Ongelma: Etätyöläisellä on koko ajan nälkä eikä koskaan aikaa laittaa ruokaa. Puolen tunnin ruokatunti ei riitä kaupassa käyntiin, ruuanlaittoon ja syömiseen mitenkään. Ja työpäivän jälkeen vasta nälkä onkin. Ei silloin millään jaksaisi pukea ja lähteä kauppaan tai ryhtyä ruuanlaittoon porkkanoiden kuorimisesta alkaen. Lisäksi kotona on koko ajan myös toinen nälkäinen.

Toimistolla työskennellessäni ostin lounaan jo aamulla mukaan, ja työpäivän jälkeen oli helppo poiketa kotimatkalla kauppaan, ellei jääkaapista löytynyt viikonlopun tähteitä. Foodora ja Wolt eivät pelasta, koska olen liian kranttu syömään pikaruokaa eikä gourmet-tasoon ole arkisin varaa. Turussa on yksi lounasravintola, jonka ruuasta maksan mielelläni lounassetelin.

Ratkaisu: Feelia ja Ruokaboksi yhdessä. Molemmista palveluista tilataan isompi määrä ruokia kerralla netistä ja ne tuodaan kotiovelle, mutta muuten ne ovat melkein kuin yö ja päivä. Niinpä ne täydentävät mainiosti toisiaan. 

1. Valikoima

Feelia: Suomalaista kotiruokaa, tai oikeammin kouluruokaa: kasvissosekeittoja, kiusauksia, makaronilaatikkoa, lasagnettea, lihapullia, perunamuusia ja karjalanpaistia. Kymmeniä vaihtoehtoja, myös kasvisruokia. Tilata voi niin paljon ja niin monta lajia kerralla kuin haluaa. Tarjolla on myös valmiiksi koottuja bokseja, jotka on suunniteltu säännöllisille viikkotilaajille. Valikoima kasvaa hiljakseen.

Ruokaboksi: Kolme vaihtoehtoa, joista Perheboksi muistuttaa eniten Feelian valikoimaa ja Vegeboksi on vegeboksi. Oma valintani on klassinen Ruokaboksi, jonka ruuat edustavat makuja maailmalta. Useimmat reseptit ovat olleet minulle uusia. Niitä ei kuitenkaan saa itse valita. Yritys ilmoittaa viikon ruuat verkossa etukäteen ja vaihtoehtona on ottaa tai jättää - tai vaihtaa boksilaatua. Toisaalta reseptivalikoima vaikuttaa laajalta. Lisäksi voi tilata esimerkiksi hedelmäboksin, jossa on kolme kiloa sesongin hedelmiä, tai mausteboksin. 

2. Valmistus kotona

Feelia: Autoklaavissa kypsennetyt ja tyhjiöpakatut ruuat kaadetaan pakkauksesta kattilaan tai uunivuokaan ja lämmitetään. Aikaa kuluu 15-30 minuuttia. Siinä kaikki.

Ruokaboksi: Laatikossa on ruokien ainekset ja yksityiskohtaiset valmistusohjeet. Vain perusmausteita ja esimerkiksi öljyä pitää löytyä omasta kaapista. Ruokien valmistusaika vaihtelee noin 20 minuutista vajaaseen tuntiin. Perunoita voi kyllä joutua kuorimaan, mutta vain kerran viikossa.

3. Annoskoot

Feelia: Kaikkien ruokien peruspakkauskoko on 600 grammaa. Siitä sanotaan riittävän 2-4 hengelle, mutta meidän kaksihenkiselle perheelle annos on lähes aina liian pieni. Feelia-ruoka on yleensä vain aterian pääruoka, ja sitä on tarkoitus täydentää leivällä ja salaatilla, kenties maidollakin, kuten koulussa. Jos niin ei tee, tulee nälkä. Myöskään lautasmalli ei yleensä toteudu yhdellä Feelia-pussilla – joko kasviksia tai proteiinia puuttuu.

Ruokaboksi: Annokset ovat reiluja. Kun valitsee 1-2 hengelle tarkoitetun pienen boksin, saa ruokaa 2-3 hengelle. Emme yleensä jaksa syödä kahdestaan kerralla koko annosta, vaan siitä jää tähteeksi tai myöhemmäksi välipalaksi. Ruuassa on aina tuoreita kasviksia ja siitä voi koota kutakuinkin lautasmallin mukaisen aterian.

4. Maku

Feelia: Maut ovat mietoja ja laitosruuasta tuttuja. Mitään vikaa niissä ei ole ja jotkut ovat erittäinkin hyviä. Mausteita voi lisätä itse makunsa mukaan. Suosikkejani ovat jauhelihalasagnette, lihapullakastike sekä linssikeitto, joka on poikkeuksellisen mausteista, siinä taitaa olla tandooritahnaa. Useimmat ruuat ovat suutuntumaltaan mössöjä. 

Ruokaboksi: Ainakin tähän asti ruuat ovat olleet erittäin maukkaita. Mausteiden käyttöä voi tietenkin säätää itse, mutta perusasetus ei ole yhtä mieto kuin Feelialla. Ruuissa on myös rapeutta ja suutuntumaa, koska niissä käytetään tuoreita kasviksia eikä kaikki välttämättä ole läpikotaisin kypsennettyä.

5. Kuljetukset

Feelia: Valittavana on säännöllisesti toimitettavia bokseja ja yksittäisiä toimituksia. Itse olen tilannut epäsäännöllisin väliajoin täysin vapaavalintaisia ruokia. Kylmäkuljetuspäiviä on kaksi: keskiviikko ja perjantai, ja tilaus pitää tehdä viimeistään edellisenä päivänä klo 13:een mennessä. Feelia toimittaa koko Suomeen, mutta kylmäkuljetukset toimivat vain isoimmilla paikkakunnilla. Ruuat tuodaan iltaisin. Ovikoodia koskeneen alkukankeuden jälkeen kuljetukset ovat toimineet erittäin hyvin.

Ruokaboksi: Perustuu jatkuvaan tilaukseen, joka napsautetaan netissä tauolle, jos sen viikon boksi jätetään väliin. Päätös pitää tehdä jo vajaata viikkoa ennen toimitusta. Boksia ei tarvitse maksaa erikseen ensimmäisen kerran jälkeen, vaan tilatun boksin hinta veloitetaan tililtä automaattisesti. Jakelupäiviä on vain yksi, maanantai. Boksi voidaan kuitenkin myös jättää oven taakse, jos vastaanottaja ei ole paikalla. Olen Ruokaboksin kanssa vasta kokeiluvaiheessa, mutta tähän asti kaikki on sujunut oikein hyvin. Ruokaboksi ei toimita koko maahan, mutta paikkakuntia on useita.

6. Parasta palvelussa

Feelia: Loistava pikanälkätilanteissa, joita meillä on lähes päivittäin. Ruuat säilyvät erittäin hyvin jääkaapissa, kolmesta viikosta kuuteen kuukauteen, joten niitä on mukava pitää varalla. Syön nykyään useimmiten lounaaksi Feelian kasvissosekeiton kananmunan tai raejuuston kera. Täyttävämmät ruuat ovat mainioita esimerkiksi puutarhatyöpäivän jälkeen. Täydennän niitä usein Saarioisten rapeilla kasvissalaateilla, kun en viitsi valmistaa salaattiakaan itse.

Ruokaboksi: Nämä ruuat vetoavat vaihtelunhaluiseen, mutta mukavuudenhaluiseen kokkiin. On huippua, kun joku on miettinyt reseptit ja hankkinut ainekset valmiiksi. Mukavaa, kun tuoreet kasvikset ovat mukana eikä niitä tarvitse miettiä erikseen. Ainesten laatu on erinomainen: esimerkiksi viime ruokaboksin salaatti oli niin mehukasta ja rapeaa, että vastaavaa löytää harvoin keskellä talvea ruokakaupasta. Näitä valmistan työpäivän jälkeen. Ateriaa ei tarvitse täydentää millään, vaan siinä on mukana myös lisukkeet.

