Päätin jo kesäkuussa, että julkaisen nämä poskettoman ihanat kuvat marraskuussa, kun sataa ja tuulee ja pimeys on heittänyt huppunsa maan ylle. Juuri nyt on kesään kaikkein pisin aika. Eihän koko maassa ole vielä edes talvi. Vuoden synkimmät viikot ovat käsillä, joskin onneksi kohta jo kääntymässä kohti joulua ja valoa.

Otin kuvat kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Pionien Kodissa, joka on pioneihin erikoistunut taimisto Taivassalossa. Sinne on Turusta noin 45 minuutin ajomatka lännen suuntaan. Heillä on valikoimassa vuosittain noin 150 pionia, joista yksi on kiinanpioni Sea Shell eli simpukankuori (kuvat yllä). Se kukki todella runsaasti.

Ainakin Lounais-Suomessa olisi periaatteessa vielä nytkin mahdollista istuttaa pioni, sehän onnistuu niin kauan kuin maa ei ole jäässä. Taimiston verkkokauppa on kuitenkin jo vetäytynyt talvitauolle. Vielä muutama viikko sitten siellä oli myynnissä kymmenien pionilajikkeiden juurakoita.

Pioni on aina ollut lempikukkani, vaikken ole tiennyt pioneista juuri mitään. Lajikkeitahan on tuhansittain. On yksinkertaisia ja kerrottuja, pörheän pallomaisia ja matalia kuin kakkulautaset. Valkoisia, keltaisia, pinkkejä, punaisia, vihertäviä. Minun mielikuvissani pionit ovat olleet näitä vaaleanpunaisia ja valkoisia kermavaahtounelmia. Niitä edustavat tässä kiinanpionit Eden’s PerfumeEwelina ja Pecher. Hämmästyin kerran kovasti, kun olin tilannut kukkakaupasta hautajaiskukiksi pioneja, ja ne olivatkin siveiden, valkoisten kerrottujen sijasta rivoja, yksinkertaisia punaisia, kaikki heteet ja emit näkyvillä.

Muodikkaimpia pionilajikkeita eivät tällä hetkellä ilmeisesti ole nuo muhkeat pompom-pallot, vaan kevyemmät ja yksinkertaisemmat lajikkeet, jotka eivät lamoa yhtä helposti. Ne eivät siis kärsi esimerkiksi sateesta ja tuulesta yhtä pahasti kuin isot ja painavat kukinnot. Kevyemmistä kukista esimerkkeinä tässä kiinanpionit Bowl of Beauty, Santa Fe ja Chiffon Clouds.

Coral Charm ja Scarlett O’Hara ovat hybridejä eli eri pionilajikkeiden risteytyksiä. Risteyttämällä on saatu entistä voimakkaampia värejä, kuten keltaista ja tummaa punaista. Itse en kyllä erottaisi hybridiä kiinanpionista ilman nimilappua.

Itohin saattaisin hyvinkin erottaa. Kuvissa ero ei ehkä ole kovin suuri, mutta Itoh-hybridit ovat luonnossa aivan omaa luokkaansa. Ne ovat puu- ja ruohovartisten pionien risteytyksiä, joilla on kova ja taipumaton varsi. Ne kasvavat hiukan korkeammiksi kuin kiinanpionit, ja niiden kukat ovat isoja ja tuoksuvia. Ihaninta niissä ovat kuitenkin terälehtien vivahteikkaat värit. Kuvissa ovat lajikkeet Hillary, First Arrival ja Magical Mystery Tour. En osaa päättää, mikä näistä on ihanin. 

Ja tässä muutama Itoh-hybridi lisää: Florida, Copper Kettle, Rosy Future ja Joanna Marlene. Voisin katsella näitä tuntikausia. Ikävä kyllä kaikki pionit vaativat melko ison tilan kasvaakseen eivätkä ne viihdy ruukuissa. Jos olen oikein ymmärtänyt, ne eivät pidä edes siirtämisestä. Myöskään turvepohjaiset kukkamullat eivät niitä miellytä. Ei siis toivoakaan, että tällaista voisi kasvattaa parvekkeella.

Pionien nimet ovat usein mielikuvituksellisia. Kiinanpioni Jalkavaimo nousee kylvystä on kuuluisa kauneudestaan. Pionien Kodissa se kilpaili niin monien upeuksien kanssa, ettei erottunut erityisesti. Kuva on tuossa ylimpänä. Alkuperäinen nimi on kiinankielinen. Sen alla on Huurretta suuteleva kukka, epäilemättä kiinalaista alkuperää sekin. 

Monet kauniit kerrotut pionit ovat nimen perusteella peräisin entisen Neuvostoliiton alueelta. Kuvissa komeilevat vaaleampi Zolushka, hiukan tommempi Rossija ja runsaasti kukkiva Mustan meren aallot.

Ja tässä alapuolella on sokeri pohjalla eli Auguste Dessert. Mehiläiset pörräsivät kukkien ympärillä ahkerasti.

Oi, mikä ihana kesäpäivä se olikaan. Tuollaista läpitunkevaa valoa on nyt melkein mahdotonta kuvitella. Silloin minua harmitti, ettei taimisto ollut auki iltaan asti. Auringonlaskun aikaan olisin saanut paremmat kuvat. 

--

Päivän kuvat: Karusellin ensimmäisen kuvan ihana pioni jäi nimettömäksi, enkä ole ihan varma muistakaan. Keskimmäinen lajike on luultavasti Kansas ja kolmas mahdollisesti Rossija.

Kommentit (2)

Vierailija
3/2 | 

Aivan ihania kukkia! Joka kesä mietin, kumpi on kukkien kuningatar, pioni vai ruusu.

Vierailija
4/2 | 

Rakastan pioneja! Kuvista tunnistin ainakin Bowl of Beauty, joka kukkii omalla pihalla.
Pihalla kukkii myös nimetön puupioni

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla