Pienellä parvekkeellani on aivan ennennäkemätön viidakko. Moni taimi on venähtänyt metrin mittaiseksi ja melkein yhtä leveäksi niin, ettei sekaan meinaa mahtua. Lattialla risteilee krassin versoja ja keijunmekko kasvaa kattoon asti. Värinokkosista on kasvanut varsinaisia monstereita.

Jos haaveilet samanlaisesta tuloksesta, toimi ensi kesänä näin:

1. Istuta kääpiökrassia hyvään multaan.

Tiesin kyllä, että krassi kasvaa nopeasti isoksi, mutta kuvittelin, että pensasmaisesta kääpiökrassista tulisi pensasmaista kääpiökrassia. Istutin taimet tiheään, jotta multa varmasti peittyisi siksi aikaa, kun gladiolukset kehittäisivät lehtiä ja kukkavarsia. Lopputulos: krassit ovat käytännöllisesti katsoen tukehduttaneet gladioluksen taimet. Lisäksi ne valuvat viljelylaatikon reunojen yli lattialle niin, että tuntuu kuin liaanit tarttuisivat nilkkoihin.

2. Hanki useita kirjopeipin taimia.

Olinhan minä värinokkosia nähnyt. Nehän ovat noin 15 senttiä korkeita huonekasveja, eikö vaan? Niinpä tilasin valikoiman kirjopeippejä elävöittämään istutuksiani. Mutta niistä kasvoikin valtavia!  Isoin on 90 senttiä korkea ja noin puoli metriä leveä. Olen joutunut jo osan poistamaankin, kun ne veivät liikaa tilaa.  Kasvit ovat tosi komeita, kyllä vaan, mutta vähempikin olisi riittänyt.

3. Kokeile vanhanajan pelargoneja.

Luulin, että vanhanajan pelargonit nyt ainakaan eivät voi olla kovin kookkaita. Nyt tiedän, että vanhanajan lajikkeet ovat nimenomaan isompia kuin tavalliset. Apple Blossom -lajike kukkii suloisesti ja  lehdetkin ovat kauniit. En kuitenkaan osannut odottaa, että taimista kasvaa niin valtavia. Korkein on peräti 80-senttinen, mutta se kilpaileekin valosta kirjopeippien kanssa samassa astiassa.

4. Muista rehevät köynnökset.

Köynnöksillä saa lehtevän tunnelman nopeasti. Jopa vaatimaton muratti kasvaa muutamassa kuukaudessa melkoiseksi pehkoksi, kun olosuhteet ovat hyvät. Minulla on tänä vuonna myös keijunmekko, joka kasvaa amppelissa sekä ylös- että alaspäin. Sekin viistäisi jo lattiaa, ellen olisi taivutellut versoja kasvamaan takaisin ylöspäin Nyt versot muodostavat kauniita kaaria, joista kukat riippuvat.

5. Kastele, lannoita ja suojaa paahteelta.

En ole tehnyt kasveilleni mitään muuta kuin raahannut niille kastelukannullisen vettä päivässä. Noin joka kolmanteen tai neljänteen kannulliseen olen lisännyt pienen mitallisen kastelulannoitetta. Muratti, keijunmekko ja kerrottu miljoonakello ovat altakasteluamppeleissa, joihin lisään vettä tarpeen mukaan. Kukkaportaan tasot toimivat kastelualtaina, joista ruukkukasvit imevät vetensä, mutta janoisimmat ovat saaneet vettä myös päältä. Lisäksi suojaan kasveja pahimmalta paahteelta laskosverhoilla, jotka päästävät osan valosta läpi.

Ratkaisevaa tuntuu olevan lajikkeiden valinta. Pieneen tilaan ei tarvita kuin muutama nopeakasvuinen taimi, kun viidakkotunnelma on pian valmis.

--

Päivän kuvat: Keijunmekot, värinokkoset ja krassit kasvavat rehevästi länsiparvekkeellani.

Kommentit (1)

MarjattaP
2/1 | 

Aivan upealta näyttää parvekkeesi!  Lämpö on auttanut kasvamisessa ja kukkimisessa kun vedestä ei ole ollut puutetta.  Nauti nyt vain tuosta viidakostasi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla