Remonttisuunnitelmani on nyt valmis, nelisivuinen ja täynnä kompromisseja. Taloyhtiön suositukset, kokeneen suunnittelijan neuvot, perheenjäsenten mieltymykset ja lopulta myös järjenkäyttö johtivat siihen, että hylkäsin melkein kaiken, mitä spontaanisti halusin. Suunnittelun opetukset:

1. Kauneimmat laatat harvoin sopivat keskenään yhteen

Olisin alun perin halunnut tummanvihreän lattian ja seinälle turkooseja, pitsikuvioisia Terraviivan laattoja rouheapintaisten, isojen, vaaleiden laattojen keskelle. Mitään näistä ei meille tule, koska laattojen koot ja värit eivät sopineet yhteen. Terraviivan laatat ovat kooltaan 10 x 10,  mutta jos niitä on kaksi päällekkäin, koko ei tietenkään ole 20 x 20, vaan väliin tulee sauma. Ilman saumaa ei kuulemma kannata kylpyhuoneeseen laittaa. Siksi Terraviivat eivät sovi 20 x 30 kokoisten laattojen viereen, puhumattakaan 25 x 40 kokoisista laatoista.

Terraviivan yhdistäminen muihin laattoihin osoittautui ylipäätään erittäin haasteelliseksi. Lopputulos: takaseinä, jossa on kaksikerroksinen raita valkoisia Terraviivoja lähes valkoisten laattojen keskellä. Muut seinät hentoa beigeä ja lattia turkoosinvihreä.

Jännittää nähdä, toimiiko tämäkään: suunnittelijani Eeva Forsman varoitti, että Terraviivat näyttävät sileämpien tehdasvalmisteisten laattojen keskellä helposti väärään paikkaan eksyneiltä.

2. Hyvätkään ideat eivät aina ole toteuttamiskelpoisia

Seinää päätettiin siirtää 90 senttiä, jotta puolisoni saa toivomansa walk in -suihkun. Ajattelin, että nyt siirretään amme uudelle seinälle ja laitetaan suihku vastapäiseen nurkkaan, mutta eihän se toiminut. Taloyhtiö oli varannut nurkan pesukoneelle, eikä siihen voinut laittaa suihkua myöskään sähköturvallisuussyistä. Välimatka pistorasiaan olisi jäänyt liian lyhyeksi. Tila oli kapeakin.

Näin ollen amme pysyy takaseinällä, ja suihku tulee heti ovesta vasemmalle, seinää siirtämällä syntyvään tilaan. Pesukoneen paikalle ei voi laittaa oikein mitään järkevää.  Siihen tulee lopulta varmaankin penkki tai säilytyskaluste ja sen yläpuolelle naulakko. Tai vaikka limoviikuna ja siihen jouluvalot.

3. Esitteiden kylpyhuoneet tuskin toimivat käytännössä

Viime vaiheessa pohdin vielä, millaiset hanat tarvitsemme kylpyammeeseen. Työnjohtaja antoi ymmärtää, ettei siihen välttämättä tilattaisi suihkusettiä, vaan pelkkä hana. Ja toden totta: kun katselin kuvia esitteistä ja netistä, ammeiden yhteydessä oli vain harvoin suihku. Itse asiassa hanakin puuttui usein eli nähtävästi nämä esittelyammeet täytetään ämpärillä palopostista.

Oli vähän vaikea mieltää, mitä tarvitaan, koska käytettävissäni ei ole koskaan ollut ammetta ja erillistä suihkua. Kävisinkö suihkussa ennen kylpyä tai sen jälkeen? Tuskinpa. Kyllä varmaan haluaisin pestä hiukset ammeessa kylpemisen jälkeen. Suihku olisi kätevä myös ammeen puhdistuksessa.

Sitten nousi kysymys suihkun ja hanan sijoittamisesta. Esitteiden kuvissa hana on melkein aina ammeen keskellä. Se ei kuitenkaan meillä käy, koska haluan sen suihkun, mutta en halua rikkoa hienoa Terraviiva-kuviotani suihkusetillä. Toisaalta en halua, että kun istun ammeeseen, takaraivoni kolahtaa hanaan. Siksi amme pitää kääntää niin päin, että varpaani ovat hanan suuntaan. Kun tarvitsen suihkua, joudun nousemaan ja kurkottamaan sen ammeen toisesta päästä. Kaikkea ei nähtävästi voi saada yhtä aikaa.

4. Täydellisiä pyyhekoukkuja ei enää saa mistään

Kuten muistatte, taloyhtiön pyyhekoukut eivät minulle kelpaa. Mutta suo siellä, vetelä täällä: ei mistään näytä saavan parempiakaan. Kun edellisen kerran suunnittelin kylppäriremontin, saatavana oli kokonainen sarja kauniita pikkutarvikkeita, joissa oli koristeena hennonvihreä lasilaatta. Siinä kaupassa, josta ostin ne, ei enää edes myyty tarvikkeita. Jopa Ikeakin petti: nykyisen kylpyhuoneemme kivat pyyhekoukut eivät enää kuulu valikoimaan.

5. Kolme viikkoa on lyhyt aika kylpyhuonesuunnitteluun

Olisin mielelläni aloittanut kylpyhuoneeni suunnittelun jo puoli vuotta sitten, kun olin vielä leikkauksen jälkeisellä sairauslomalla. Se ei kuitenkaan taloyhtiölle käynyt. Minulle sanottiin, että huoneistokatselmus on se tilanne, jossa urakoitsijan työnjohtaja on käytettävissäni ja kaikki yksilölliset muutokset suunnitellaan. Onhan se tietysti ymmärrettävää, ettei mestari voi edelliseltä työmaalta piipahtaa katsomassa kylpyhuonettani. Mutta mutta. Huoneistokatselmuksesta remontin alkuun ei jäänyt edes kolmea viikkoa, koska kotimme kuuluu ensimmäisiin remontoitaviin.

6. Ilman sisustussuunnittelijaa olisin ollut hukassa

Reilussa kahdessa viikossa piti siis päättää kaikki remonttiin liittyvät asiat ja samaan aikaan pakata koko koti suojaan remontilta. Käytin tähän talvilomani, mutta sittenkin olisin ollut hukassa ilman sisustussuunnittelijaani Eevaa. Tein valinnat joko hänen etsimistään vaihtoehdoista tai käytin niitä pohjana, kun muodostin omaa makua. Lopputulos tulee olemaan hänen suunnitelmansa, taloyhtiön ehdotusten ja omien valintojeni yhdistelmä. Hänen suunnittelemansa, puusepällä teetettävä peilikaappi on remontin ainoa darling, josta ei tarvitse luopua.

--

Päivän kuvat: Ensimmäisessä kuvassa on laattoja, joiden kuvioista ja väreistä pidän paljon. Ehdoton ykkössuosikki oli kuitenkin tuosta joukosta jo karsiutunut. Valkoista valkoisella -yhdistelmään päädyimme, koska halusimme välttää sekavaa hippitunnelmaa. Viimeisessä kuvassa on mukana laattoja, joita meille tulee. Terraviiva-laattamme puuttuu, koska sellaisia ei vielä ole valmistettu.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla