On aina hyvä hetki, kun avaan pakastimen laatikon ja näen käyttövalmiin kylmäpakkauksen. Jess, luvassa on vähintään tunnin verran tehokasta kivunlievitystä. Tätä riemua on viime aikoina riittänyt. Leikkauksen jälkihoitoon kuului kylmäpakkauksen käyttö aluksi useita kertoja päivässä, ja olen jatkanut säännöllistä kylmähoitoa iltaisin. Jääpalojen tai pakastehernepussien kanssa ei ole tarvinnut ryhtyä puljaamaan, koska minulla oli kylmähoidon välineet jo valmiina.

Yleisemmin kylmällä hoidetaan akuuttia kipua revähdyksen, nyrjähdyksen, ruhjeen tai leikkauksen jälkeen sekä lievitetään kroonista lihasten ja pehmytkudosten kipua. Kylmyys myös vähentää kudosten turvotusta. Oman kokemukseni mukaan kylmäpakkaus täydentää hyvin kivun lääkehoitoa ja riittää ainoaksikin hoidoksi, jos kipu on lievää. Päänsäryssä pakkauksen viileys tuntuu kerrassaan ihanalta.

Kunnollinen kylmäpakkaus kuuluukin mielestäni kotiapteekin perusvarustukseen. Kipu- ja tulehduskipulääkkeiden tarve vähenee kylmähoidon ansiosta, mistä on etua etenkin pitkäaikaisissa kiputiloissa.

Kylmäpakkauksissa on kuitenkin eroja. Ehdin käyttää loppuun useita vähemmän hyviä kylmäpakkauksia ennen kuin löysin nykyiset erittäin hyvät.

Hyvä uudelleenkäytettävä kylmäpakkaus on jaettu osastoihin, jolloin se ei jäädy kivikovaksi levyksi, vaan sitä pystyy hieman taivuttamaan heti pakastimesta otettuakin. Pintamateriaali on niin paksua ja kestävää, että pakkauksen päällä voi maata tai istua toistuvasti ilman, että täytteet pursuavat ulos. Iholle miellyttävä, samettimainen pinta on plussaa.

Käytän mieluiten vähintään kuusi tuntia pakastimessa ollutta, täysin jäätynyttä kylmäpakkausta.

Pakkauksia kannattaa olla vähintään kaksi, jos tarvitsee kylmähoitoa usein tai laajalla alueella. Kun aamulla herää lämminneen pakkauksen vierestä, voi noutaa pakastimesta toisen. Pakkaus viilenee riittävästi jo tunnissa tai parissa, mutta käytän mieluiten vähintään kuusi tuntia pakastimessa ollutta, täysin jäätynyttä pakkausta, koska koen, että se pysyy pisimpään viileänä.

Minulla on myös pieni kylmäpakkaus, joka on juuri sopivan kokoinen otsalle päänsäryn hoitoon.

Olkapääkipujen hoitoon kunnolla sopivaa tuotetta en ole vielä missään nähnyt, vaikka juuri sitä tarkoitusta varten aikanaan hankin ensimmäisen kylmäpakkaukseni. Olkapäälle sopisi parhaiten kapea ja pitkähkö ja/tai kaareva kylmäpakkaus, jonka voisi asetella kiertäjäkalvosimen päälle.

Hankalinta kylmäpakkauksen käytössä on sen pitäminen paikoillaan. Sen voisi varmaankin sitoa kohdalleen joustavalla pannalla, tukisiteellä tai vaikka pitkällä huivilla, mutta en ole viitsinyt, koska pakkausta on mukava myös siirrellä hieman. Kankkukivun hoidossa ongelma ratkeaa yksinkertaisesti istumalla tai lepäämällä pakkauksen päällä. Selkäkivun hoitoon on saatavissa erityinen vyö, johon pakkaukset voi kiinnittää. Samaa pakkausta voi käyttää myös lämpöhoitoon.

Kylmähoidon(kaan) hyödyllisyydestä ei olla ammattipiireissä täysin yksimielisiä. Jotkut kokevat etenkin pitkitetyn kylmähoidon hidastavan urheiluvammojen paranemista. Asiaa on vaikeaa tutkia ihmisillä, mutta oma koekaniininsa voi jokainen olla. Jos siitä on apua, siitä on apua. Minulle on ollut.

--

Päivän kuvat: Kun kietoo täysin jäätyneen kylmäpakkauksen astiapyyhkeeseen, sitä pystyy pitämään iholla pitkään.

 

 

Kommentit (2)

MarjattaP
3/2 | 

Kiva, että esittelit hyväksi havaitsemasi kylmäpakkauksen.  Täytyypä laittaa merkki muistiin.

Maija
Liittynyt15.10.2015
4/2 | 

Nuo olen tosiaan kokenut paremmiksi kuin ne läpinäkyvät pussit, joissa on sinistä geeliä sisällä. Niitä minulla on ollut useammaltakin valmistajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla