertoja päivässä, ja olen jatkanut säännöllistä kylmähoitoa iltaisin. Jääpalojen tai pakastehernepussien kanssa ei ole tarvinnut ryhtyä puljaamaan, koska minulla oli kylmähoidon välineet jo valmiina.

Yleisemmin kylmällä hoidetaan akuuttia kipua revähdyksen, nyrjähdyksen, ruhjeen tai leikkauksen jälkeen sekä lievitetään kroonista lihasten ja pehmytkudosten kipua. Kylmyys myös vähentää kudosten turvotusta. Oman kokemukseni mukaan kylmäpakkaus täydentää hyvin kivun lääkehoitoa ja riittää ainoaksikin hoidoksi, jos kipu on lievää. Päänsäryssä pakkauksen viileys tuntuu kerrassaan ihanalta.

Kunnollinen kylmäpakkaus kuuluukin mielestäni kotiapteekin perusvarustukseen. Kipu- ja tulehduskipulääkkeiden tarve vähenee kylmähoidon ansiosta, mistä on etua etenkin pitkäaikaisissa kiputiloissa.

Kylmäpakkauksissa on kuitenkin eroja. Ehdin käyttää loppuun useita vähemmän hyviä kylmäpakkauksia ennen kuin löysin nykyiset erittäin hyvät.

Hyvä uudelleenkäytettävä kylmäpakkaus on jaettu osastoihin, jolloin se ei jäädy kivikovaksi levyksi, vaan sitä pystyy hieman taivuttamaan heti pakastimesta otettuakin. Pintamateriaali on niin paksua ja kestävää, että pakkauksen päällä voi maata tai istua toistuvasti ilman, että täytteet pursuavat ulos. Iholle miellyttävä, samettimainen pinta on plussaa.

Käytän mieluiten vähintään kuusi tuntia pakastimessa ollutta, täysin jäätynyttä kylmäpakkausta.

Pakkauksia kannattaa olla vähintään kaksi, jos tarvitsee kylmähoitoa usein tai laajalla alueella. Kun aamulla herää lämminneen pakkauksen vierestä, voi noutaa pakastimesta toisen. Pakkaus viilenee riittävästi jo tunnissa tai parissa, mutta käytän mieluiten vähintään kuusi tuntia pakastimessa ollutta, täysin jäätynyttä pakkausta, koska koen, että se pysyy pisimpään viileänä.

Minulla on myös pieni kylmäpakkaus, joka on juuri sopivan kokoinen otsalle päänsäryn hoitoon.

Olkapääkipujen hoitoon kunnolla sopivaa tuotetta en ole vielä missään nähnyt, vaikka juuri sitä tarkoitusta varten aikanaan hankin ensimmäisen kylmäpakkaukseni. Olkapäälle sopisi parhaiten kapea ja pitkähkö ja/tai kaareva kylmäpakkaus, jonka voisi asetella kiertäjäkalvosimen päälle.

Hankalinta kylmäpakkauksen käytössä on sen pitäminen paikoillaan. Sen voisi varmaankin sitoa kohdalleen joustavalla pannalla, tukisiteellä tai vaikka pitkällä huivilla, mutta en ole viitsinyt, koska pakkausta on mukava myös siirrellä hieman. Kankkukivun hoidossa ongelma ratkeaa yksinkertaisesti istumalla tai lepäämällä pakkauksen päällä. Selkäkivun hoitoon on saatavissa erityinen vyö, johon pakkaukset voi kiinnittää. Samaa pakkausta voi käyttää myös lämpöhoitoon.

Kylmähoidon(kaan) hyödyllisyydestä ei olla ammattipiireissä täysin yksimielisiä. Jotkut kokevat etenkin pitkitetyn kylmähoidon hidastavan urheiluvammojen paranemista. Asiaa on vaikeaa tutkia ihmisillä, mutta oma koekaniininsa voi jokainen olla. Jos siitä on apua, siitä on apua. Minulle on ollut.

--

Päivän kuvat: Kun kietoo täysin jäätyneen kylmäpakkauksen astiapyyhkeeseen, sitä pystyy pitämään iholla pitkään.

 

 

Kommentit (2)

MarjattaP

Kiva, että esittelit hyväksi havaitsemasi kylmäpakkauksen.  Täytyypä laittaa merkki muistiin.

Maija
Liittynyt15.10.2015

Nuo olen tosiaan kokenut paremmiksi kuin ne läpinäkyvät pussit, joissa on sinistä geeliä sisällä. Niitä minulla on ollut useammaltakin valmistajalta.

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin nelisen vuotta sitten terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain hermokivut ja 15 kiloa massaa sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta pitkille kävelyretkille en enää tässä elämässä pääse. Identiteettini sain takaisin erilaisena.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 58-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016