7. Ärsyttävää

Feelia:  Annosten riittävyydestä annettu tieto on mielestäni osittain harhaanjohtavaa. Palautetta kyllä pyydetään, mutta nettisivuilta siivotaan pois palaute, jossa on vihjaistu esimerkiksi edellämainittuun tai siihen, että kyseessä ei ole täysipainoinen ateria (lue: annoin palautetta, mutta se katosi sivustolta). Asiat pitää ensikertalaisen päätellä itse. 

Ruokaboksi: Jos ei välitä jostakin ruuasta tai aineksesta, ainoa tapa välttää sitä on jättää koko boksi tilaamatta. En syö paprikaa, josta saan vatsavaivoja, enkä korianteria, joka geneettisistä syistä maistuu suussani hajusaippualta. Ärsyttää, että niitä kuitenkin tulee boksin mukana väistämättä kotiin. Lisäksi ohjeet on ilmeisesti jengattu joko kahdelle kokkaajalle tai nelikätiselle humanoidille. En ehdi millään pilkkoa niin nopeasti seuraavaksi tarvittavia aineksia, etteivät ensimmäiset kärähtäisi sillä välin pannulla. Jatkossa luen ohjeet ennen kuin aloitan ja pilkon kaiken heti riippumatta siitä, mitä ohjeessa neuvotaan. Myös mausteet kannattaa poimia käden ulottuville etukäteen.

8. Vastine rahalle

Feelia: Aika edullista on. Jos esimerkiksi 600 gramman broilerikiusauksen lämmittää kahdelle, annoksen hinnaksi tulee 2,70 euroa. Valmiiksi valittuna seitsemän ruuan klassikkoboksina kahden hengen ruuat (Feelian mukaan 2-4 hengen ruuat) maksavat 76 euroa eli 5,40 euroa per annos. Hintaa selittää ainesten edullisuus ja reseptien yksinkertaisuus: monet ruuat perustuvat perunaan. Mielestäni näistä saa kuitenkin hyvän vastineen rahalle. Toimitusmaksu on 8,90 euroa.

Ruokaboksi: Hieman kalliilta tuntuu. Pieni ruokaboksi maksaa 59 euroa (hinta lienee nousemassa piakkoin), ja siitä syntyy periaatteessa kuusi ruoka-annosta, käytännössä enemmän, koska annokset ovat reiluja. Näin annoksen hinnaksi tulee noin 10 euroa, vaikka ruoka pitää valmistaa itse. Arvostan kuitenkin vaihtelevia reseptejä ja tarkkaan mietittyjä valmistusohjeita ja työskentelen mielelläni hyvälaatuisten ainesten kanssa. Myös Ruokaboksi antaa mielestäni hyvän vastineen rahalle. Erillistä kuljetusmaksua ei ole.

Johtopäätökset

Molemmat palvelut ovat mielestäni omalla tavallaan nerokkaita ja toivon niille pitkää ikää. 

--

Päivän kuvat: Ruokaboksin kreikkalaisen salaatin pohjalla oli keko kvinoaa, mitä en olisi tullut itse ajatelleeksi. Ruuassa on peräti kolmea ainesta, joita en tavallisesti käytä ollenkaan: korianteria, paprikaa ja oliiveja. Puoliso sai kahmia paprika- ja korianterikohdat, oliiveja kyllä söin. Ei ole pahitteeksi venyttää välillä hieman rajojaan.  Feelian ruuat tulevat tiiliskiven näköisissä tyhjiöpakkauksissa, jotka on heppo tyhjentää kattilaan tai uunivuokaan. 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 63-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla