Fysiatrini lähetti minulle kuvan vauvasta, jonka vaippaa vaihdetaan, ja kehotti minua hakeutumaan samanlaiseen asentoon. Joogaajat tuntevat sen nimellä ananda balasana, happy baby, onnellinen vauva. Siinä maataan selällään, nostetaan jalat kohti vartaloa polvet koukussa ja tartutaan käsillä jalkoihin siitä, mistä kukin kiinni saa. Tosijoogit (en minä) tietenkin saavat kiinni jalkapohjistaan.

Liike venyttää takareisien hamstringlihaksia, joiden kiinnityskohdat ovat istuinkyhmyn luona ja polvitaipeen yläpuolella. Fysiatri halusi, että kokeilisin venytystä varovasti ja kertoisin, miltä se tuntuisi. Tavoitteena oli hakea sitä kulmaa, jossa saisin venytyksen tuntumaan yhtä aikaa takapuolen kipeässä kohdassa ja polvitaipeen yläpuolella.

Minähän otin tämän oikein asiakseni. Levitin joogamattoni olohuoneen parhaalle paikalle ja varasin tunnin verran aikaa. Tein ensin parikymmentä minuuttia helppoa joogaa lämmittelyksi ja etenin sitten happy babyyn. Kokeilin hiukan myös muita samaa lihasryhmää venyttäviä liikkeitä.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kipu seurasi selvästi jostakin tietystä liikkeestä.

Jatkoin kokeiluja vielä seuraavana päivänä. Sen jälkeen kirjoitin fysiatrille näin:

"Ehdottamasi venytys ei venytä, tai sitten en osaa tehdä sitä. Saan venytyksen tuntumaan takareidessä polven yläpuolella ja istuinkyhmyssä vasta suoristamalla jalan melkein niin suoraksi kuin pystyn. Tällöinkään kiristys ei tunnu takapuolen kipeimmällä kohdalla, joka on ylempänä keskellä. Kiristys on epämiellyttävää, ei hellittävää.

Istuin venyttelyn jälkeen sohvalle. Hetken päästä kipein kohta aktivoitui, ja kivusta tuli ennenkokemattoman kovaa vihlontaa. Kipu heijastui etureiteen, lähinnä ulkosyrjälle. Otin ensin Panadol Forten ja tunnin päästä Panacodin ja laitoin Voltaren Fortea takapuoleen ja reisiin. Kipu rauhoittui tämän jälkeen puolessa tunnissa ja sain nukutuksi normaalisti.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kipu seurasi selvästi jostakin tietystä liikkeestä. Kivun huono ennustettavuus onkin ollut turhauttavaa. Olen usein ollut hirmu kipeä, vaikken ole mielestäni tehnyt mitään rasittavaa, ja joskus taas lähes kivuton mielestäni ihan samassa tilanteessa. On vallankumouksellinen tieto, jos kipu seuraakin suoraan takareiden venytyksiä, joita en ole osannut yhtään varoa.

Tänään kokeilin vauvaliikettä uudestaan varovaisemmin. Liike tuntui nyt(kin) eniten takareisissä. Olin tehnyt jo aiemmin piriformisvenytyksen, joka sekään ei venytä rautanaulakohdasta, mutta tuntui muuten hyvältä ja laukaisi selvästi kireyksiä. Vauvaliike ei laukaise kireyksiä vaan tuntuu ainoastaan kiristävältä.

Jälkeenpäin vasen rautanaula aktivoitui jälleen, muttei yhtä pahasti kuin edellisenä iltana, ja heijaste tuli jälleen etureiteen. Otin Panacodin.

Juoksijoiden foorumilla on kirjoittajia, joiden hamstringsyndrooma on leikattu hyvin tuloksin. Nähtävästi professori O. on alan guru. Olisikohan mahdollisuuksien rajoissa, että hakeutuisin seuraavaksi O:n vastaanotolle?

Pahin kipu on minulla ”väärässä kohdassa”, mutta ehkä O. silti osaisi sanoa asiasta jotakin."

--

Päivän kuvat: Gravetye Manorin puutarhasta: valkoinen kultasade, laburnum. Vaarattoman näköinen, mutta erittäin myrkyllinen.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla