Diagnosointi perustuu sekä siihen, mitä oireita potilaalla on että siihen, mitä hänellä ei ole. Nämä sairaudet oli syyskuun alkuun mennessä pystytty poissulkemaan:

1. Fibromyalgia. Kukaan lääkäreistäni ei ole missään vaiheessa lausunut ääneen epäilystä, että minulla olisi fibromyalgia, vaikka tuttavapiirini huusi sitä kuorossa heti kuultuaan, että minulla on epämääräisiä kipuja. Muistelen, että työterveyslääkäri paineli minua heti ensimmäisellä kerralla eri puolilta kehoa ja kysyi, sattuuko. Ei koskenut. Nämä olivat varmaankin fibromyalgian triggeripisteitä. Fibromyalgia-hypoteesi nähtävästi hylättiin, kun pisteet eivät olleet kipeitä, ja kun kuvantamisessa lisäksi löytyi silmin nähtäviä kudosvaurioita.

2. Diabetes. Ensimmäiset laboratoriotulokset puolsivat diagnoosia, mutta uusintamittaus osoitti epäilyn vääräksi. Vahvasta diabetesperimästäni huolimatta minulla ei ainakaan vielä ole diabetestä.

3. Verenpainetauti. Verenpaineeni on jatkuvasti normaalin ylätasolla, mutta ei ole vielä heilahtanut sairaalloisen puolelle. Tilanne on ollut suunnilleen sama nyt jo noin 20 vuotta.

4. Reuma. Myös reumatekijä tutkittiin, koska sorminivelten kipu ja turvotus viittasi reumaan. Tulos oli kielteinen.

5. Lonkan nivelrikko. Sormissani on todettu niverikko, mutta lonkkanivelilläni ei ole kuvien mukaan mitään hätää.

6. Kilpirauhasen vajaatoiminta. Tähän sairauteen liittyy nivelongelmia, mutta laboratoriokokeiden mukaan minulla ei ole sitä. Kilpirauhasessani ei myöskään ole liikakasvua tai kasvainta, mikä todettiin ultralla.

7. Selkärankaperäinen iskias (välilevytyrän aiheuttama iskiashermojuuren puristusoire). Tätä hoitavat tahot epäilivät ensimmäisten joukossa, mutta iskias suljettiin pois fysioterapeutin vastaanotolla ja sitten vielä osteopaatin luona sekä kuvantamalla. Selkärangassani ei ole mitään vikaa, joka voisi aiheuttaa kipua, eikä selkäni ole kipeä. Iskiasta vastaan puhuu myös se, että kipuni ovat pahimmillaan illalla ja yöllä, eivät aamulla, kuten iskiaksessa, sekä se, että kipuni eivät säteile takareittä pitkin polveen tai vieläkin alemmas. Minun kipuni säteilee etureiden sivulle, kuten bursiitissa yleensäkin.

8. Selkäydinkanavan ahtauma. Siinä selkäydinkanava ahtautuu ja puristaa hermoja. Tämä yleensä helpottuu eteenpäin kumartaessa, mutta minun kipuni pahentuvat, kun tavoittelen sormilla varpaita. Myöskään magneettikuvat eivät puolla tätä.

9. Kasvain lantion alueella tai selkärangassa. Tämä olisi tullut esiin magneettikuvissa. Ei ollut.

10. Gynekologiset vaivat. Kun lantion alueella on kipua, rutiinitutkimuksiin kuuluu gynekologinen tarkastus. Siinä ei tullut esiin mitään poikkeavaa.

11. Jalkaterän toimintahäiriöt. Jalkafysioterapeutin vastaanotolla löytyi vain alkava vaivaisenluu. Kävelyssäni ei ollut mitään vikaa enkä ollut tukipohjallisten tarpeessa.

12. Faskioiden aiheuttamat ongelmat. Faskioissa on paljon hermopäätteitä, mutta nähtävästi kipuni eivät johtuneet jumittuneista faskioistakaan, koska niiden käsittely ei parantanut tilannetta.

--

Löydösten puolella oli 1) trokanterbursiitti eli ison sarvennoisen limapussin tulehdus lonkan sivulla sekä vasemmalla että oikealla ja lisäksi 2) jännetupen tulehdus takapuolessa vähintään yhdessä kohdassa vasemmalla. 3) Osteofyyttiä oli löydetty rintarangasta, mutta vaarattomasta paikasta. 4) Alkava vaivaisenluu oli löytynyt, mutta hoito ei vaikuttanut pakarakipuihin.

Mikään ei täysin selittänyt kipujani eikä varsinkaan sitä, miksei hoito tehonnut.

Lääkärit kävivät uudelleen läpi kaikki vaihtoehdot ja olivat lähettämässä minut uudelleen jalkafysioterapeutille, vaikka olin jo helmikuussa käynyt siellä. Kävelyni oli itse asiassa linjattu jo kolmeen kertaan kolmen eri ammattilaisen toimesta. Aloin käydä kärsimättömäksi. Mikä on, kun lääkärit eivät osaa hoitaa hommiaan?

Onneksi työterveyslääkäri oli jo lähettänyt minut myös psykologille.

--

Päivän kuvat: joulukuun kukkijoita Aurinkorannikolta: ihmeköynnös, papukaijakukka ja kiinanruusu.

Kommentit (2)

Tuulikki

Kyselet, mikä on , kun lääkärit eivät osaa hoitaa hommiaan.  Johtuu kai siitä, että lääkäritkin ovat vain "ihmisiä", ovat opiskelleet lääketiedettä pääasiassa kirjoista eikä heillä ole omakohtaista kokemusta monestakaan sairaudesta. Kaiken huippu ovat nämä ns. erikoislääkärit, jotka eivät osaa ottaa huomioon kehoa kokonaisuutena vaan hoitelevat vaan sitä pientä omaa plänttiään! Epäonnisin on henkilö, joka joutuu terveyskeskuksessa vastavalmistuneen lääkärin tutkittavaksi. Tällainen lääkäri sitten yrittää etsiä tietokoneelta, että mikä olisi sopivin diagnoosi potilaalle. Näin on minulle käynyt muutaman kerran.

Maija
Liittynyt15.10.2015

Tuulikki, kerron parissa seuraavassa kirjoituksessani tarkemmin, mistä "lääkäreiden osaamattomuus" minusta oikeasti johtuu. Minun mielestäni kyse on aika pitkälle siitä, että me potilaat odotamme lääkäreiltä liikaa ja  luotamme liikaa  lääketieteeseen. Palaan tähän pian :)

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain krooniset kivut ja 15 kiloa läskiä sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä enää tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta toivon, että pystyn vielä joskus kävelemään yli puoli tuntia kerralla.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 57-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram