Harjusinisiipi on äärimmäisen uhanalainen, rauhoitettu perhoslaji. Se elää Suomessa tiettävästi vain yhdessä paikassa, koska se vaatii aivan erityiset olosuhteet. Pienikokoinen päiväperhonen viihtyy paahteisella ja kuivalla harjun etelärinteellä, jossa kasvaa kangasajuruohoa. Maan pinta ei kuitenkaan saa olla kokonaan kasvillisuuden peitossa, ja siellä pitää elää muurahaisia. Harjusinisiiven toukka syö kangasajuruohon kukkia ja elää symbioosissa muurahaisten kanssa.

Säkylänharjulla puolustusvoimain harjoitusalueella on sopiva maasto, jota möyritään sen verran usein, ettei se kasva umpeen. Siitäkin on etua, että ihmiset liikkuvat alueella rajoitetusti. Perhoset saavat elää melko rauhassa.

Vaikka tämän kaunokaisen pääsisi näkemään, sitä ei kannattaisi pyydystää perhoskokoelmaan: yhden perhosen korvausarvo on 1 682 euroa. Siis jos tapat harjusinisiiven ja jäät kiinni, saat sakot ja lisäksi joudut maksaman tuon verran korvausta.

Harjusinisiivet liitelevät kuvioina juhannusmekossani. Perhoskuosi ilmestyi osaksi neulevalmistaja Hurmåksen mallistoa muistaakseni jo pari vuotta sitten. Yrityksen perustaja ja neuleiden suunnittelija Sanni Salonen on Säkylän tyttöjä ja ilmeisen ylpeä siitä, sillä Hurmåksen tunikoissa, mekoissa ja paidoissa seikkailee tämän tästä jotakin Säkylää tunteville tuttua. Hauska on esimerkiksi Kiska-paita, joka perustuu vanhaan valokuvaan kylänraitilta. Neuleessa lukee ihan oikeasti ”NAKKEJA” kuten kioskin kyltissä luki.

Päiväperho-mekko on mielestäni kaunein Hurmåksen neule tähän asti. Sen yläosa nuolee pintaa, mutta koska puuvillaneule on napakkaa, alusvaatteiden rajat eivät näy läpi. Pienet holkkihihat suojaavat olkapäitä. Helma levenee nilkkoihin, joten mekossa on helppo liikkua ja se myötäilee kävellessä menoa mukavasti. Mekko on tällä hetkellä tilattavissa Hurmåksen verkkokaupan alennusmyynnistä vaaleana ja tummana versiona, mutta 10 euron lisähintaan sen voi tilata valitsemissaan väreissä.

Hurmåksen tämän kesän mallisto ilmestyy näinä päivinä. Ennakkotietojen mukaan tulossa on muun muassa saman mallinen, mutta hurjan värikäs mekko, joka on saanut innoituksensa – joo, banaaneista!

Hankin perhosmekkoni jo helmikuussa, mutta säästelin sitä siskoni 50-vuotisjuhliin, jotka piti pitää viime viikonloppuna. Suunnitelmat muuttuivat, joten nyt minulla on käsissäni – tai itse asiassa parhaillaan ylläni – täydellinen juhannusmekko. GOTS-sertifioitu luomupuuvilla on ihanan pehmeää ja neulehan on tietysti joustavaa, joten mekko on erittäin mukava päällä. Aivan liian mukava pelkästään juhlakäyttöön. Erittäin kiva myös kotimekkona.

Minulla on myös muutama muu Hurmåksen neule, ja voin vahvistaa heidän väitteensä, että ne on tehty materiaalia säästämättä kestämään aikaa ja käyttöä. Neulos on tiheää ja napakkaa. Hihat eivät kiristä eivätkä helmat lopu kesken. Leggingsit kuluvat kyllä lopulta puhki, mutta eivät ihan pienestä käytöstä.

Minulla on jalassa Mephiston Lissandrat, jotka ovat korkkipohjaiset ja kevyet kiilakorkosandaalit. Lestin leveys on tavallista leveämpi G, muttei kuitenkaan H, kuten monissa muissa kengissäni. Näiden sandaalien paras yksityiskohta ovat portaattomat säädöt sekä jalkapöydän päällä että nilkassa. Metallisoljet ovat pelkkää hämäystä. Niiden alla on tukevat tarranauhat.

Verenpainelääke turvottaa nilkkojani, ja myös jalkateräni turpoavat helteellä helposti. Nämä kengät sopivat paksuillekin jaloille.

Neuleen tilasin viime syksynä Englannista Thoughtin verkkokaupasta. Se on täyttä hamppua, kevyt ja ihana päällä. Siinä on hartioilla hienostunut reikäneulekuvio ja se sopii melkein kaikkien kesämekkojeni kanssa. Mainitsin neuleen jo helmikuussa blogissani täällä.

Hurmåksen verkkokauppa löytyy tämän linkin takaa, Thought täältä  ja Mephiston kengät esimerkiksi täältä. Mephistoa myyvät myös monet "tavalliset" kenkäkaupat. Olen ostanut niitä ainakin Stockmannilta ja Turun ihanasta jalkineliike Stellasta.

Niin, hyvät sukulaiset - kesäjuhlamekko tuli nyt tässä esitellyksi, kun sukujuhlia ei tullutkaan. Ehkä syksyllä tavataan.

--

Lisäys 12.6.: Päiväperho-mekot on loppuunmyyty Hurmåksen nettikaupasta, mutta niitä saa kyllä tilaamalla, ja samalla voi miettiä vaikka oman väriyhdistelmän. Yhteystiedot löytyvät nettisivuilta Yhteystiedot-kohdasta.

--

Päivän kuvat: Näyttääkö puistolta? Oikeasti heti vasemmalla kulkee yksi Turun vilkasliikenteisimmistä kaduista, Koulukatu, ja kulman takana on Yliopistonkatu. Taustalla näkyvä vihreä liikennevalo kavaltaa, että kaupungilla ollaan. Valkoisten syreenien kukinta oli viime perjantaina parhaimmillaan. Huumaavimman tuoksuinen kuvauspaikka ikinä!

Kommentit (3)

Arja Hannele
6/3 | 

Hei ...löysin vasta tänään 26.8. Sinun blogisi ja olen aivan ihastuksissani. Luen postauksiasi ihan ahmimalla. Kerrankin itseni ikäinen bloggaaja ja mikä ihana tyyli kirjoittaa sekä vielä ihanampaa kun olet itse mallina. Kaunis hame, sekä eilinen postaus puserosta on minulla vaaleanpunaisena odottamassa valmistumista. Minulla pysähtyi siihen kun totesin samoin kuin sinäkin, kaula-aukko on isohko. Mutta nyt aion saada puseroni valmiiksi. Sait minusta seuraajan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla