Amaryllisten istutuksen aika! Amarylliksen kasvaminen sipulista kukkivaksi vie 6-10 viikkoa, joten saatan olla jo vähän myöhässäkin, kun istutin joulusipulini vasta viime viikonloppuna. Meillä on kuitenkin niin lämmintä, että amaryllisten kehitys on yleensä ollut nopeaa.

Vein samalla viime talven amarylliksen parvekkeelta autotalliin kylmä- ja pimeäkäsittelyyn. En ole kastellut sitä enää syyskuun alun jälkeen, mutta lehdet ovat edelleen vihreitä. Vähän nahistuneelta kasvi kuitenkin näyttää. Aiemmin olen leikannut sen lehdet kokonaan pois jo tässä vaiheessa, mutta nyt jätin ne paikoilleen. Aion kukittaa sen helmi-maaliskuussa.

Puuhastelu toi mieleen toukokuun ja Chelsea Flower Shown upeat amaryllikset. Suomessa näkee kukkakaupoissa enimmäkseen perinteisiä punaisia, valkoisia ja joskus myös vaaleanpunaisia ritarinkukkia. Itse kasvattamalla saa myös raidallisia ja kerrottuja. Kukkanäyttelyssä valikoima oli paljon suurempi.

Ihastuin yllättäen eniten kaikkein pienimpiin ja vaatimattomimpiin, liljoja muistuttaviin, yksinkertaisiin amarylliksiin. Ehdoton suosikkini oli suloinen ja herkkä Sonatini Pink Rascal. Tämä elegantti amaryllis on tarkoitettu kasvatettavaksi ulkona ruukuissa tai kukkamaassa, jolloin se kukkii huhti-toukokuussa. Ainakin Englannissa.

Toinen suosikkini oli täysin erityylinen, villi ja kiehtova Mystica, jonka värit ovat viininpunainen ja limetinvihreä. Se on ”cybister amaryllis”, joiden terälehdet ovat tavallista ohuemmat ja pidemmät. Cybistereitä on saatavana monen värisinä. Aivan uusi tuttavuus minulle. Näidenkin sipuleita voisi varmaan tilata ulkomaisista verkkokaupoista, jos heittäytyisi oikein innokkaaksi.

Nymph on juuri sellainen amaryllis, joita olen tähän asti mieluiten halunnut kotiini: vaaleasävyinen, kerrottu, kaunis. Alla olevasta videosta näkee, miten Nymphin kukka aukeaa.


Hurmaava Giant Amadeus on kerrottu amaryllis, jonka kukat ovat todellakin jättimäisiä. Valkoisissa terälehdissä on vaaleanpunaisia raitoja, jotka levenevät terälehden päätä kohti. Tämäntyyppinen amaryllis jatkaa yleensä kukkimistaan monta viikkoa, koska kukat aukeavat yksitellen.

Tämä valkoinen amaryllis, jonka terälehdissä on kuin värikynällä piirretyt punaiset reunukset, on nimeltään Picotee, ja sitä näkee välillä Suomessakin. Englannissa suosittu lajike on saanut Britannian kuninkaallisen puutarhaseuran RHS:n Award of Garden Merit -palkinnon.

Ja nyt sitten vain odottamaan, millaiset kukat tavaratalon laarista poimittu sipuli tuottaa. Mukana ollut kuva näyttää tosi paljon Nymphiltä, mutta lajiketta ei mainita.

--

Päivän kuvat: Amarylliksiä Chelsea Flower Showsta 2018.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla